Банкеръ Weekly

Съдби

Нито БНТ, нито СЕМ грешат

Председателят на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов представи новия си документален филм в ефира на БНТ. В сутрешния блок на държавната телевизия той разказа за лентата, посветена на прехода от тоталитаризъм към демокрация у нас. Заглавието "И България е една голяма грешка" е иронично продължение на популярната реплика на Зигмунд Фройд "Америка е гигантска грешка", изречена по повод на разочарованието на австрийския учен от фалшивия американски свят, основан само на парите.


Освен сценарист шефът на надзорния орган влиза и в ролята на водещ. Иначе, филмът включва 12 интервюта с представители на бизнеса, политиката, медиите, църквата, сред които са проф. Богдан Богданов, Красимир Гергов, Слави Бинев и др.


Пред водещите на "Денят започва с култура" Лозанов промотира творбата, която е част от програмата на "София филм фест", заедно с режисьора Стоян Радев - един от нещатните любимци на БНТ управата. Двамата работиха с Лозанов преди няколко години за кампанията на БНТ "Голямото четене", като техният великолепен проект "Малкият принц" стигна дори до пустинята Сахара.


Стоян Радев е автор на над 300 рекламни клипа, някои от които и награждавани. Освен това е и един от режисьорите на "Четвърта власт". В тази връзка той се похвали, че продукцията на обществената медия била поканена на още един фестивал, този път в Париж, през април. Въобще скандалният сериал, обявен за "големия телевизионен провал на 2013-а", има твърде неестествен фестивален живот. Може би по този начин ръководството на БНТ иска да оправдае реализирането на втория му сезон. Срещу този порив са безсилни данните от пийпълметрията - средната гледаемост на един епизод е бил от 120 хил. зрители, което е два пъти по-малко от тази на "Под прикритие". Дървеният език и слабият сценарий не успяха да бъдат спасени от наличието на иначе известни бг актьори. БНТ упорито мълчи дали ще прави втори сезон на "Четвърта власт", макар че според запознати наличието му в ефира най-вероятно няма да ни бъде спестено.


Колкото до промотирането на документален филм, създаден от шеф на държавен регулаторен орган, в ефира на обществена медия - това едва ли е гигантска грешка и някакъв конфликт на интереси. Всъщност, ако се вгледаме по-внимателно, в БНТ трудно допускат грешки. Поне напоследък. Или поне според онези, на които им се плаща, за да я регулират... Интересно, дали ако представянето беше осъществено в някой сутрешен блок на търговска телевиизия, щеше да се таксува по съответните тарифи? А дали това се е случило и в БНТ? Може би, както казва Малкият принц, същественото е невидимо за очите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във