Банкеръ Weekly

Съдби

НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ ВЛИЗА В СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

Нова телевизия очаква най-важния и драматичен момент от своята история около месец преди осмия си рожден ден. До петък (15 юни) петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС) трябва да се произнесе дали телевизията може да ползва националния си лиценз, докато тече делото по протеста на три фирми срещу решението на Министерския съвет да предпочете Нова в конкурса за втора национална частна програма. Той завърши през декември миналата година. Българо-шведската компания Медия броудкастинг сървисиз - АД с представител Кеворк Кеворкян, Триада комюникейшънс ЕООД и Бългерия броудкастинг сървисиз ЕООД загубиха борбата срещу Нова и оспориха резултата пред тричленен състав на ВАС. През март тази година той отхвърли техните жалби и те ги отнесоха до най-висшата съдебна инстанция.
Според непотвърдена информация от офисите на Нова телевизия, ако съдът отново отложи делото, гръцката групировка Антена тв, собственик на медията, ще се откаже да инвестира в канала и дори ще потърси начин да се освободи от българското си имущество - Нова телевизия и радио Експрес. В телевизията се говори, че основателят на Нова и неин бивш собственик, Дарко Таминджич е възобновил интереса си към придобиването на акции в нея. Председателят на борда на директорите на Антена-България Силва Зурлева заяви, че единствено собственикът й Минос Кириаку може да реши дали телевизията ще бъде продадена. Всичко зависи от границите на неговото търпение - коментира тя за БАНКЕРЪ. - При всички положения ще има някакви корекции в инвестиционните планове на компанията, произтичащи от забавянето на лиценза. Преди три месеца Кириаку заяви, че продължаващото дело задържа капиталовложения от над 60 млн. лв. в техника и програмни продукти.
Първото заседание на петчленния състав на ВАС бе през май - тогава бе даден ход на делото. Адвокатите на Държавната комисия по далекосъобщенията (ДКД) помолиха магистратите да се произнесат по определението, с което е спряна процедурата за даване лиценз на Нова телевизия преди 15 юни. Юристите се аргументираха с обществения интерес към делото.
Въпреки че правото на държавен ефир за Нова телевизия вече бе потвърдено от по-нисшата инстанция на ВАС, нито един експерт не е категоричен, че висшият петчленен състав ще потвърди решението. Според тях жалбите и съпътстващото дело са отзвук на мудността на ДКД при лицензиране на програмата на Триада комюникейшънс за София. Тя притежава право да създава собствена програма още преди Законът за далекосъобщенията (ЗД) да влезе в сила през август 1998 година. Триада комюникейшънс е създадена през 1993 г. от известния рекламен бос Красимир Гергов, в нея дълго време работи сегашната управляваща директорка на Би Ти Ви Светлана Василева. В момента Триада е собственост на Антоанета Димитрова-Господинова. Тя бе управител на дружеството по времето когато негов собственик бе американският гражданин Роналд Чарлз Финли. Триада комюникейшънс използваше лиценза си с временно разрешение за експлоатация на 38-и канал, където излъчваше програмата на Си Ен Ен.
Срокът на програмната лицензия на Триада комюникейшънс изтече преди около четири години, но според параграф 14 и 16 от преходните разпоредби на ЗД той трябва да бъде продължен без конкурс. Според източници от ДКД, комисията не разглежда молбата на фирмата за продължаване срока на лиценза повече от три години с аргумента, че в софийския честотен спектър няма свободна ефирна честота. Покрай лиценза на Нова обаче ДКД явно е склонна да прояви по-голяма активност в търсенето на свободен ресурс. Според член на комисията колегата му Иван Балтаджиев е обявил, че честотата е намерена и молбата на Триада комюникейшънс ще бъде удовлетворена. Чрез проточилото се дело Триада комюникейшънс очевидно се опитва да накара регулаторния орган да й присъди далекосъобщителния лиценз за новопоявилата се честота, без да минава през конкурс. Ефирни програмни лицензи имат още Кеворк Кеворкян чрез Медия броудкастинг сървисиз и чехът Владимир Железни чрез Меф холдинг.
Възможно е в цитираното изявление Балтаджиев да е имал предвид и 43-ти канал, на който сега излъчва Нова телевизия. Регионалният лиценз на Нова се води на името на фирма Мултимекс ИД АД. Председател на директорския й съвет е Силва Зурлева. Ние нямаме право да участваме в никакви извънсъдебни преговори, защото не сме официално призовани като страна по делото - уточни Зурлева. Тя допълни, че никой не е търсил контакт с нея за преотстъпване на регионалния канал, на който излъчва в момента Нова. Отговорът ми е по-скоро не - коментира г-жа Зурлева възможността да продаде лиценза на Мултимекс ИД АД на друга фирма.
Формалното решение на ДКД да връчи далекосъобщителен лиценз на Триада комюникейшънс може да стане факт на предстоящите конкурси за регионални ефирни оператори, които комисията готви в края на лятото. Те ще се състоят в най-големите градове на страната. Ако от списъка им отсъства София, то със сигурност може да се смята, че правото да направи програма ще бъде предоставено на Триада комюникешънс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във