Банкеръ Weekly

Съдби

НСРТ И БНТ ПОД МЕТЛАТА НА НОВАТА ВЛАСТ

След победата на НДСВ на изборите и най-неориентираните телевизионни зрители и радиослушатели вече са наясно, че по върховете на държавните електронни медии скоро ще настъпят сериозни промени. Това е неизбежно, особено в националната телевизия, та дори и затова, че в следващото Народно събрание в групата на управляващите влизат поне три амбициозни жени - Милена Милотинова, Диляна Грозданова и Юлиана Дончева, които имат доста сметки за уреждане със сегашното ръководство на БНТ.
Да не забравяме и бившата програмна директорка на Сан Стефано 29 Светла Петрова, чийто съпруг също стана депутат от НДСВ. И четирите дами имаха своите позиции в националния ефир, преди да бъдат отстранени от генералната директорка Лиляна Попова и нейните приближени. Ще е почти невероятно, ако

експлозивната четворка

не докара главоболия на Попова и не се опита да я отстрани от поста по-рано от февруари 2002 г., когато изтича тригодишният й мандат.
Промените обаче задължително трябва да започнат от Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ), който е формалният работодател на генералните директори на БНТ и БНР. Съгласно Закона за радио и телевизия, медийният съвет избира директорите на държавните електронни медии. При сегашната конфигурация в него влизат петима избраници на ОДС (Александър Томов, Иво Драганов, Димитър Коруджиев, Йосиф Сърчаджиев, Ивайло Петров) и четирима на президента Петър Стоянов (Георги Лозанов, Светлана Божилова, Валентина Радинска и Младен Влашки). За формиране на ново мнозинство в НСРТ е повече от задължително да бъдат подменени имената в парламентарния квинтет. Неговият авторитет и без това падна под морското равнище след предизвикания от Томов, Коруджиев и Сърчаджиев мегаскандал в началото на годината с избора на Иван Бориславов за генерален директор на БНР.
При некоординираните и неадекватни действия на членовете на съвета около сагата Бориславов няма да е трудно на новия парламент да мотивира бъдещи рокади в НСРТ. Лидерът на БСП Георги Първанов отдавна се изказа, че медийният съвет трябва да бъде закрит. Едно от най-авторитетните нови лица на червената партия в бъдещия парламент Стефан Данаилов бе член на НСРТ при неговото създаване, но по-късно бе принуден да напусне. Данаилов призна при избора на новия състав на съвета през декември миналата година, че все още се чувства обиден от начина, по който бе отстранен. Участта да изпитат същото усещане до голяма степен не заслужават единствено Лозанов, Божилова и донякъде Драганов, защото те сравнително рядко отстъпваха от професионалните си принципи.
Нищо добро не бива да очакват експертите и от страна на ДПС. В движението едва ли са забравили, че синьото мнозинство отхвърли всичките им предложения за съвета. Сред тях беше и кандидатурата на скулптора Вежди Рашидов, който след изборната победа на НДСВ на всеослушание се провъзгласи за

войник на царя

Възможностите за промени в състава на НСРТ са точно описани в Закона за радио и телевизия и в тях не влиза освобождаване на член на НСРТ без неговото съгласие - коментира за в. БАНКЕРЪ юристът Александър Иванов, бивш член на съвета и автор на закона. - Единственият вариант за това е, ако някой от тях не може да изпълнява задълженията си в продължение на шест месеца. За да се промени съставът на НСРТ, без да се поиска мнението на членовете, трябва да има нов закон. Но не ми се струва, че това ще бъде първостепенна задача на новия парламент, макар че България води преговори с Европейския съюз и по глава 19, която предвижда известни промени в този закон. Повече от сигурно е, че новите управляващи няма да започнат от НСРТ, но също така е сигурно, че ускореното присъединяване към Евросъюза е сред приоритетите им.
Ако следващото Народно събрание намери начин да промени статуквото в медийния орган,

свалянето от власт на генералната директорка

Лиляна Попова изглежда далеч по-лесна задача. Нейният мандат изтича догодина, само че обидените й едва ли ще чакат чак до февруари със скръстени ръце. Диляна Грозданова не криеше до неотдавна, че все още е огорчена от начина, по който бе свалена от екран, и никак няма да е чудно, ако в първите дни на новия парламент в телевизията се появи нейният бизнессъдружник от PR-агенцията Имидж ООД и бивш водещ в Канал 1 Иван Такев. Казват, че той е най-вероятният нов началник на БНТ, ако съпругата на Любомир Павлов се окаже с достатъчно стабилни позиции в НДСВ.
Колегите на Милена Милотинова от Канал 1 смятат, че в новото Народно събрание тя ще лобира за съвсем различни неща от уволняването и назначаването на генерален директор на телевизията. Въпреки няколкото години, прекарани на Сан Стефано 29, бившата водеща не се ползва с голяма любов сред хората от нюзрума и почти няма приятелски кръг около себе си. В националната медия никой не може да се сети кой авторитет има основание да разчита на нея, за да стане началник на десетия етаж. Там очакват Милотинова да съсредоточи усилията си за прокарването на определени бизнесинтереси.
Не е за подценяване модната експертка Юлияна Дончева. На изборите тя победи безапелационно в родния си град Шумен и влиянието й в парламентарната група на НДСВ може да се окаже по-силно от първоначалните очаквания. За нея е известно, че поддържа добри взаимоотношения с известния бизнесмен Николай Гигов. Дончева е съдружничка на Елеонора Николаева Гигова в продуцентската къща Ню Имидж-България ООД. Адресът на фирмата е на софийската улица Бенковски, където е и офисът на телевизията на Николай Гигов Делта тв. Гигов притежава програмен лиценз за създаване на собствена програма и е привлякъл на работа при себе си известни лица от телевизионния пазар като бившия директор на БНТ Иван Попйорданов и режисьора Людмил Стайков. Ако на Стайков бъде предложено да замени Попова на горещия стол в БНТ, това със сигурност ще е заслуга на Дончева.
Всички изредени имена могат да се окажат печеливши, в случай че изборът на генерален директор на БНТ бъде оставен на хората от парламентарната група на НДСВ. Но ако патронът на движението Симеон Втори продължи партийните традиции у нас и сам се заеме с деликатната задача, очакванията на медийните експерти и журналисти са бъдещият телевизионен шеф да излезе от

тежката артилерия на бранша

Най-вероятно е монархът да предложи поста на един от двамата големи - Иван Гарелов или Кеворк Кеворкян. Добрите отношения между царя и сегашния директор на Новини и актуални предавания в Нова телевизия са публична тайна. Тя се стопи съвсем в дните преди изборите. Причината, която би могла да откаже бившия господин Панорама от царската оферта, е финансова. За месечното му възнаграждение в медията на гръцкия милиардер Минос Кириаку се носят легенди. По неофициална информация от Нова Гарелов има договор за още четири години с Кириаку и в него са предвидени големи неустойки, ако напусне или бъде уволнен предсрочно.
Колкото до Кеворк Кеворкян, той бе първият човек след 1990 г., който направи телевизионно интервю със Симеон. Някогашният водещ на Всяка неделя дълго време работеше врата до врата и с личния прессекретар на царя Галя Дичева в столичния парк-хотел Москва. Кеворкян е смятан от зрителската аудитория за най-големия телевизионен журналист, работил някога в БНТ. Последното се доказва от лидерската му позиция във всички рейтингови класации за популярност, правени през последните години. За разлика от Гарелов, който неминуемо има много критици заради постоянното си присъствие на екрана, Кеворкян стои далеч от политическата суета и евентуалното му завръщане в БНТ ще се отчете като лична заслуга на Симеон. Според хора, които познават плановете на легендарния водещ, проблемът идва от това, че Кеворкян има по-големи амбиции от началническия пост в държавната телевизия и че на царя ще му е трудно да го привлече на своя страна тъкмо с това кресло.
На Сан Стефано 29 не изключват и вариант следващият генерален директор на БНТ да бъде

специалист в телевизионния мениджмънт

а не известен журналист. Подобно решение вероятно ще се приеме добре от аудиторията, която досега е свикнала управляващото мнозинство да си назначава свой човек. Идеята е добра и поради факта, че след лицензирането на втора и трета национална телевизия рейтинговият и пазарен дял на БНТ чувствително се свива.
Не липсват и слухове из коридорите на БНТ, че със сигурност наследник на Лиляна Попова ще стане водещият на По света и у нас Димитър Цонев. Високият му рейтинг сред аудиторията на Канал 1 е добре известен, но деликатен проблем с мустакатия новинар е обстоятелството, че баща му Коста Цонев е депутат от царските листи. Евентуалното издигане на сина може да се свърже от недоброжелателите му с намеса на големия български актьор, а НДСВ обяви, че ще се бори за нов морал и почтеност във всичко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във