Банкеръ Weekly

Съдби

Обувки за джентълмени

Ханс-Йоахим Фаук
S 250 308e6be3 7b5e 4dc0 abe6 1694bc060799

Обувките са най-важният елемент в облика на джентълмена, убеден е Ханс-Йоахим Фаук. Те могат да подчертаят елегантността и богатството на своя собственик като никоя друга част от облеклото. 

Фаук създава едни от най-хубавите и най-скъпи обувки по поръчка в Германия. Негови клиенти са заможни господа от всички краища на света. Изработва ги от висококачествена кожа, като цената е от 3500 до 4 хил. евро. Но ако се поддържат правилно, те служат вярно на собственика си до 30 години и повече.

Работилницата му се намира в Ноймюнстер в северната част на страната, но той не седи да чака клиентите да дойдат при него, а обикаля с автомобила си, за да се срещне с тях в най-добрите хотели, в ексклузивни магазини за мъжка мода и при скъпи шивачи. Така "навърта" до 80 хил. км годишно.

Сега за Ханс-Йоахим Фаук се трудят още двама майстори и един помощник. Работилницата отваря в 8.00 сутринта и затваря в 20.00 часа вечерта. Когато не пътува по работа, Фаук си позволява едночасова почивка, по време на която обича да подремва.

Производството на чифт обувки отнема 50 работни часа. Към това се прибавят дни и седмици, през които изделието се намира в покой, за да може кожата да придобие необходимата форма. Тъй като при изработката се използват специално лепило и вода, а те си взаимодействат трудно, всяка операция с тях се извършва отделно и изисква съответното време. Такова е необходимо и за изсъхването на боята. Пробите също отнемат часове. Така че от момента на поръчката до доставката на обувките на клиента минава около половин година. Но ако се поръчва втори или трети чифт, времето за изработването им намалява, защото индивидуалните калъпи са вече готови. Опаковката на новите обувки - торбичка от коприна и кашмир, съответства на съдържанието й. В нея има и други полезни дреболии като подходящи формодържатели, френска боя за обувки и мека четка за полиране.

При Фаук се пазят хиляди индивидуални калъпи. Те представляват дървен модел на стъпалото и се правят в друга немска работилница. Някои от клиентите поръчват десетки чифтове. Други купуват само един, който носят 20 години, давайки го от време на време на майстора за ремонт. Ханс-Йоахим, разбира се, има и готови образци. Те стоят грижливо полирани във витрина срещу бюрото му в офиса. Чифтовете имат звучни английски имена - Full Brogues, Half Brogues, Oxford, Derby, и класически цветове - черен, кафяв, бордо или "коняк". На практика формата и цветовете им не са се променили през последните сто години. 

Фаук научил занаята в швейцарската компания Bally - една от най-известните в света за производство на обувки. Първоначално възнамерявал да остане в Швейцария само година, но останал цели девет. Талантът му бързо бил забелязан - превърнал се в дясната ръка на шефа и ръководител на няколко отдела на фирмата. В края на краищата обаче се върнал у дома. В Ноймюнстер се наложило да започне от нулата. И едва в края на 80-те, десет години след завръщането си от Швейцария, започнал да изработва обувки, които днес са прочути далеч зад пределите на Германия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във