Банкеръ Weekly

Съдби

Обявиха номинациите за "Икар"

Съюзът на артистите в България обяви номинациите за тазгодишните награди „Икар", които по традиция се раздават на международния ден на театъра - 27 март.

Юлиан Вергов, Иван Радоев и Никола Мутафов ще се състезават в категорията за поддържаща мъжка роля съответно за постановките "Солунските съзаклятници", "В полите на Витоша" и "Филоктет".

За водеща мъжка роля пък са номинирани Марин Янев за Фернар във „Вятърът в тополите", Михаил Милчев за Мадам Мишима в „Мадам Мишима" и Явор Борисов за Филоктет в едноименната пиеса на театрална работилница "Сфумато".

За статуетката за водеща женска роля ще си съперничат две актриси от Народния театър - Светлана Янчева за безкомпромисната едноименна героиня в „Жана" от Ярослава Пулинович и Александра Василева за Геше Готфрид в „Свобода в Бремен. Госпожа Геше Готфрид" от Райнер Вернер Фасбиндер. Сред номинираните в категорията е и Ана Вълчанова за Майката Беатрис във „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел.

Постановката на Явор Гърдев - "Жана", отнася номинация и при категорията за второстепенни женски роли - Елена Телбис е номинирана за ролята си на Катя в постановката. Сред най-отличените второстепенни женски роли е и тази на Дария Симеонова за Хор в „Антигона" от Жан Ануи, както и на Филипа Балдева за Пеперудата във „Фотоапарати" от Пьотр Гладилин.

Приза в категорията "Режисура" тази година ще си оспорват Стефан Москов с неговата адаптация на "Каквато ме искаш" от Луиджи Пирандело, Петринел Гочев за „Сватбата на дребния буржоа" от Бертолт Брехт и Марий Росен за „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел.

Актьорът Стефан Илиев пък ще бъде отличен с наградата "Икар" за чест и достойнство, която се определя от председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във