Банкеръ Weekly

Съдби

НЕУМОРИМИЯТ УОРЪН БЪФЕТ УЧАСТВА В НОВ ЕКСПЕРИМЕНТ

Световноизвестният инвеститор Уорън Бъфет ще участва в създаването на фирма за управление на риска заедно с Пийтър Хенкок - бившия главен финансист на Джей Пи Моргън (J. P. Morgan), и Роберто Мендоза - един от най-видните инвестиционни банкери на Голдмън Сакс (Goldman Sachs). Начинанието е продиктувано от засилващата се обвързаност между застрахователния и банковия бизнес. Масовото навлизане на финансовите деривативи направи банковата индустрия силно зависима от степента на поетия риск.
Дженерал Ре (General Re) - застрахователното поделение на инвестиционната групировка Бъркшайър Хатауей (Berkshire Hathaway), ръководена от Бъфет, ще продаде на Хенкок и Мендоза контролния пакет от акции на Дженерал Ре Сикюритис Холдингс (General Re Securities Holdings). Това е звеното, което осъществява операциите с финансови продукти на застрахователя и то ще бъде превърнато от партньорите в нов вид компания за финансови услуги. Тя ще предлага консултации около комплексния финансов риск, а в някои случаи дори ще го поема. Фирмата ще работи с корпоративни, индивидуални и правителствени клиенти.
Участието на Мендоза вероятно ще шокира Уолстрийт - той постъпи в Голдмън Сакс само преди осем месеца. Бившият вицепрезидент на Джей Пи Моргън се ползва с репутацията на един от най-успешните инвестиционни банкери от лондонското Сити, който през 1996 г. защити блестящо компанията Форте от неприятелската оферта за поглъщане, подадена от Гранада. Въпреки че официално не играе управленска роля в Голдмън Сакс, той е смятан за ключов фактор за привличането на клиенти, особено от Европа. Същевременно Мендоза е управител на ИНТЕРНЕТ банката Ег (Egg) и е директор на Ройтерс.
Новата компания е първият ангажимент на Хенкок след раздялата му с Джей Пи Моргън. Той я напусна през септември миналата година, дни преди инвестиционната банка да даде официалното си съгласие да бъде погълната от Чейз Манхатън (Chase Manhattan). След оттеглянето си финансистът коментира за Файненшъл Таймс : Връзката между банковите услуги, застрахователния бизнес и операциите с ценни книжа представлява триъгълник, който все още не е изучен напълно. Аз проявявам изключителен интерес към тази област.
Четиридесет и две годишният Хенкок беше шеф на управлението за търговия с деривативи на Джей Пи Моргън от 1990 до 1995 година. Той определя професионалните си интереси като използване на финансовите нововъведения за разрешаване на важни и интересни проблеми. Докато работеше за инвестиционната банка, Хенкок разработи авангардни системи за управление на риска и се опита да намали кредитната й експозиция чрез използването на деривативи.
В изявление по повод бъдещата им съвместна дейност Уорън Бъфет каза: Роберто Мендоза и Пийтър Хенкок са хората, с които бих желал да правя бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във