Банкеръ Weekly

Съдби

Нова война между Грозев и Павлов за пресгрупа Утро

Русенският вестник Утро се превърна в поредната ябълка на раздора между съдружниците в Медийна група България холдинг ООД. Мажоритарните собственици на вестниците Труд и 24 часа Огнян Донев и Любомир Павлов оспориха правото на съдружника си Христо Грозев да притежава регионалното издание. Любомир Павлов опитва да спре сделката чрез Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). До момента антимонополният орган не се е произнесъл по казуса, установи проверката на БАНКЕР.


Представляваната от Христо Грозев и регистрирана в Австрия БГ Приватинвест купи 100% от дяловете в русенската Пресгрупа Утро ЕООД на 22 юни тази година. Веднага след това съдружниците на Грозев в Медийна група България - холдинг Огнян Донев и Любомир Павлов подадоха жалба пред КЗК. Повод за това двамата намират в решение на антимонополния орган отпреди шест години. Тогава комисията позволи на бившия собственик на Труд и 24 часа - ВАЦ, да придобие Медия холдинг АД, но само ако не издава русенския вестник, защото това би било концентрация на пазара. Твърденията на Донев и Павлов са, че чрез тази сделка, като техен съдружник, Грозев на практика осъществява концентрация на вестникарския пазар в България.


В жалбата им се твърди още, че новият собственик на Утро БГ Приватинвест е част от БГ Принтмедия, която притежава 17% от акцииите в Медийна група България холдинг. Затова Донев и Павлов заключават, че Грозев е нарушил Решение 205 на Комисията от 2005 година.


По-различна версия за случващото се разказа Христо Грозев пред БАНКЕРЪ. Той твърди, че преди сделката му за Утро Любомир Павлов е отправил подобна оферта на бившите собственици на изданието. Реакцията им е паническа и много лицемерна, а жалването им е абсурдно. Една от причините, поради които ние се включихме въобще в тази сделка, е опитът на г-н Павлов да преговаря със собствениците на Утро, без да ни информира. Ако те бяха честни в твърденията си пред КЗК, това би било много по-голяма нарушение, тъй като те имат контрол върху Медийна група България, докато ние нямаме такъв контрол, обясни Грозев.


Той допълни, че според актуалните документи за собствеността на Труд и 24 часа все още е съдружник с тях. Не сме били канени на общи събрания на компанията от края на март. Годишният отчет на групата за 2010 г. е приет на заседание на акционерите, на което ние не само не сме присъствали, но и не сме и поканени, обясни Грозев. Той е убеден, че КЗК ще вземе правилното решение и няма да спре тази, по думите му, малка тяхна сделка. Грозев отказа да съобщи цената с мотива, че това е търговска тайна. Вестникът щял да се развива съгласно настоящия мениджмънт и без никакво вмешателство от негова страна по време на предстоящата предизборната кампания за местна власт и президент.


В момента Утро е собственост на Грозев, Карб Хабсбург и Даниел Рутц. Последният се замразил участието си в БГ принтмедия заради скандалите с Павлов и Донев. Рутц се оттегли от дружеството в желанието си да помогне в един критичен период с г-н Любомир Павлов, който имаше лична неприязън към него.Те влизаха в остри конфликти при всички наши преговори. Това доведе до едно много мъжко решение на Рутц да се оттегли временно от сделката, докато постигнем споразумение. Тъй като не постигнахме консенсус и Павлов ни измами, той реши да се върне като инвеститор. Всички наши медийни инвестиции в Европа са направени от името на трима ни, разясни Грозев.


Съсобственикът на Медийна група България Огнян Донев обясни, че той и съдружникът му Любомир Павлов очакват КЗК да даде отрицателно становище за сделката. Мога само да изразя учудване как човек, който няма пари да прави сделки?, заяви той пред БАНКЕРЪ. На въпроса откъде знае, че Грозев няма пари, Донев отговори: От личните ми наблюдения. След което посъветва вестника ни да го попита откъде е взел средствата за Пресгрупа Утро. Първо, г-н Донев дължи отговори на обществото. Като например обещанието му отпреди няколко месеца до три дни да обяви имената на моите кредитори, на които уж дължа шестцифрени суми. Аз съм много търпелив и все още не съм започнал дела за клевета и обида срещу него, отговори на обвиненията Христо Грозев.


Огнян Донев също заплаши съдружника си със съд заради изявленията му, че не е инвеститор по сделката за Труд и 24 часа, а лихвар, който си дава парите срещу много висока лихва. Това е неговото разбиране на финансов инвеститор, заяви той. Огнян Донев повтори, че желанието на Христо Грозев било той да даде парите за покупката на медиите от ВАЦ и да не допусне да стане съсобственик на компанията. Смятате ли, че това е нормално?, попита Донев.


Междувременно стана ясно, че Национална следствена служба е започнала разследване на обстоятелствата около прехвърлянето на акции от БГ принтмедия към Медийна група България холдинг на 27 март тази година. Разпитани са и тримата участници в медийния скандал. Направена е и графологична експетриза на подписите им. Тук става въпрос за едно разследване за това, дали правомерно или с измама са били прехвърлени почти два пъти повече дялове от БГ принтмедия. Както моите, така и адвокатите на господата Павлов и Донев са в постоянен контакт с Националната следствена служба и се страхувам, че не мога да коментирам разследването. Очевидно то ще бъде обявено през следващите месеци и по никакъв начин не искам аз да му преча, обясни Грозев.


Огнян Донев обаче заяви: Христо Грозев твърдеше, че някой му е подправил подписа. Оказва се, че той си е негов. Това показа графологичната експертиза. Трябваше следствието да го докаже! Извикаха ме там и ми я прочетоха. Всичките подписи под документите са си негови.


Според актуалния учредителен акт на издателя на Труд и 24 часа Огнян Донев притежава 40%, Любомир Павлов - 43%, а БГ Принтмедия - 17 процента. Собствеността в последната е разделена между Любомир Павлов с 47% и БГ Приватинвест с 53 процента. Тошо Тошев окончателно напусна Труд Управителят на Медийна група България холдинг ООД Любомир Павлов е приел оставката на вицепрезидента на Издателския борд Тошо Тошев. Бившият главен редактор на в. Труд напусна поста на 22 август. Като основен мотив за решението си той посочи несъгасие със стила на ръководство на пресгрупата.


Мисля, че е приета оставката ми, коментира Тошев пред БАНКЕРЪ. Окончателното напускане на Тошев потвърди и един от собствениците на вестникарската групировка Огнян Донев.


Тошо Тошев отказа да конкретизира бъдещите си занимания с мотива, че в момента е в Париж. Той обаче категорично отрече тиражираните в медиите информации, че от началото на 2012 г. ще оглави в. Монитор. Тези слухове са абсолютни глупости, каза журналистът.


Напускайки вицепрезидентския пост в пресгрупата през август, Тошев обяви, че ще направи същото и в Съюза на издателите, чийто председател е. Постът е привлекателен, тъй като чрез него печатните издания общуват с властта. Силни аспирации към него има Любомир Павлов, който след покупката на вестникарската група от германския концерн ВАЦ през януари тази година очакваше да оглави организацията. Това обаче не се случи заради съпротивата на останалите членове на съюза. Няколко седмици по-късно обаче Тошо Тошев видимо е променил мнението си. На въпрос на БАНКЕРЪ дали ще напусне поста, той отговори: Има си устав в Съюза на издателите и те ще решат. И допълни, че следващото заседание ще бъде, когато се насрочи. България он ер излетя на 9 септември На знаковата дата 9 септември излетя в ефира най-новата телевизия - България он ер. Медията стартира на мястото на М SAT и се разпространява ефирно във Варна, Сливен, Стара Загора, Враца, Велико Търново, Добрич, Плевен, Кюстендил, Монтана, Кърджали, Пазарджик и Ловеч и още няколко по-малки града. Чрез кабелните мрежи сигналът ще стигне до 85% от населението.


България он ер е собственост на инокомическата структура Химимпорт. Тя притежава телевизия М SAT, радио Алфа, вестник Черно море, бордното списание на авиокомпания България Ер и регионалната едноименна варненска ефирна тв програма. През 2009 г. България Он Ер ЕООД кандидатства за последните ефирни тв лицензи у нас, от които получи разрешение за излъчване в 15 града. Изпълнителен директор на телевизията е Виктория Миткова, която доскоро заемаше същата длъжност в М SAT. Николина Димитрова е програмен директор, а консултант е тв легендата и настоящ пиар на Овергаз Нери Терзиева.


Ръководството на телевизията е успяло да привлече известни и опитни имена в тв журналистиката. Бившият кадър на БНТ Веселин Дремджиев ще бъде е шеф на Новините и един от водещите във вечерния блок. Останалите водещи на коментарно-информационното предаване Денят он Ер, което започва от 19.30 ч., са също от БНТ. Това са Радинела Бусерска, Милена Милотинова и Ивайло Лаков. Нова телевизия не се продава Скандинавската медийна групировка Modern Times Grup (MTG) няма никакво намерение да продава българския си тв канал Нова телевизия. От изявлението на говорителя на компанията Якоб Ваерн през седмицата стана ясно, че Нова тв не се продава и че никога не са се водили преговори за продажба, откакто MTG я притежава. Изявлението на Ваерн е резултат от зачестилите спекулации в медийните среди за предстояща продажба на тв канала. От думите му стана ясно, че има планове за развитието на Нова тв с цел превръщането й в значителна част от международната медийна група. Modern Time Group купи Нова тв и каналите Диема от 2008 година. Само за Нова тв, кабелния канал Нова + и списание Евате платиха общо 620 млн.евро на гръцката Антена. Слухове, че Нова тв се продава, зачестиха в последните един-два месеца, след като стана ясно, че приходите й са се сринали с 15 процента. Ръководството на медията прати оплакване в КЗК срещу рекламната политика на пазарния лидер bTV. Лора Крумова от сутрин до вечер След успеха на предаването Тази неделя от днес зрителите на bTV ще се радват на още два часа в компанията на водещата Лора Крумова. Името на новата тв рубрика е Тази събота. Всеки уикенд двата блока ще започват в 9 ч. и ще продължават до11 часа. Екипът на телевизията се похвали, че зрителите могат да очакват нови рубрики, нови истории, още ексклузивни и интересни събеседници, както и много преки включвания от цялата страна. Димитър Цонев отива в bTV Бившият водещ на БНТ Димитър Цонев се мести в бТВ. В ефира на телевизията той ще води седмично предаване с гости и коментатори. В него освен регулярните рубрики ще има и Горещ стол. Цонев бе говорител в правителството на Симеон Сакскобургготски. През последните години водеше неделното предаване В неделя с...по БНТ .

Facebook logo
Бъдете с нас и във