Банкеръ Weekly

Съдби

НИКО ЧУДОТВОРЕЦА

На 20 години той е бледен юноша с набола брада. Понеже се чуди как да върже двата края, изкарва курсове по бридж и масажи. С тези умения се кани да щурмува Австралия. Обаче не му дават виза за Страната на кенгурата и остава в България. Сега е на 37 години и върти бизнес за милиони. Може да си позволи да отиде, където поиска. Накратко, той е Нико Тупарев - бащата на новите медийни герои и риалити диктатор. Гъст не само на брада, ами и с телевизионери, с хора на изкуството, със спортисти. И съдружник с добре облечен бизнесмен, вече покойник.
Целокупният български зрител познава Никола Тупарев като суперуспешен продуцент. Тръгна през 90-те със СИА Адвъртайзинг и с готварското шоу Вкусно, стана известен и с Джубокс по БНТ, с Биг Брадър, със Стани богат, Сделка или не, Островът на изкушението по Нова тв. Това лято се раздели със СИА и положи основите на Old School Productions, която прави Dancing Stars по bTV, Хванати в изневяра по Диема, Вечерното шоу на Азис по TV 2 и Животът на другите по БНТ1.
Тв проектите са
само част от Тупаревата империя
Явно патронът на рибарите и банкерите свети Николай Чудотворец го закриля, защото с каквото и да се захване Нико, го капитализира добре.
Справка в информационната система ДАКСИ показва, че притежава дялове от собствеността на 23 фирми, на шест от които е и управител. Отраслите са най-разнообразни - търговия, производство на кино-и видеофилми, заведения, строителство, рекламна дейност, консултации по управление и стопанска дейност. Дори рециклиране на неметални отпадъци. Навлязъл е и в издателския бизнес, съдружник е във фирми за компютърни технологии и за създаване на бази данни. Посредничи на агенции за недвижими имоти, четем името му и сред собствениците на фирма за таксиметров пътнически транспорт.
Сред съдружниците му срещаме добре познати тв муцуни като Иван Христов и Андрей Арнаудов от Сблъсък. Не можем да пропуснем и вълнуващото присъствие на Петър Бъчваров, който влиза в дома ни като готвача Ути от Вкусно. Както и бившите му сподвижници от СИА Димитър Митовски и Росен Цанков. Не е изненадващо, че Нико Тупарев е станал ортак точно с тези хора, с които работи от години.
Съдружието с покойния бос
Георги Илиев обаче е неочаквано. Продуцентът и шефът на ВАИ Холдинг (наследник на застрахователната групировка ВИС) са партньори десет години в Граф Цепелин ООД. Дружеството е регистрирано по Търговския закон с решение 1 от 22 май 1995 по ф.д. 8833/1995 на Софийския градски съд. В графата предмет на дейност е отбелязано: Търговско посредничество с разнообразни стоки. Местонахождението му е на бул. Витоша 114, а капиталът му възлиза на 50 000 лева отпреди деноминацията. Илиев притежава 40% от собствеността, а Тупарев - 20. Останалите 40% са във владение на Момчил Ивов Тицин. Макар че има най-малък дял в начинанието, именно Нико е избран за управляващ. Явно партньорите са се радвали на взаимно доверие. Дори смъртта на Илиев на 25 август 2005 г. не може да ги раздели, защото към днешна дата дружеството си съществува и според справката в ДАКСИ развива дейност.
Преди да подхване бизнес с Георги Илиев, Нико се регистрира като едноличен търговец, стопроцентов собственик на фирма с име - Цепелин-Никола Тупарев. Това става през март 1994-а. Фирмата си съществува и до днес и осъществява рекламна дейност. С това се занимава и Лайм, където Нико притежава 85%, останалите 15 държи съдружникът му Александър Тошев. По-малък е от Нико с четири години. Двамата са ортаци в още осем фирми - Ен Джей Пропърти, Приорити, Флат партнерс, Рейсър къмпани, Куба либре, Еко Брикет, М.Г.Н.С., Сънрайс партнърс. Може би чрез Тошев, който е стопроцентов собственик на Джей Билдинг - фирма за общо строителство на сгради и съоръжения, Тупарев да се опитва да настъпва и в тази сфера.
Жълтата преса от време на време публикува информации, че Нико строял хотел в планински курорт заедно с Иван и Андрей от Сблъсък и че имал общ бизнес със Здравко Василев от Приморско - победителя в първия Биг брадър. Публично Тупарев нито е потвърдил, нито е отрекъл подобни известия. Знае се обаче, че се интересува от недвижими имоти и фирмата му Ен Джей Пропърти се занимава именно с това - покупка и продажба на собствени недвижими имоти. Според ДАКСИ друга негова фирма Куба либре пък посредничи на агенции за недвижими имоти.
Понастоящем Нико и съпругата му Екатерина Попова имат владения в Испания, Чехия и Дубай. Говори се също, че са закупили апартамент на изкуствения остров в Дубай, наричан острова на милиардерите.
Cherchez La Femme
През май тази година продуцентът за първи път стана татко. Шефката на българския клон на световния рекламен гигант Ogilvy Mather Екатерина Попова го дари с най-голямото богатство - сина им Тома. Попова играе ключова роля в житейския успех на Нико още преди да стане г-жа Тупарева. На хартия тя не присъства сред бизнес партньорите на мъжа си. Случайно или не обаче, Огилви предпочитат да възлагат снимките на рекламите си на кръга около Тупарев. През септември компанията беше обявена за агенция на годината. Стане ли дума за Огилвиобаче, веднага изплува и магнатът Красимир Гергов, с когото свързват компанията. Публична тайна е, че Гергов дърпа конците и в TV 2, и в bTV, където продукциите на Тупарев се радват на топъл прием и носят високи рейтинги на телевизиите.
Не е изключено в идните месеци
Нико да направи обратен завой към Нова тв
Миналия месец телевизията мина в шведски ръце и съответно дойде ново ръководство. Сред първите изгонени беше програмният директор Павел Станчев - врагът в кошарата на Нико. През лятото Станчев започна преговори зад гърба на продуцента и Тупарев напусна и СИА, и Нова тв. Без него старите му авери претърпяха провал в четвъртия сезон на Биг брадър. Ниските рейтинги накараха новия директор Якоб Андерсен да приключи Големия брат предсрочно. Вместо през януари шоуто се очаква да свърши около 8 декември. В тази връзка медийни наблюдатели прогнозират, че следващият сезон на Биг брадър ще бъде поверен пак на Нико. Така че се очертава завръщане на Тупарев, Ники Кънчев и останалите от старата школа на бял кон. Това им отива, нали?

Facebook logo
Бъдете с нас и във