Банкеръ Weekly

В САЩ

Около сто конгресмени спят в кабинетите си

Конгресменът Дан Донован.

Някои членове на Палатата на представителите в американския Конгрес спят в кабинетите си заради ниските заплати и високата стойност на живота във Вашингтон, пише The New York Post. Част от тях дори успяват да вкарат легло на работното си място. Сред тях е Дан Донован, който признава, че не може да си позволи жилище в столицата, но в известна степен смята това за проява на демокрацията. "Ако въведем изискване кандидатите да наемат или да купуват жилище в окръг Колумбия, тогава в Конгреса ще членуват само милионери. Не мисля, че това е била целта на бащитеоснователи", отбелязва политикът. 

Някои негови колеги обаче определят тази практика като "отвратителна, нехигиенична и недостойна" и настояват за отменянето й. Забранителният законопроект ще бъде внесен за разглеждане в Палатата на представителите до края на май. Неговите автори твърдят, че превръщането на офисите в спални е незаконно и нарушава етичните правила на Конгреса. Един от тях - Бени Томпсън, казва, че не би искал да провежда срещите си в нечия спалня.

Онези, на които им се налага да нощуват в кабинетите си, посочват като основна причина липсата на пари. Много от тях по-рано са получавали допълнителна компенсация или средства за дневни разходи, когато са работили в законодателните органи на своите щати. Тези суми са предвидени за покриване на разходите на депутатите, докато се намират в столиците на своите региони. Законодателите на щата Ню Йорк например получават 175 долара за всеки ден, който прекарват в Олбъни по работа. В Сакраменто и Калифорния дневната компенсация е 183 долара, а в Остин и Тексас - сто и деветдесет.

Но за членовете на американската Палатата на представителите такива екстри не са предвидени. Те получават годишна заплата от 174 хил. долара, чийто размер не се е променял от 10 години. Рангът им не предвижда никакви бонуси и средства за издръжка, въпреки че наемането и на най-евтиното едностайно жилище в американската столица струва 2000 долара месечно. Наред с това им се налага да продължат да поддържат домовете в родните си щати, което не е по джоба на мнозина.

Любопитно е, че няма данни за сенатори, спящи в офисите си. Вероятно ги спасяват допълнителните 20 хил. долара към заплатата - те получават 193 400 долара годишно.

Въпреки липсата на официални данни  броят на членовете на Палатата на представителите, прекарващи нощта в кабинетите си в Конгреса, се оценява на около сто души, което е над 20% от работещите в този законодателен орган. Типичната сутрин за спящите в офиса започва с прибиране на импровизирания креват и посещение на спортната зала за тренировки. Там те взимат душ и се преобличат в делови костюм, докато сътрудниците им идват на работа между 8 и 9 часа. Много от конгресмените по-рано са обитавали жилища в града, но след това са се сблъскали с ръст на сметките за обучение на децата или други разходи, което е направило наемането на квартира във Вашингтон непосилно. 

Има обаче и такива, които не спят в офиса си заради икономии. Конгресменът републиканец Марк Санфорд държи матрак зад дивана в кабинета си, а през нощта го слага на пода, за да преспи. По думите му това е неудобно, но улеснява работния му режим. "Може да проверите състоянието ми в Google, не нощувам в офиса заради високите наеми - казва Санфорд, чието богатство се оценява на 2.6 млн. долара. - Правя го, защото е практично и ми помага да бъда по-ефективен."

Facebook logo
Бъдете с нас и във