Банкеръ Weekly

Съдби

Невероятният измамник Тили

Във Франция започна съдебният процес срещу 48-годишния Тиери Тили, който с помощта на богатата си фантазия и таланта си да убеждава успял да държи в страх три поколения на богата аристократична фамилия. Той принудил представители на семейство Дьо Ведрин да преведат по сметките му 4.5 млн. евро по предлог, че ги харчи за сигурността им.


Жертва на Тили са различни членове на фамилията начело с баба Гийомет дьо Ведрин. Тя починала през 2010-а на 97, без да дочака процеса срещу човека, който фактически отнема последните десет години от живота й. Децата на Гийомет - Гислен, Шарл-Анри и Филип, техните съпруги - Бриджит и Кристин, както и петте им пораснали деца, също повярвали безрезервно на разказите на Тили.


Първата жертва на Тили била Гислен Маршан (с моминско име Дьо Ведрин), която управлявала колеж за секретарки в Париж. През 1999-а пред нея застанал невзрачен мъж, който й предложил да чисти помещенията. Биографията му не била впечатляваща - Тиери Тили бил зарязал ученето в юридическата школа, опитал се да прави бизнес, но се провалил, пък и бил съден за мошеничество. Все пак


Гислен решила да му даде шанс

Постепенно той успял да завоюва изцяло доверието й. Тя го запознала с роднините си. Така Тили попаднал в къщата на Дьо Ведрин. По думите на френските следователи тя и останалите били привлечени от твърденията му, че има достъп до влиятелни хора и че може да им предложи доходни финансови схеми. Тили им обещал 10-процентен месечен доход върху инвестициите им и отначало изпълнявал задълженията си.


След като спечелил доверието на семейството, той успял да убеди членовете му, че са в опасност, защото са изчезналите потомци на древната организация Световен баланс. Самият той заявил, че е представител на древния орден, който се бори със силите на злото. Тъкмо тези сили обаче сега


заплашвали живота на Дьо Ведрин

като подслушвали телефоните на семейството и следели неговите членове. Тили обещал да им помогне, обявявайки се за супершпионин на НАТО, както и за довереник на редица президенти по всички въпроси - като се започне от сигурността и се свърши с финансите.


На това място в аферата се включва


неговият съучастник - Жан Гонсалес

nbsp;


Тили твърдял, че семейството се намира под защитата на тайни грандове, ръководени от Гонсалес - братовчед на испанския крал Хуан Карлос. Мошеникът дори създал канадската благотворителна организация Blue Light Foundation, в която уж превеждал парите, получени от френските аристократи. По думите му тази подставена организация била учредена специално, за да събира средства за защита на семейството.


Тили убедил представителите на фамилията, че трябва да зарежат всичките си дела и да се скрият на сигурно място. Такова място се оказало семейният им замък Монфлакен, разположен на 160 км източно от Бордо. В него някои от членовете на фамилията прекарали цели седем години, живеейки като отшелници от 2001 до 2008-а.


През това време Тили и Гонсалес принудили семейството да разпродаде част от имуществото си и да им предаде спечелените пари, които уж щели да бъдат използвани за тяхната сигурност. По този начин мошениците успели да се сдобият с 4.5 млн. евро. На практика аристократите


разпродали цялото си имущество

nbsp;


включително и фамилното сребро и венчалните си халки, защото Тили им казал, че те съдържат тайни масонски знаци.


През 2006-а деветима от членовете на семейството се съгласили по съвет на Тили да продадат фамилния замък и да отидат в Оксфорд, където по това време живеел мнимият им спасител. Така те изоставили амбициите си за кариера, макар че заемали добри длъжности във Франция. Шестдесет и четири годишният Филип бил топмениджър в Shell Oil, 54-годишният Шарл-Анри бил уважаван лекар-гинеколог и се занимавал с политика, а 56-годишната Гислен ръководела колеж. В Оксфорд те започнали да работят като градинари и готвачи. И все повече се откъсвали от реалния свят - спрели да плащат данъци във Франция, а след това и наема за жилището си в Оксфорд, поради което започнали да ги съдят.


През 2004 г. Тили завел най-младите членове на семейството в Лондон. Според разказите им той взел всичките им пари и лично им купувал храна. Но бил толкова стиснат, че младежите трябвало да ядат просрочени продукти с намалени цени. Един от внуците бил охранител на лондонския офис на Blue Light Foundation в продължение на няколко години. Той бил принуден да спи на земята и да се храни веднъж дневно.


Тили настройвал членовете на семейството един срещу друг и така ги наплашил със заговори, че те не можели да мислят самостоятелно и да анализират случващото се. Подчинил ги дотолкова, че можел да контролира ситуацията само с телефонни позвънявания и електронни писма от Оксфорд.


От време на време някой организирал малък бунт, но останалите го наказвали жестоко за това. Пръв разобличил мошеника съпругът на Гислен - журналистът Жан Маршан. Той дори се обърнал към полицията, но оттам не реагирали, тъй като нямало жалби от други членове на семейството.


Апогеят на тази история

nbsp;


настъпил, когато семейството, по указание на Тили, заключило в отделна стая 62-годишната Кристин - съпруга на Шарл-Анри дьо Ведрин. Тя била бита, лишавана от храна и принуждавана да седи срещу стената с денонощия, без да може да отиде дори до тоалетната. Тили заявил, че жената уж знае номера на банковата сметка, в която се пазят тайните съкровища на тамплиерите. Окончателно обезумелите й роднини не възнамерявали да освободят Кристин, докато не назове цифрите. В края на краищата тя успяла да избяга във Франция с помощта на приятели. Там се оплакала в полицията от физически и морален тормоз.


Тиери Тили бе арестуван през октомври 2009-а в Швейцария, малко след след бягството на Кристин. Сега той е обвинен в отвличане на хора, умишлено насилие, психическо подчинявяне на своите жертви, злоупотреба с доверието им и мошеничество.


Гонсалес бе заловен през 2010-а. Прокурорите подозират, че тъкмо той е вдъхновител на целия план. При задържането му в неговия дом и в гаража са открити голяма сума пари в брой, бутилки скъпо вино, предмети от елитни брандове и четири автомобила - BMW 645, Mini Cooper, BMW X3 и Ford Fusion. Впрочем Тили също не се лишавал от нищо - на негово име са регистрирани скъпи жилища в Манхатън и в Лондон.


Пред съда Тиери демонстрира нови чудеса от изобретателност, разкривайки фантастични факти от биографията си. Той категорично отрече своята вина и заяви, че никога не се е представял за агент на НАТО. Всъщност бил


наследник на Хабсбургите

и католик, затова презирал протестантите Дьо Ведрин.


След това Тили разказа пред съда, че баба му била комунистка и близка приятелка на бившия френски президент Франсоа Митеран. А на 12-годишна възраст уж скочил с парашут от военнотранспортен самолет Transall, с разрешението на известния военен генерал Марсел Бижар. Освен това сподели, че навремето бил перспективен футболист и едва не го взели в Олимпик (Марсилия). По думите му цялата история около аристократите и преместването им в Оксфорд е измислица на един от внуците на семейството.


На процеса присъстваха 13 членове на фамилията Дьо Ведрин, които заеха две скамейки в залата. За да бъдат убедени да се завърнат от Оксфорд в родината си през 2009-а, бяха необходими усилията на голяма група полицаи и психоаналитици. Сега и на тях им е трудно да разберат как са могли да повярват на мошеника. Прокурорите вече го кръстиха Леонардо , го очакват до десет години затвор и глоба в размер на 750 хил. евро, а съучастникът му ще лежи поне пет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във