Банкеръ Daily

Съдби

"Нокиа" продаде Here Maps на БМВ, „Ауди“ и „Даймлер“ за 2,8 млрд. евро

"Нокиа“ официално обяви, че продава подразделението, отговарящо за Here Maps, на германските автомобилостроители БМВ, „Ауди“ и „Даймлер“. Стойността на сделката е 2,8 млрд. евро, като всеки един от партньорите ще има равен дял, без опция за мажоритартно участие. 

„Прецизните дигитални карти са важен компонент за мобилността на бъдещето. Със съвместното придобиване на Here ние искаме да осигурим независимост на тази основна услуга за всички производители на автомобили, доставчици и клиенти“, заяви изпълнителният директор на „Даймлер“ Дитер Цетче.

„Тук се полагат основите за следващото поколение мобилност и услуги за местоположение. За автомобилната индустрия това е в основата на нови помощни системи и напълно автономно шофиране. 

Изключително точните цифрови карти ще се използват в комбинация с данни в реално време от превозното средство с цел повишаване на безопасността по пътищата и иновативни нови продукти и услуги. 

Въз основа на споделени необработени данни, всички производители на автомобили могат да предлагат на своите клиенти обособени за отделните марки услуги“, се казва в прессъобщението на трите компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във