Банкеръ Daily

Съдби

Опалът е камък на вдъхновението

През февруари 1972 г. в Австралия е намерен най-големият в света опал — 1520 карата. Благородният опал е скъпоценен камък с водно съдържание, достигащо понякога до 20 процента. С течение на времето количеството вода намалява, като често опалът се напуква (дехидратация). Благородният опал обаче се образува при изключително сложни геоложки процеси и поради това е изключително рядък. При благородният опал няколко цвята се наблюдават едновременно, вследствие на интерференция (взаимно усилване или отслабване (до пълното им погасяване) на две светлинни вълни) и дифракция на светлината преминаваща през микроструктурата на камъка (дифракция на Браг). Някои разновидности на този скъпоценен камък се ценят дори по-високо от диамантите.

Срещат се седем вида благороден опал: Бял опал, Черен опал -най-скъпата разновидност на опала, Арлекин, Огнен опал, Царски опал, Джирасол и Лехосопал.

Цветът на обикновения опал е безцветен и прозрачен. Кремъкът (флинт) често се бърка с обикновения опал, но всъщност е скала, съставена основно от опал и халцедон при конкреционно отлагане във варовици.

Обикновеният опал не притежава ярката игра на багри на благородния му вариант. Дадено му е името "обикновен", тъй като е разпространен в много региони по целия свят. Повечето екземпляри на обикновения опал също са "обикновени" и на външен вид и не привличат вниманието на търговците на камъни и бижутерите. Въпреки това, някои негови разновидности са много привлекателни, цветни и притежават силен блясък. Те се обработват като красиви полускъпоценни камъни на разумна цена.

По известни находища на благороден опал има в Австралия (до 90% от световния добив), САЩ, Бразилия, Мексико, Кения, Етиопия и други.

В България някои разновидности на обикновения опал се срещат около Първомай, в Източните Родопи - Кърджалийско и Хасковско. Среща се в пукнатини и празнини на различни скали.

Някога хората смятали, че от всички скъпоценни камъни, опалите носят най-много нещастие. През XIX век набедили тези камъни, че носят лош късмет. Испанският крал Алфонсо XII (1857-1885 г.) подарил на съпругата си опал и няколко месеца след това тя починала. Следващите притежатели на този опал, между които и самият крал, също починали скоро. Разбира се, всичко това се случило, когато в Европа върлувала холерата. По онова време хората вярвали също, че опалът свети, докато човекът, който го носи, е жив, а при смъртта му губи блясъка си. Днес знаем, че опалът реагира на температурата на човешкото тяло.

Опалът е камък на зодиите Рак, Везни, Риби и Скорпион. Някои казват, че камъка се управлява от Меркурий.

Опалът е камък на вдъхновението, който подобрява въображението и творчеството. Помага за освобождаване на задръжките и подобрява паметта.

Опалът е много духовен камък, който може да помогне на човек да бъде „невидим” в ситуации, в които не иска да бъде забелязан. Той ще ви донесе спокойни и щастливи сънища и ще улесни процеса на промяна.

Опалът е силикат съдържащ вода и е в корелация с нашите емоции. Той отразява стари емоции и желания включително любов и страст. С него ще имате по-малко задръжки и повече спонтанност, ясно въображение и по-ясни сънища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във