Банкеръ Weekly

Съдби

НСРТ ПАК ТЪРСИ ЗАМЕСТНИК НА БОРИСЛАВОВ

От понеделник (8 май) Националният съвет за радио и телевизия (НСРТ) ще започне консултации с кандидати за генерален директор на БНР. Кандидатурите ще бъдат обявявани от деветте члена на съвета. Името на новия шеф на Драган Цанков ще стане известно най-рано на 11 май. Процедурата обаче може да се проточи още, ако Върховният административен съд (ВАС) даде ход на жалбата на и.д. председател на НСРТ Александър Томов срещу отстраняването от поста на Иван Бориславов. На 23 април тя бе подадена от името на медийния орган, но четирима от неговите членове (Георги Лозанов, Светлана Божилова, Иво Драганов и Валентина Радинска), които са срещу избора на Бориславов, заплашиха шефа си със съд заради незаконно използване на името на институцията. Адвокатите на Томов бяха принудени да променят името на подателя на протеста и го внесоха повторно като частна жалба, а не като документ на НСРТ.
През седмицата ВАС оповести, че ще обяви решението си по жалбата на 11 май. Дотогава съветът няма право да съобщава официално името на новия генерален директор.
Изборът може да отнеме повече време и поради факта, че до момента контактната група в НСРТ е получила отказ от всички, на които е предложила шефското кресло. Известно е, че Божилова и Лозанов провеждат консултации с журналисти от около месец, след като тричленният състав на ВАС отмени като незаконосъобразно избирането на Иван Бориславов. От перспективата да станат директори на държавното радио досега са се отказали журналистите от радио Свободна Европа Ясен Бояджиев и Васил Чобанов и бившият кадър на радиото Светла Петрова, която междувременно бе назначена на щат в Би Ти Ви. Известно е, че бъдещият началник ще е задължен да изпълнява оздравителната програма, който изготвиха медийните хора.
След назначаването на бившия депутат от ОДС Младен Влашки за девети член на НСРТ (виж стр.45) избирането на нов директор няма да е проблем за четворката в съвета, която иска отстраняването на поета Бориславов. Очаква се Влашки, който е назначен от президента Петър Стоянов, да подкрепи останалите трима от квотата на държавния глава - Божилова, Лозанов и Радинска, и заедно с Иво Драганов от парламентарната бройка да бъде постигнато необходимото мнозинство от пет гласа. Преди назначаването на Влашки гласовете бяха изравнени - четири на четири. До паритет на силите се стигна, след като деветият член Бойка Янчева напусна преди месец. Тя също бе назначена в съвета по препоръка на президента, но поддържаше хората около Александър Томов (Димитър Коруджиев, Стефан Сърчаджиев и Ивайло Петров). Повече от сигурно е, че наследникът й е инструктиран да не повишава допълнително напрежението около конфликта в радиото, а да съдейства за изглаждането му. В тази насока бяха и първите изявления на Милен Влашки след назначаването му в НСРТ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във