Банкеръ Daily

Съдби

Оживялата приказка Кармел

S 250 cc6114db 6597 4d70 8e21 f2d8cc7265cc
S 250 1d94c82e 0e7e 4c95 a4fd 9f7f491f8624
S 250 15799b39 461d 405a 9f95 2970b182b267

Калифорнийското градче Кармел прилича на оживяла илюстрация от книга с вълшебни приказки. Цялото му име е Carmel-By-The-Sea, защото е основано в залив на брега на Тихия океан през 1902 година. Любопитно е, че след земетресението в Сан Франциско през 1906-а в градчето се стичат художници, музиканти, фотографи, писатели и други представители на творчески професии, което го превръща в своеобразна арт столица на Калифорния. Кармел си остава остава привлекателно място за артистичния елит до ден днешен и това не е за чудене. Необикновено красивото, уютно, приказно градче е прочуто с природните си пейзажи, вълшебни къщи и с невероятната си атмосфера.   

Историята разказва, че през 1924 г. съпругата на Хю Комсток, която успешно изработвала и продавала парцалени кукли, го помолила да й направи малка къща, в която да настани магазина си и нещо като изложбена зала. Комсток не бил архитект, но рисувал добре и имал общи представи за строителството. Той проектирал и изградил причудлива къщичка, вдъхновена от акварелните илюстрации за детски книжки на британеца Артър Ракъм. Местните жители толкова харесали творението на Комсток, че пред вратата му се извила цяла опашка от желаещи да живеят в приказка. През следващите пет години той построил много симпатични къщички, при това на смешна цена - някои стрували на стопаните си по-малко от сто долара. Днес цената на някои от архитектурните шедьоври в Кармел достига 4 млн. долара. С времето приказният стил се превърнал в нещо като основно изискване към постройките в градчето, благодарение на което то се е прочуло в цял свят. 

Днес половината жители на Кармел са художници и поети. Навремето в него са живели писателите Джек Лондон и Мери Остин. През 80-те години на ХХ в. кмет на градчето става не друг, а прочутият актьор Клинт Истууд, който и досега го нарича свой дом.  Благодарение на историята и жителите си Кармел се смята за място за почивка на богатите американци, на политици и холивудски звезди.

Любопитен е фактът, че улиците в градчето нямат имена, а къщите не са номерирани. Местните жители продължават да се грижат за уникалната атмосфера на Кармел, където няма нито един светофар. Тук няма да видите телефонни и електрически стълбове, многоетажни постройки и неоново осветление по улиците. Гората, в която някога е бил построен градът, се опазва грижливо, така че новите съоръжения се изграждат само около дърветата. Всеки хотел е украсен с добре поддържани цветарници, а много от домовете са с ковани декоративни елементи. Във всяка къщичка на главната улица - Ocean Avenue, са разположени малки магазинчета, сладкарници, кафенета и ресторантчета. Картинните галерии и антикварни магазини в Кармел са около 60 и са разположени на няколко централни улици. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във