Банкеръ Weekly

Съдби

Нови данъци за туристите

Площад "Сан Марко" е сред най-атакуваните от туристи места в центъра на Венеция.

Японските власти въведоха данък върху излизането на туристите от страната. От началото на седмицата (7 януари) всеки пътник, напускащ японските острови по море или със самолет, ще плаща нов налог от около 9 долара, който е задължителен за пристигащите от всички държави в света. Според изчисленията на японското правителство мярката ще носи солиден доход от 460 млн. долара годишно, защото през 2019-а страната може да бъде посетена от 40 млн. туристи. От новия данък са освободени само екипажите на самолетите и корабите, децата до две години, транзитните пътници, дипломатите и още няколко категории пътници. Налогът няма да важи и за онези, които са си купили билети преди 7 януари.

Плановете на японското финансово министерство са събраните средства да бъдат инвестирани в "разширяването и укрепването на инфраструктурата на туризма". На летищата например ще бъде въведена автоматична система за лицево разпознаване, което според очакванията ще разшири пропускателната им способност.

Седмица по-рано управата на Венеция също предложи за разглеждане законопроект за приемане на нов налог за туристите. Той получи названието tassa di sbarco, което може да се преведе като "за възможността за слизане на брега". Ако предложението  бъде прието, първите, които ще трябва да се изръсят допълнително, са пристигащите с круизни кораби в историческия център на града. Плащането ще е между 2.5 и 5 евро на месец, в зависимост от сезона.

В края на миналата година турските власти решиха да въведат от началото на 2019-а нови такси за сигурност в размер на 1.5 евро и 1 евро на някои летища в страната. Аеропортовете в туристическите градове няма да бъдат засегнати от допълнителните пътнически такси. Мярката се отнася само за чуждестранните туристи.

През май 2018-а представители на четирите управляващи партии в Холандия излязоха с предложение за забрана на краткосрочното наемане на жилища в оживени райони чрез услугата Airbnb. Сред инициативите, издигнати от коалицията, има и забрани за акостиране на круизни кораби и паркиране на туристически автобуси в централните градски части. Друго важно предложение е увеличаването на туристическия данък със 7 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във