Банкеръ Weekly

Съдби

НЮЙОРКСКИТЕ МАФИОТИ СА В ТЕЖЪК НОКДАУН

От половин година насам 15-годишният Франки от прочутата мафиотска фамилия Готи има малък личен бизнес - солариум. Солариумът се намира на главната улица на град Хънтингтън. Дори това е достатъчно, за да се разбере в какъв тежък нокдаун е изпаднал могъщият някога нюйоркски клан. Според в. Ню Йорк поуст неговите представители днес са се превърнали в комични фигури, които си изкарват хляба с козметика за коса, готварски книги и телевизионно риалити шоу.
В продължение на десетилетия фамилията Готи ръководеше престъпна империя с милиардни обороти. Нейна стихия бяха строителството, сметосъбирането и търговията с наркотици. Бизнесът се оглавяваше от Джон Готи-старши, който умря в затвора през 2002 година.
А ето че сега дъщеря му Виктория се снима в риалити шоу, в което компания й правят синовете й Кармин, Джон и вече споменатият Франки (съответно на 19, 18 и 15 г.). Телевизионните зрители всеки ден гледат на живо тяхното семейство. Само жаргонът, на който водят разправиите си момчетата, напомня чии издънки са те.
Виктория и синовете й успешно унищожиха легендата за семейство Готи. Много членове на клана, които и днес се занимават със съмнителен бизнес, се срамуват от тях. Маурицио, деверът на Виктория, се оплаква от затвора, че не може да гледа тия шутове по телевизията.
Но нокдаунът може и да не доведе до нокаут. През октомври 2005-а, след седемгодишен престой зад решетките, на свобода излезе братът на Виктория - Джон Готи-младши. Внасяйки гаранция от 8 млн. долара, той обеща, че вече ще спазва закона. Но властите се страхуват, че Джон може да възроди престъпността. Още повече че до началото на 2007 г. от затвора ще бъдат пуснати още 80 мафиоти от Ню Йорк и района.
Щрихи към портрета на семейство Готи
През 1986 г. общото събрание на клана Гамбино провъзгласява Джон Готи-старши за Дон. Така той застава начело на най-прочутия от 24-те мафиотски клана в САЩ. Филми като Кръстникът черпят вдъхновение именно от историята на клана Гамбино.
За 74 години мъжете от този клан убиват стотици хора и почернят живота на хиляди други. Той се внедрява в профсъюзите и администрацията и наред с останалото носи огромна вина за катастрофалните условия на труд в текстилната, строителната и хранителната промишленост.
Звездата на Джон Готи-старши изгрява след ерата на Ал Капоне. Нюйоркчанинът обаче е по-опасен, по-ловък и по-харизматичен от чикагския си предшественик. Той е толкова представителен, че предизвиква възхищението на самия Марлон Брандо.
Но Готи самоубийствено подценява техническия прогрес. От началото на 80-те години на миналия век ФБР тайно увековечава живота му в образ и звук. Камери и подслушвателни устройства са монтирани във всички негови ресторанти и жилища, хотелски стаи и автомобили. Наблюдаваното шоу искрено забавлява бигбрадърите от ФБР. И с всяка нова серия се трупат нови и нови изобличителни материали.
Джон Готи-старши е роден през 1940 г. в италианската част на Харлем. Израства в бедно, но честно семейство и нищо не подсказва бъдещата му кариера. При първия си удар в средата на 50-те години, още като тийнейджър, той открадва от летището камион с часовници, телевизори и мъжко бельо. Името му прогърмява по света, когато бандата му ограбва от офиса на Луфтханза 6 млн. долара в дребни банкноти. С противниците си се разправя или като ги прави свои съюзници, или като ги убива. Скоро става толкова могъщ, че избирането му за Дон вече е въпрос на чиста формалност.
Но след възхода идва и падението. В съдебната зала срещу него свидетелства Салваторе Гравано, най-близкият му човек. През 1992 г. Джон Готи-старши е осъден на доживотен затвор. Умира десет години по-късно и е погребан в гробището на мафията в Куинси.
Така кланът Гамбино изпада в лидерска криза. Мястото му е заето от брата на Джон - Питър, но той е толкова непохватен, че само няколко седмици по-късно се озовава зад решетките. Оттогава за титлата Дон се състезават трима мафиоти от по-нисък ранг - Арнълд Скуитиери, Никълъс Корозо и неговият син Джоузеф.
Междувременно сега, след излизането от затвора на Джон Готи-младши, предстои и освобождаването на ред други членове на клана Гамбино. Най-напред ще бъде освободен Ричард, племенник на покойния Джон Готи-старши, както и неговият син Ричард-младши. После идва редът на братята на покойния Джон - 63-годишния Джене и 66-годишният Питър. Най-накрая ще излезе и Кармин Анело (46 г.), бившият съпруг на Виктория и баща на тримата й синове.
Според експерти на ФБР
петте най-големи мафиотски клана в Ню Йорк
(Дженовезе, Гамбино, Бонано, Коломбо и Кукезе) наброяват днес около 1100 същински членове. Всеки от тях има по десетина преки подчинени. Това означава, че в момента в структурите на нюйоркската мафия са включени над десет хиляди души. Никой не може да каже какви суми минават през техните ръце - говори се за 5 до 10 млрд. долара годишно. Това е в пъти по-малко от парите, с които работи мафията преди разгрома й през 1980 г., когато тя задава тон на стопанския живот в целия североизток на САЩ и контролира профсъюзите и местното самоуправление.
През 1982 г. Роналд Рейгън произнася прочутата си реч, с която става първият американски президент, който апелира за борба с организираната престъпност. Шеф на прокуратурата в Ню Йорк е Руди Джулиани, впоследствие и кмет на града. През периода 1986-1996 г. той вкарва в затвора главите на петте клана и техните наследници. Резултатът от това е сегашният вакуум по върховете на йерархизираната мафия. Вече осем години Кармин Пърсико напътства семейство Коломбо от затвора. Антъни Касо от клана Лукезе излежава доживотна присъда. През 2004 г. Джоузеф Масино става първият Дон, който сътрудничи с правителството. Какви ще са последствията от това за клана му Бонано, е още рано да се каже.
В книгата си Петте семейства Селуин Рааб, репортер от Ню Йорк таймс твърди, че през XX век буквално всеки жител на града е бил жертва на мафията. Ако някой иска да разбере защо обществените сгради в Ню Йорк - училищата, ведомствата, съдилищата, улиците или метрото са толкова некачествени, отговорът не представлява никаква трудност. Това е така, защото възложителите, строителите и доставчиците са под контрола на мафията, пише Рааб. И продължава: Нарушават се техническите норми и в още по-голяма степен трудовото законодателство. Ние само можем да предполагаме колко трупове са погребани под основите на сградите.
И все пак Джон Готи-старши е популярен сред американците и мнозина от тях го смятат дори за национален герой. Некрологът му в Ню Йорк таймс бе по-дълъг от тези на Франк Синатра и Ронълд Рейгън. На сериала Готи, в който са представени десетки членове на клана, телевизия HBO дължи пазарния си успех през 1996 година. Мнозина от актьорите после играха и в поредицата Семейство Сопрано.
За немалко американци мафията има своя чар, защото действа като държава в държавата, без да се подчинява на всеобщите правила. Като се бори в продължение на векове срещу окупаторите от Древна Гърция, Рим, Франция, Австрия и Испания сицилианската мафия е знакова за противопоставянето на всяка власт. Самата дума мафия може да се преведе и като
защита срещу наглостта на управниците
При режима на Мусолини много мафиоти бягат в Ню Йорк. После идва междуособната война на клановете, на която край слага Лъки Лучано (с подписването на мирния договор през 1931 г. в Чикаго). Този договор е в сила и днес: 24-те престъпни синдиката делят помежду си американския пазар. Вместо да воюват един с друг, те вече взаимно си помагат. Първа цигулка сред тях свири кланът Гамбино - по простата причина, че е специализиран в най-доходния бранш - строителния. Освен това в неговите редици са най-бруталните босове и убийци.
Точно това е и причината, поради която тримата синове на Виктория носят фамилното име Готи, а не това на баща си Кармин Анело. Кармин-младши даже е татуирал на гърба си портрета на дядо си Джон Готи-старши. Неговото име е истинска благословия - казва той. - Щом го чуят, хората започват да се отнасят към нас с уважение. Името Готи ни дава възможност да изпъкнем и да покажем своята изключителност.
Вероятно заради това готварската книга на Франки Диетата на Готи стана бестселър. Добре се харчи и козметиката за коса Готи. Мама Виктория пък пише статийки по вестниците и романи за своето потекло, печелейки по този начин милиони.
В една от сериите на своето телевизионно шоу Виктория, Джон, Франки и Кармин заминават за Италия, за да видят родината на своите предци. Преди да тръгнат на път, момчетата се вълнуват най-вече от проблема дали в Сицилия могат да пият бира на улицата. Защото в Ню Йорк това е забранено и те не смеят да го правят. Предпочитат да си нямат неприятности с полицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във