Банкеръ Weekly

Съдби

Няма кой да обучава саудитските шофьорки

Студентките вече ще могат да ползват мобилни телефони навсякъде.

Министърът на образованието на Саудитска Арабия Ахмад ал Иса издаде указание до ръководствата на университетите и колежите да разрешат на студентките да носят мобилните си телефони на територията на кампусите. Той призова да не се пречи на момичетата да използват този вид връзка. Решението беше взето, след като родители се оплакаха, че охраната на учебните заведения обискира студентките, за да конфискува телефоните им, при което се получават дълги опашки. Министърът смята, че момичетата имат достатъчно високо чувство за отговорност и съзнание, за да ползват мобилни телефони. По думите му много от тях са принудени да поддържат постоянна връзка с дома си поради семейни обстоятелства. 

Преди дни столичният Университет на крал Сауд отмени още едно ограничение за учащите се от женски пол. Те вече няма да имат нужда от задължителното досега разрешение от родителите си да напуснат кампуса, ако са приключили учебните занимания преди 11 часа сутринта. Иначе казано, студентките вече ще могат да се разпореждат сами с времето си.

Саудитска Арабия е страната с най-строги ограничения на женските права. Представителките на нежния пол имат право да се появяват на обществени места само ако са придружени от роднина или настойник от мъжки пол. На жените им е забранено да пътуват сами, да се движат самостоятелно по улиците и да ходят на работа. Ситуацията обаче сякаш започва бавно да се променя. Неотдавна жените получиха разрешение да управляват автомобили, а университетът, който носи името на принцеса Нура, вече започна подготовката за откриването на първата шофьорска школа за жени. Засега тя се ограничава с консултации със съответните държавни инстанции. Мнозина например се чудят кой ще обучава курсистките, тъй като жени инструктори няма, а оставането насаме с мъже извън роднинския кръг е забранено на саудитките.

Под натиска на феминистките през лятото крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд издаде указ, който позволява на жените да посещават сами държавни учебни заведения и лекари, както и да се представляват сами в съда. Макар че в държавата продължават да действат строгите норми на шериата, забраняващи съвместното пребиваване на мъже и жени на публични места, на 23 септември, за пръв път в саудитската история, дамите бяха допуснати на стадиона в Рияд, за да участват в празнуването на 87-ия Национален ден.

Кралят поиска също така от Министерството на вътрешните работи да подготви в близките два месеца закон за борба със сексуалното насилие върху жените. Той трябва да предвиди наказания за онези, които бъдат признати за виновни, че са извършили подобни деяния. 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във