Банкеръ Weekly

Съдби

ОЧАКВА СЕ ГОРЕЩО АРХЕОЛОГИЧЕСКО ЛЯТО

Юни, както е добре известно, е месецът, през който започва археологическото лято, т.е. сезонът на разкопките и проучванията. Нашумелият в последните години д-р Георги Китов вече получи такава виза и би трябвало да започне работа в Долината на тракийските царе около Казанлък на 30 юни. По предварителен план основната му дейност ще се съсредоточи върху неизследвана досега могила в района на заводите Арсенал. И още на този етап започват спънките - въпросният терен е продаден на турска фирма и директорът на предприятието за производство на военно оборудване отказва достъп на археолозите, препращайки ги за разговори към новите собственици. Ситуацията, нова и непозната в досегашната археологическа практика, поражда много допълнителни въпроси от юридически и практически характер. Тя може да се окаже и важна в бъдеще, защото в. БАНКЕРЪ констатира засилен интерес на турски фирми към закупуването на земеделска земя в района на Казанлъшко. На този етап най-малкото, което може да се случи, е отлагане на изследователските разкопки и загуба на част от ценното време. За радост на иманярите!
Вторият сериозен проблем пред експедицията ТЕМП е свързан, както обикновено, с недостига на пари. От различни донори досега д-р Китов е осигурил 80 хил. лева. Част от сумата е неизразходван остатък от миналогодишния археологически сезон. Но за реализация на предварителните му планове са необходими около 200 хил. лв., като той разчита недостигът да се попълни чрез дарителство през оставащите дни до края на юни. Сблъсъкът с недоимъка научи д-р Китов откъде и как да акумулира така необходимите му средства, което прави точно този проблем по-лесен за разрешаване. Още повече че той отново очаква скъп гост, който ще разпространи популярността му на българския Индиана Джоунс чак в Америка.
Става дума за фотографа на списание Нешанъл Джиографик (National Geographic) Кенет Гарет, който вече засне една сесия за Перперикон, гробниците в Александрово, Голямата косматка, Хелвеция и други обекти на тракийската култова култура. Повторното му идване у нас има за цел да документира не само резултатите от разкопките, но и цялостния процес през това лято. Най-доброто от фотосесиите на г-н Гарет в България ще бъде публикувано в декемврийския брой на Нешанъл Джиографик и ще стане достояние на целия цивилизован свят.
Успоредно с подготовката за новия археологически сезон стана ясно, че експонирането на тракийското злато в България има по-добър финансов ефект, отколкото гостуването му зад граница. От Археологическия музей във Варна твърдят, че от откриването на изложбата на всичките златни тракийски съкровища (първа по рода си и по обема си у нас) от посещения постъпват около 30 хил. лв. седмично. При това активният туристически сезон все още не е настъпил, а до неговия връх през август има още два месеца. От консултациите, които в.БАНКЕРЪ проведе с различни специалисти, се разбира, че и държавата ни най-сетне се е решила да изведе като приоритет деловите, а не пропагандно-рекламните резултати от показването на съкровищата в чужбина. Според министър Стефан Данаилов, предстоящите тракийски изложби в Париж, Швейцария и Япония ще бъдат в малък обем, за да не се лишават българските музеи от посетителски интерес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във