Банкеръ Weekly

Съдби

Новото Божоле дойде... и в София

Всяка година на третия четвъртък от ноември по традиция се посреща новата реколта на френското младо вино Божоле. Празникът бе отбелязан и в София под патронажа на Н.Пр. Филип Отие, посланик на Франция в България. Френско-българската търговска камара организира за осма поредна година престижната вечер на Новото Божоле. Събитието в Националния дворец на културата събра над 2 хил. гости, сред които Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, представители на политическия елит, бизнеса и културните среди.


Гостите имаха удоволствието да дегустират новата реколта вино, специално поръчано от Шато дьо Пизе, един от най-големите и плодородни региони, в които се произвежда Божоле. Празникът се осъществи с подкрепата на основните спонсори Societe Generale Експресбанк, Vivacom и Edenred.


Посланикът на Френската република в България Н.Пр. Филип Отие подчерта, че Френско-българската търговска камара има съществен принос за присъствието на френската икономика в България, а инвестициите продължават да растат


Първата бутилка Божоле бе тържествено отворена с традиционната фраза 'ab Le Beaujolais nouveau est arrive !'bb (Новото Божоле дойде!).


Според Закона за виното във Франция, едва след премиерата на новата реколта може да започне продажбата на виното на световния пазар. Около 45 млн. литра Божоле Нуво се произвеждат всяка година, като половината от количеството е предназначено за износ. През 2011-а потреблението в Япония е достигнало 7.9 млн. бутилки, в САЩ - 2.4 млн., в Германия - 1.3 милиона, а в Белгия - 641 хиляди.


Гаме е единственият сорт използван за производство на Божоле. Гроздето задължително се бере ръчно, поради специфичния процес на ферментация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във