Банкеръ Weekly

Съдби

Незаконните харчове на експрезидента

Главната прокуратура на Грузия обвини бившия президент на страната Михаил Саакашвили в присвояване на държавни пари. На специален брифинг във ведомството бе съобщено, че политикът е заподозрян в пропиляването на над 8.873 млн. лари (над 5 млн. долара) от бюджета на специалната служба за държавна охрана. Самият Саакашвили не коментира обвиненията, а един от лидерите на оглавяваното от него "Единно национално движение" свързва претенциите на правоохранителните органи с желание да се отвлече вниманието на обществото от неуспехите на сегашните власти.


Прокурорът Кока Кацитадзе представи подробен списък на нецелевите харчове на президента. Информацията стана достъпна, след като главната прокуратура сне от нея грифа "секретно". Данните пък бяха обявени за поверителни по указание на Саакашвили през април 2009-а. Това стана след избухналия през февруари същата година скандал, свързан с пристигането на поканената от президента масажистка, Дороти Щейн, в Тбилиси.


Сумата, за която е обвинен политикът, е похарчена в периода септември 2009-а - февруари 2013-а (Саакашвили напусна президентския пост през ноември 2013-а). От разсекретените документи става ясно, че отсядането на държавния глава в хотелите е струвало на бюджета 2 087 611 лари (1.2 млн. долара), самолетните билети - 916 017 лари (над 500 хил. долара), храната на президента, семейството и обкръжението му - 1 403 966 лари (над 800 хил. долара), транспортните разходи в чужбина - 2 280 196 лари (1.3 млн. долара), козметичните процедури - 673 260 лари (над 390 хил. долара) и така нататък. По данни на прокуратурата испанският готвач на Саакашвили - Серхио Калдерон - е струвал на хазната 191 643 лари (110 хил. долара), услугите на стилиста Али Камала заедно с престоя му в хотелите и пътните му разходи - 75 181 лари (над 43 хил. долара).


В списъка, публикуван от прокуратурата, са посочени и разходи за личните нужди на лица от най-близкото обкръжение на Саакашвили. Например за настаняването в хотел на тогавашния кмет на Тбилиси Георгий Угулава и за процедурите му за отслабване в Инсбрук, Австрия, са платени 26 388 лари (15 хил. долара). Престоят в хотели в чужбина на няколко други лидери от партията на Саакашвили "Единно национално движение" е струвало на хазната 88 919 лари (над 50 хил. долара). Държавни пари - 38 247 лари (над 2 хил. долара) са похарчени и за покупката на самолетни билети за родителите и сестрите на тогавашния министър на икономиката на Грузия - Вера Кобалия. Както е известно, тези нейни близки живеят в Канада.


Изреждането на незаконните харчове на бившия президент Саакашвили включват още наем за самолет - 503 383 лари (293 хил. долара), наемането в Австрия на автомобили от марките "Порше", "Ауди" и "Мерцедес" - 58 876 лари (34 хил. долара), наемането на лимузина и миниван във Верона, Италия - 45 214 лари (над 26 хил. долара), наемането на хеликоптер в Перу - 33 204 лари (20 хил. долара) и наемането на яхти по време на посещението му в Пиза - 25 237 лари (15 хил. долара).


Сред най-любопитните разходи на Саакашвили е покупката във Великобритания на седем сака и кашмирено спортно палто - 503 383 лари (30 хил. долара) и два ръчно изработени костюма за 7994. 84 лари (около 5 хил. долара). За десет ръчни часовника, придобити в САЩ, Англия и Грузия, са платени 53 283 лари (над 30 хил. долара). А за картина на актрисата и провокативна художничка Мередит Остром (както е известно,тя рисува своите произведения с тялото си) са платени 15 989 лари (над 9 хил. долара).


Това обаче далеч не е пълният списък на установените от следствието незаконни харчове. Главната прокуратура продължава разследването по делото. Самият бивш президент не коментира предявените му обвинения. Затова пък депутатът Ирма Надирашвили, един от лидерите на "Единно национално движение", настоя да бъдат публикувани разходите на специалната служба за държавна охрана за последните две години. По думите й обвинения трябва да бъдат отправени и към началника на охраната на премиер-министъра Ираклия Гарибашвили. "Сигурна съм, че парите, похарчени за посещението му в Брюксел, не са по-малко, отколкото при предишната власт", твърди Надирашвили. По думите й обвиненията срещу Саакашвили са опит на властите да отвлекат общественото внимание от политическите им неуспехи.


Освен бившия президент обвиняем по делото е и бившият шеф на специалната служба за държавна охрана Теймураз Джанашия. Ако вината на двамата бъде потвърдена, ги заплашва затворническа присъда от 7 до 11 години.


Антикорупционните разследвания в Грузия започнаха веднага след смяната на властта в страната през октомври 2012-а. В наказателните дела, включително и свързаните с финансови престъпления, фигурират бившият кмет на Тбилиси Георгий Угулава, бившият министър на отбраната Давид Казерашвили, бившият премиер-министър Иване Мерабишвили, както и редица други държавни чиновници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във