Банкеръ Weekly

Съдби

ОЛЯМОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА МАГИ

Първата ни ракета Магдалена Малеева е готова отново да мери сили с най-известните в женския тенис. След силното си представяне в редица турнири през тази година най-малката от сестрите Малееви напомни за времето, когато имахме три тенисистки в първата десетка на света.


Преди пет години Маги, достигнала до N4 в елита, не игра близо девет месеца след операция на рамото и това нямаше как да не й се отрази. Професионалният тенис е един безкраен маратон - влизаш от турнир в турнир и най-малкото отсъствие или колебание е фатално.


Малеева започна повторното си изкачване към върха от 131-о място. Сега, година и половина по-късно, е 20-а. Маги доказа потенциала си, прегазвайки руската Барби - Анна Курникова на 1/2 финал в Люксембург. Курникова може да взима по 20 млн. щ. долара годишно от реклама, но още не е спечелила турнирна титла, докато българката има в актива си седем трофея. Аргументите на Маги са чисто спортни. Тя отбеляза поредната стъпка към феноменалното си завръщане сред световния елит, като елиминира и Аранча Санчес-Викарио на турнира за купа Кремъл в Москва (2.08 млн. щ. долара). И това й е за трети път. През 1995 г. Маги взриви българската публика, побеждавайки Аранча в домакински мач на националния ни отбор в турнира за Фед къп. Следващият й успех срещу трикратната шампионка от Ролан Гарос бе през 1996 година. А сегашната победа в Москва й осигури 20 500 долара от наградния фонд на турнира. Бившата N1 в света Аранча Санчес-Викарио призна след мача с Маги, че българката е била фантастична.


Втората ни ракета Любомира Бачева, която вече пет години живее в Ротердам, освен в сингълите (най-силно игра през лятото), тази година имаше отлични изяви и на двойки. Бачева също влезе в стотицата.


Възпитаничката на варненската тенисшкола Павлина Стоянова се състезава с фамилното име Нола, след като през декември миналата година се омъжи във Фиджи за новозеландския си треньор Грант Нола. Блестящите й резултати дори я наредиха сред фаворитките за спечелването на титлата на турнира в Шанхай (500 000 долара) в края на октомври. Играта на българката и големият й напредък бяха забелязани и дори специално коментирани по CNN.


Почти е сигурно, че голямото завръщане на най-малката Малеева няма да бъде увенчано с още по-предно класиране. Българката не фигурира в списъка на последния турнир за годината в Патая (Малайзия), тъй като е пропуснала срока за заявки. Разбира се, остава надеждата организаторите да направят жест към нея, и да й отпуснат уайлд кард, тъй като миналата година тя бе победителката. Другите две българки обаче ще играят в Патая, като вероятно ще влязат директно в основната схема.


Би било чудесно, ако трите ни тенисистки се разберат помежду си и приемат предложението на Маги да играят заедно за България в следващото издание на Фед къп, неофициалното световно първенство за жени. Когато сме в един тим, можем да постигнем отлични резултати, казва Малеева, която вече е включила Фед къп в плановете си.


Въпреки че отмина времето, когато Моника Селеш стенеше на корта като начинаеща актриса в порнофилм, а Щефи Граф лаеше като куче, в световния женски тенис не се забеляза отлив на публика. Напротив, интересът сега се подклажда от новата вълна звезди като Мартина Хингис - детето-чудо, което на седемнадесет години вече бе абсолютната номер 1, сестрите Винъс и Серена Уйлямс, Йелена Докич и рускинята Курникова. Съчетавайки задължителните за медиите опции - физическа атрактивност и неудържимо желание за победа, те завладяха първата двадесетица и спечелиха силни спонсори. Така кризата в дамския тенис след контузията и оттеглянето на Щефи Граф се отложи. Днес лидерка при жените по приходи от наградни фондове на турнирите е етническата словачка Мартина Хингис, спечелила 2 280 474 долара за годината. В тази класация Маги е на 48-о място с 186 484 долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във