Банкеръ Weekly

Съдби

НИКИТА МИХАЛКОВ ПРИСТИГА НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ

Дванадесетият поред София филм фест, който ще започне на 6 март, предлага две интригуващи произведения на именити източноевропейски режисьори: 12 на руснака Никита Михалков (1945) и Катин на поляка Анджей Вайда (1926). И двете бяха номинирани за Оскар за чуждоезичен филм (не спечелиха), и двете коментират остроактуални теми с широк обществен резонанс, макар и между заснемането им да лежат почти шест десетилетия. Дори само за обща култура е препоръчително българската публика да види и двата филма, без да ги противопоставя или съизмерва, т.е. без да се поставя в ролята на Американската киноакадемия. Като добавка зрителите ще могат да присъстват и на личното участие на Никита Михалков в галавечерта за представянето на филма в НДК. На руснака вече е присъдена и Наградата на София за принос към киноизкуството.
Никита Михалков пристига в нашата столица с целия си звезден блясък и куп награди, сред които е и Златен лъв във Венеция през септември 2007 г. за същия този филм 12. По форма и сюжет той напомня знаменитото произведение на Сидни Лъмет 12 разгневени мъже (1957), познато в България и от телевизионната (БНТ), и от сценичната (Младежкия театър) реализация на режисьора Вили Цанков десет години по-късно. Тази близост е широко коментирана в множеството интервюта пред солидни европейски издания, които Никита Михалков даде през последните пет-шест месеца. За списанията Time Out, Newsweek Polska и др. той дава следното обяснение: … Аналогиите свършват с фабулата. Всичко останало - защо, как, какъв е финалът - няма нищо общо с Лъмет. Не искам да лишавам от авторство великия режисьор, както и забележителния писател Реджиналд Роуз, но ако могат да видят моя филм, биха се съгласили, че това не е римейк. Тяхната лента е за тържеството на американския закон и че е важно да намериш истината в най-заплетените житейски обстоятелства. А нашата е за това, че руснакът не може да живее според закона….
Сюжетът на 12 е прост: 12 съдебни заседатели, представители на различните обществени прослойки, решават съдбата на един чеченски младеж. Той е обвинен в убийството на своя втори баща, офицер от руската армия. Върху тази канава се провежда разговор за всичко, което се случва днес в Русия.
Интересно е, че Михалков почти десет години (след Сибирския бръснар) не е посягал към авторското кино, с изключение на няколко телевизионни и документални реализации. Към последните се числи и филмът 55, посветен на 55-годишнината на президента Владимир Путин. Упреците във верноподаничество достигнаха и до Париж (критиката деликатно употреби понятието политическа коректност), но със свойственото си остроумие режисьорът успя да омекоти съдържащата се в тях ирония. В Newsweek Polska той допълва: … Като първи наш ръководител Путин открито говори за действителните интереси на Русия. Той не е този, който говори едно, а върши друго…. Успоредно със снимките на 12 Михалков завърши и новия си проект - втората част на Изпепелени от слънцето (за първата той получи Оскар за чуждоезичен филм), която е реализирана с цената на 45 млн. евро. След баталната епопея Война и мир на Сергей Бондарчук руското кино не познава подобен бюджет, съизмерим единствено с мащабите на Холивуд. Но се налага едно важно допълнение - Михалков и по-специално също така високобюджетният костюмен филм от императорската епоха Сибирският бръснар (40 млн. щ. долара) успя да си върне вложените средства и да постигне висока печалба само от руския филмов пазар. Което е сериозно постижение! Както е сериозен и фактът, че той наследи от академик Дмитрий Лихачов ръководството на руския Фонд за култура и успешно го управлява вече 15 години. От толкова време той оглавява и Съюза на руските филмови дейци, но не изостави и собствената си студия Три Т (Творчество, Товарищество, Труд).
Огромната творческа и административна енергия на режисьора не променя мнението на руската и световната критика, която продължава да поставя като най-високи негови постижения филмите Пет вечери и Незавършена пиеса за механично пиано. И двата са създадени преди разпадането на Съветския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във