Банкеръ Daily

Съдби

Нос Калиакра е привлекателен с богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки

На нос Калиакра има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.

Нос Калиакра - средновековна твърдина на Добруджанското деспотство, е посетен от над 100 000 туристи през отиващия си сезон, съобщи за БТА директорът на музея в Каварна Пенко Георгиев. Интересът е подсилен и от откриването през лятото в археологическия резерват на гърне с богато съкровище от 957 предмета - златни и сребърни монети, апликации и катарами, обеци, пръстени и други.
В музейната експозиция на нос Калиакра има златни монети, кръст-енколпион за съхранение на частици от мощи на светци, керамични съдове и други находки, проследяващи времето от тракийското присъствие до късното средновековие на историческия нос. В пещерата-музей е представен и макет на нос Калиакра с крепостните стени и църкви в някогашната столица на деспот Добротица.

Калиакра (произнася се Калиа̀кра) е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, в най-югоизточната част на Добруджанското плато. Намира се близо до селата Българево и Свети Никола, само на 12 км от Каварна и на 70 км североизточно от Варна. Носът, който е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров, представлява природен и археологически резерват и е един от Стоте национални туристически обекта. Тук гнезди аристотелевият корморан и могат да се наблюдават делфини.

Брегът при нос Калиакра е клифов тип, като отвесните скали се спускат 70 метра надолу до морето. Железните окиси дават характерния червеникав оттенък на скалите. Прибойните вълни са издълбали в подножието им пещери, ниши, подмоли и арки, до които може да се стигне само откъм морето.

Заливът, образуван от нос Калиакра,, представлява много добро убежище при буря за минаващите оттук кораби. На носа има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.

Най-ранните поселения на носа датират от 4 век пр.н.е., когато областта е била населявана от тракийското племе тиризи. Те дават и първото му име - Тиризис.

Най-голям разцвет Калиакра изживява през втората половина на 14 век, когато е столица на Карвунското княжество (деспотство) на българските владетели Балик и Добротица. То обхваща североизточните български земи, откъснати от централната власт. На името на Добротица е наречена и областта Добруджа, което е турското произношение на името му. Писмени сведения говорят за мощен средновековен град, в който владетелят сече собствени монети и превръща крепостта в църковно средище. Днес на носа има останки от крепостните стени, съхранени са още част от водопровода, баните и резиденцията на княза. Деспотите на Калиакра първи от родните владетели започват изграждането на военноморски флот. Галерите на Добротица участват в успешни бойни операции в Черно море. През 1393-1394 г. Карвунското княжество става едно от последните български владения, които попадат под османско владичество.

На 31 юли 1791 г. край бреговете на Калиакра се разразява най-голямата морска битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков разбива многократно превъзхождащата го турска армада на Хюсеин паша. С тази победа завършва Руско-турската война от 1787- 1792 година. На носа е поставена плоча с барелеф на руския адмирал, а по повод 215 години от победата, на 10 август 2006 г. е издигнат и негов паметник. Монументът представлява фигура в цял ръст и е поставен на възвишение, от което се вижда морето.

Нос Калиакра е свързан с много легенди. Най-известната легенда е за 40-те български девойки, които завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Една от тях била Калиакра, на която е кръстен носът. Сега в началото на нос Калиакра има обелиск, наречен "Портата на 40-те девици" в тяхна памет.

Другата легенда е за Свети Никола, покровителят на моряците. Светецът бягал от турците и Бог удължавал земната твърд под краката му, за да успее да избяга, като по този начин бил създаден и носът. В крайна сметка той бил заловен и сега там има изграден параклис, реставриран през 1993 година, символизиращ гроба му. Малък нос северно от Калиакра носи името "Свети Никола".

Калиакра е една от първите защитени територии в България, обявен за природен резерват през 1941 година. Днес защитената зона обхваща сухоземна територия и акватория от морето с обща площ 687.5 хектара. Калиакра е единственият резерват в България, включващ и защитена морска акватория.

Природният резерват има уникална природа и е единственото място в България, където се срещат степни тревни съобщества (степта Калекайря). През 1981 г. в морските пещери под носа все още се среща тюленът-монах. Тук могат да се наблюдават делфини, аристотелеви корморани, скален кос, папуняк, дебелоклюна чучулига, черногърбо каменарче и други редки видове, общо 32 вида птици по платовидната част и още 12 по скалните корнизи.

На север от Калиакра се намират две малки влажни зони - Болата и Тауклиман ("Птичия залив"). Тук гнездят интересни водолюбиви птици - малък воден бик, малък гмурец и патици. Неизмеримо богати са тези места по време на прелет, когато повече от 150 вида птици спират за почивка и хранене. Околните скални масиви са убежище на бухала, белоопашатия мишелов, застрашени от изчезване влечуги, включени в Червената книга на България.

Изключително е значението на района по време на миграция, тъй като е разположен на втория по големина прелетен път в Европа - Via pontica. Над Калиакра всяка есен от август до октомври преминават значителни количества прелетни птици - повече от 29 000 щъркели, пеликани и жерави, както и над 3000 грабливи птици, включително световно застрашените видове степен блатар (Circus macrourus), ловен сокол (Falco cherrug) и царски орел (Aquila heliaca). В морето около носа могат да се наблюдават и делфини.

Алея отвежда туристите към малка пещера, в която е разположен музей с ценни археологически експонати. Там се намира и печатът на Българския туристически съюз (работно време: 10 - 19 ч. без почивен ден). През август 2006 г. нос Калиакра е оборудван със система за художествено осветление, състояща се от над сто цветни прожектори, което го превърна в красива нощна морска атракция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във