Банкеръ Daily

Съдби

Оланд отдъхва край Париж, Ренци чете философски трудове

Икономическата ситуация на Стария континент, кризата в Украйна и санкциите срещу Русия повишават градуса на напрежение в Европа, което няма как да не се отрази върху отпускарските настроения на премиерите и президентите. Високата безработица и изключително ниските темпове на ръст принуждават европейските политически гиганти да се откажат от обичайния отдих. Затова всички лидери направиха плановете си за почивка с мисълта за предстоящите рано или късно избори. Те прекрасно разбират, че пътуванията в екзотични държави в тези тежки времена ще предизвикат раздразнението на избирателите. Най-голяма предпазливост проявяват лидерите на страните от Южна Европа, чиито жители живеят особено тежко през последните години.

Не за чудене, че единствено ръководителите на Германия и Великобритания рискуваха да напуснат държавите си по време на отпуските си. Впрочем Ангела Меркел замина за Австрия, така че може да се каже, че почти си е останала у дома. Обикновено канцлерът посещава музикалните фестивали и се разхожда из планините в Южен Тирол.

През тази година темповете на промишления ръст във Великобритания са сред най-високите в Европа. Вероятно затова британският премиер Камерън се оказа единственият европейски лидер, който замина със семейството си на истинска почивка в Португалия.

Останалите ръководители на "голяма Европа" не рискуваха да пътуват на далеко и за дълго. Френският президент Франсоа Оланд, например, през тази година дори не отиде в любимия си форт Брегансон, президентска резиденция на средиземноморското крайбрежие, а остана в непосредствена близост до Париж. Той прекарва 10-дневния си отпуск в резиденцията Лантерн във Версай, която се намира само на един час път от Елисейския дворец. Помощниците на президента твърдят, че Оланд, който на 12 август отбеляза 60-годишния си юбилей, прекарва почивката си заровен в документи.

Подобна страст към работата си има своето обяснение. Днес Франция се смята за "главния болник" на Европа - разходите й трябва да бъдат съкратени с 50 млрд. евро, а безработицата вече е обхванала 3.4 млн. човека. В резултат на икономическите и други трудности Франсоа Оланд отдавна е надминал всички антирекорди по популярност. Така че просто не може да си позволи обичайната почивка и е принуден да работи или поне да създава такова впечатление. На всичко отгоре тази година президентът отдъхва сам. Актрисата Жули Гайе, чийто роман с Оланд стана обществено достояние през януари, бе забелязана в Корсика в компанията на парижки адвокат. Не се потвърди информацията, разпространена преди няколко седмици от авторитетния вестник Le Parisien, който съобщи, че Оланд ще се ожени на 60-ия си рожден ден. Прави се оказаха скептиците, според които президентът и Гайе вече не се срещат. Съдейки по всичко, инициатор на раздялата е Жули. Най-вероятно 42-годишната актриса е разбрала, че Оланд, който нееднократно е заявявал, че бракът е буржоазен предразсъдък, едва ли ще измени тепърва на принципите си.

Не е ясно дали полу работният отпуск впечатлява обикновените французи, но със сигурност може да се твърди, че той предизвиква силното раздразнение на неговите подчинени. Оланд настоя министрите да почиват в родината си и също да съчетаят почивката с работа.

Икономическата ситуация на Апенините също се влоши рязко, което незабавно се отрази на отпускарските планове на италианския премиер Матео Ренци. През второ тримесечие на тази година Италия изпадна в третата от 2008-а насам рецесия. Спадът в третата по големина икономика на еврозоната, разбира се, ще повлияе негативно на крехкото възстановяване на цялото стопанство на континента. Затова премиерът Ренци реши да мине фактически без почивка. Максимумът, който той може да си позволи, е няколкодневен отдих в семейната къща в Понтасива, Тоскана. Но дори там Ренци ще мисли за проблемите. Премиерът заяви, че ще замени работата си с четене, но не на детективски романи, а на сериозна научна и философска литература. В библиотеката на Ренци очакват часа си съчинението "Политически емоции" на американския философ Марта Нисбаум и много модният напоследък сред европейския политически елит труд на Антъни Гидънс за бъдещето на континента - "Европа във века на глобализма".

Любопитно е, че испанският премиер Мариано Рахой също не замина да отдъхва в чужбина, въпреки че сегашните темпове на ръст на икономиката на страната са най-високите за последните шест години. Вярно, че това бързо развитие бе предшествано от бърз спад. Затова Рахой реши да не рискува. Сега той почива заедно с жена си и двамата си синове в премиерската резиденция, двореца "Марисмилас", който се намира в южната част на страната, на територията на националния парк" Донан". Втората част от отпуска си премиерът ще прекара в родната си Галиция, където ще отседне за седмица в къща под наем в община Рибадумия. Рахой очаква с нетърпение сутрешните разходки из селските местности, далеч от камери и микрофони. Впрочем в същата тази Галиция премиерът би могъл да си почине далеч по-комфортно. Той притежава жилище в Санхехо - един от най-хубавите и скъпи курорти в региона. Рахой обаче реши да не почива там, за да не дразни испанците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във