Банкеръ Weekly

Съдби

Няма покой за Строс-Кан

Френски съд разреши излизането на пазара на нова скандална книга за бившия ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан. В сряда, деня, в който Красавицата и звярътот Марсела Якуб трябваше да се появи по щандовете, политикът дойде лично в заседателната зала, за да обясни защо не е свиня, както твърди авторката на четивото, да поиска неговото спиране и компенсация от 100 хил. евро. Доминик Строс-Кан се яви с трима адвокати, които се изказаха един след друг. Но основният им аргумент само предизвика усмивката на съдията. Според защитниците бившият шеф на МФ наистина обича жените, но кой казва, че тази любов е престъпна?


Впрочем Строс-Кан не отрича, че двамата с Марсела Якуб са били любовници. Той настояваше само да не нахлуват в личния му живот и да го оставят на мира. И издателят, и авторката са готови на всичко за пари. Тя (Марсела Якуб) ме използва, за да спечели. Това е подло, низко, предизвиква ярост и отвращение, заяви главният герой от Красавицата и звярът.


Авторът на книгата Марсела Якуб, 50-годишна адвокатка от Париж, не се яви в съда. Тя се влюбва в Строс-Кан веднага след скандала с нюйоркската камериерка Нафисату Диало. Съдебният процес е в разгара си, а нейният Доминик е обвинен в изнасилване. Но това са най-хубавите дни в живота на Марсела - двамата тайно се разхождат заедно в парка. Тяхната интимна връзка (официално Строс-Кан живее със съпругата си) продължава шест месеца, след което престарелият любовник зарязва Якуб.


Ти беше стар, дебел, нисък и уродлив. Ти беше вулгарен, безчувствен мачо, стиснат и жалък. Ти беше жесток, невъзпитан егоист. И аз бях безумно влюбена в теб, обръща се Марсела към бившия си любовник.


Авторката на скандалните мемоари Красавицата и звярът отказа да общува с журналистите, издателството също се въздържа от коментари. Въпреки това книгата вдигна толкова шум още преди се появи по магазините, че Строс-Кан поиска да унищожат целия й тираж.


Влюбих се в теб именно защото си свиня. Свините живеят така, както човечеството отдавна се е отучило. Те се радват на живота. Получават удоволствие просто от това, че имат възможност да ядат, да тичат, да скачат, да цапат и да оскърбяват. Точно това ме привличаше в теб, пише Марсела.


По думите й откъси от книгата отдавна са публикувани в интернет. От тях става ясно, че Строс-Кан има десетки любовници, а самият той е постоянен участник в оргии. Марсела нарича бившия си възлюбен алчен самец, който използва помощниците си като сутеньори. По думите й, ако той беше станал президент, щеше да превърне Елисейския дворец във вертеп.


След спорове и крясъци в заседателната зала съдът реши книгата да излезе, а авторката и нейните издатели да платят на бившия ръководител на МВФ компенсация от 50 хил. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във