Банкеръ Weekly

Съдби

НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ ВЕЧЕ ИМА ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ

Не сме обсъждали все още как ще отбележим седмия рожден ден на телевизията - призна за в. БАНКЕРЪ председателката на съвета на директорите на Нова телевизия Силва Зурлева. - При всички случаи в началото на седмицата ще има заседание на ръководството, на което ще обсъдим как да отбележим събитието.
След по-малко от десет дни (17 юли) частната телевизия навършва седем години. До закупуването й от гръцката медийна групировка Антена груп Нова телевизия бе известна с пищни и кървави (животинските жертвоприношения преди години) празненства по случай рождените си дни, на които присъстваха и високопоставени политици. Положението се измени през миналата година, когато милиардерът Минос Кируаку купи канала от сръбския бизнесмен Дарко Таминджич. Тогава за пръв път Нова не отбеляза с толкова шум рождения си ден.
Телевизионният канал ще отбележи и този празник без яснота за съдбата на лиценза си. Не искам да коментирам дезинформации, според които сме били изгубили съдебния спор с Кеворк Кеворкян и сме готвили оттеглянето на медийната групировка Антена тв от България - уточни Силва Зурлева. - Ние сме сериозен инвеститор и това не е присъщо на стила ни на работа. Нямам информация за такова решение на Върховния административен съд по жалбата срещу националния лиценз на Нова телевизия. Очаквам петчленният му състав да потвърди решението на тричленния и да ни бъде разрешено да тръгнем в национален ефир.
Зурлева допуска възможността съдът да не се произнесе до 16 юли. Тогава изтича определеният от закона срок, в който ВАС трябва да огласи решението си по жалбата на Медия броудкастинг сървисиз, представлявана от Кеворк Кеворкян, срещу решението на кабинета Костов да обяви Нова телевизия за втори частен ефирен оператор. Мнозина юристи, някои от които близки до НСРТ очакват, че ВАС ще отмени резултата от конкурса за използването на честотата.
Независимо от това в чия полза ще се произнесе съда за специалистите е спорно дали спечелилият това дело ще спечели наистина. Покритието на т.нар. руска честота е значително по-ограничено от това на БНТ и Би Ти Ви и за да е конкурентен на рекламния пазар, онзи, който ще я експлоатира, трябва да направи внушителни инвестиции, за да навакса недостатъчния й капацитет.
Без всякакво съмнение като фаворит при едно ново състезание за тази честота се очертава отхвърленият от правителството на Иван Костов бивш водещ на Всяка неделя и неговите партньори от Медия бруодкастинг сървисиз. Мнозина медийни експерти смятат, че до съдебния спор се стигна не толкова заради апетита на шведските и английските инвеститори към българския телевизионен пазар, колкото заради личната амбиция на популярния телевизионен водещ да докаже правотата си. Защото иначе съвместният им проект ТВ3, който има програмен лиценз за излъчване по кабел и сателит, при добро сътрудничество с кабелните оператори би осигурил около 70% от телевизионната аудитория. Приблизително такова е сега и ефирното покритие на честотата, за която спорят Нова телевизия и Медия бруодкастинг сървисиз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във