Банкеръ Weekly

Съдби

Новата американска мечта

Кадър от филма "Вълкът от Уолстрийт".
S 250 b0bde178 4beb 440c a5b2 d8caf26a24a9

Влиза ли в плановете ви да работите до старини? Ранното пенсиониране се е превърнало в заветна мечта за много американци между 25 и 40 години. Те посвещават на тази тема сайтове и блогове, на които публикуват сложни финансови разчети.

Благодарение на холивудските филми мнозина си представят американската мечта като сбор от престижна работа или бизнес, собствена къща, два автомобила в гаража, деца, голямо и кротко куче до камината. Основната идея обаче не е в самите неща, а в последователността на тяхното постигане. Американската мечта предполага, че всяко следващо поколение на дадено семейство живее по-добре от предишното. Проблемът е, че хората, родени в края на 70-те до средата на 90-те години на ХХ в., имат съвсем други представи за добър живот от този на родителите си. Те не искат да работят по 60-80 часа седмично, а след 65 години (пенсионната възраст в Щатите) да жънат финансовите плодове от труда си, размахвайки безгрижно стик за голф. Съвременните млади хора държат да получат всичко това много по-рано и са готови на жертви, за да го постигнат.

Fuck you money - така мечтаещите за ранно пенсиониране наричат сумата, която ще им позволи да зарежат омръзналата им работа. Разбира се, финансовите потребности на всеки от тях са различни. Но всички споделят общата идея, че трябва да натрупат определено количество пари, а след това да ги накарат да работят, като ги инвестират. Само че в какво? От една страна, това не бива да са високорискови операции, защото при неблагоприятен сценарий "пенсионните" средства ще станат невъзвръщаеми. От друга - не може да са и баналните банкови депозити (от тези инструмент в САЩ и Европа отдавна се получават съвсем символични доходи). Ето защо бъдещите пенсионери формират бъдещите си постъпления с помощта на консервативни (нискорискови) вложения на фондовия пазар или с покупката на недвижими имоти.

"Може да разчитате, че през годините вашите спестявания ще генерират около 4% годишно. Налице са добри шансове това да не свърши никога. С други думи, ви е нужна сума, която да надхвърля 25 пъти годишните ви разходи", казва четиридесет и две годишният Пит, автор на популярния финансов блог Mr. Money Mustache. Той и жена му напуснали работа на 30 години и сега твърдят, че идеалният стимул да ускорят натрупването на необходимото количество Fuck You Money било решението им да имат дете, като се пенсионират. Така или иначе, двамата са успели във всичко.

Споровете между бъдещите ранни пенсионери и експертите за размера на сумата, гарантираща охолен живот без активни доходи,  не стихват. Много американци са на мнение, че в наши дни и 1 млн. долара не са кой знае какво. Но онези, които вече са постигнали мечтата си, съветват останалите да не търсят усреднена цифра, а да изчислят своята, която може да се окаже в пъти по-малка.

Върху количеството необходими пари влияе и фактът, че всички виждат по различен начин идеалната ранна пенсия. Едни искат да не работят изобщо, други са склонни да се трудят понякога за удоволствие, което може да им донесе и известен доход. Някои  не възнамеряват да се лишават от нищо, трети са убедени, че биха могли да минат и без някои разходи. Съществува, естествено, и вариант за преместване в държава с по-нисък стандарт на живот, което мнозина млади (и недотам) пенсионери всъщност и правят.

Правило първо: научи се да икономисваш

По данни на блога Early Retirement Extreme средностатистическият американец отделя за старини от 5 до 15% от месечния си доход, но бъдещите "млади пенсионери“ трябва да са готови да живеят с не повече от 40 на сто от него, а останалото да натрупват и да инвестират. Затова пък, когато заветната сума се окаже в ръцете им, те ще са още достатъчно млади, за да се насладят на предимствата от липсата на будилник сутринта и мъчителния път през задръстванията към офиса.

Инженер Джереми Джейкъбсън от щата Вашингтон и съпругата му си поставили за цел пълна финансова независимост и ранно пенсиониране, когато били малко над 20-те. Те започнали да отделят от 50 до 70% от месечните си доходи в продължение на 10 години. Приходите от натрупаната сума сега позволява на двойката да живее с 36 хил. долара годишно.

Правило второ: бъди готов да се разделиш с вещите си

Дъг Браун и Лиза Занд работели като мениджъри по продажбите и маркетинга в голяма компания и печелели отлично. Но мечтата им била да напуснат и да плават с яхта накъдето им видят очите. Съпрузите не успели да спестят необходимите пари - фирмата им била преструктурирана, а двамата съкратени. Затова продали практически всичко, което притежавали - къщата, амтомобилите и друго имущество. С част от средствата си купили яхта, останалите инвестирали. Решили да напуснат САЩ и да се отдадат на пътешествие из Карибите и Южна Америка. Това се оказало доста по-евтино, отколкото да живеят в родината. "За да се пенсионираш, не са нужни милиони“, отбелязва Лиза.

Правило трето: научи се да разбираш от финанси

Ранното пенсиониране се удава най-добре на познавачите на света на финансите - недвижимите имоти, фондовия пазар, макро- и микроикономиката - изобщо всичко, което помага да направиш разумни инвестиции.

Крис Тъкър станал финансово независим на 26 години. Започнал с пълна безнадеждност и 300 долара в банковата си сметка, но само за две години успял да получи отлична печалба от недвижим имот, придобит с ипотечен кредит. Той купувал и след известно време продавал малки къщи и жилища. Доходът от наемите покривал плащанията по кредитите, а последващата продажба на имотите му осигурявала допълнителни пари. Кризата от 2008-а накарала Тъкър да се замисли за резервен източник на средства. Така младият човек се захванал и с микрокредити, като част от капитала вложил в ценни книжа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във