Банкеръ Weekly

Съдби

Неумолимият Карл Айкан

"В живота и в бизнеса има две смъртоносни грешки: първата е да действаш прибързано, без да мислиш, втората - изобщо да не действаш", твърди Карл Айкан. За разлика от други милиардери, той не е роден в привилегировано семейство, не е израснал в разкош и не е имал възможност да избира самостоятелно жизнения си път. Обратното, когато елитното училище "Уудмор" го приело и било готово да плати изцяло обучението му, бащата на Карл решил, че е по-добре синът му да си знае мястото и го пратил в държавно училище. Самият той бил неуспял оперен певец, но толкова обичал музиката, че станал кантор в синагогата, макар че бил атеист.   

Трудно е да си представим какво е почувствал Карл Айкан, когато вратата на света, към който се стремял, се затръшнала с такава сила, но той никога не простил на баща си за постъпката му. Може би, ако детството му беше различно, в него нямаше да се родят жестокостта и желанието да докаже на всички, че е способен да получи всичко, което поиска. Петдесет години по-късно,  ограбвайки поредната си плячка в разгорещени преговори, предприемачът заявява, че макар да не е учил "Уудмор", все пак е станал милиардер.

Впоследствие интелектуално надареният Айкан попада в Принстън, един от най-престижните американски университети. Налага се да играе покер, за да плаща обучението си, и по правило печели от състудентите си. По-късно Айкан ще ги надиграе и в трудния инвестиционен бизнес. Много акули от Уолстрийт ще отидат в затвора заради финансови машинации, но не и Карл. Философът по образование ще стане крал на корпоративните набези или, както на него му харесва повече, на акционерния активизъм.

Съществуват различни подходи към инвестирането в ценни книжа. Стратегията на Айкан е проста. След като придобие големи количества от акциите на дадена фирма, той започва да оказва натиск върху мениджмънта й да направи значителни промени, за да увеличи стойността на ценните книжа.

Първата инвестиция на Айкан е в акциите на Tappan, производител на кухненски прибори, чиято стойност била два пъти по-ниска от размера на активите му. Карл изкупува ценните книжа на компанията и разгръща истинска битка, която приключва, след като Tappan е продадена на Electrolux на два пъти по-висока цена от това, което той първоначално е вложил. Любопитно е, че основателят на фирмата Дик Тапен бил толкова впечатлен от него, че станал инвеститор в Icahn & Co. Впрочем този епизод си остава рядко изключение.

В учебниците често пише, че всяка дружество има няколко заинтересовани страни: акционерите, мениджмънта, служителите, клиентите, доставчиците... и би било правилно да се отчитат интересите на всички. Карл Айкан не се интересува какво е правилно, интересува го само едно - личната изгода. През 1985-а той става акционер на авиокомпанията TWA и след шест години оставя някога големия въздушен превозвач в руини. TWA фалира, много хора губят работата си, но акционерът успява да продаде своя пакет от ценни книжа на максимална цена. Благодарение на тази сделка Айкан става един от прототипите на Гордън Геко, хладнокръвния герой от филма на Оливър Стоун "Уолстрийт". 

И ако Уорън Бъфет има по стените на кабинета си картини от паниката на фондовите пазари, Айкан, като истински ловец на трофеи окачва на тях годишните отчети на компаниите  жертви. А на онези, които отиват на среща с него, се налага да преминат през коридор, окичен с платна, изобразяващи сражения и убийства.

Милиардерът, разбира се, има и неуспехи. Той например  не успява да раздели на части конгломерата Time Warner, но репутацията му на безкомпромисен инвеститор е толкова голяма, че повечето компании са склонни да изкупят обратно на по-висока цена своите ценни книжа, щом чуят името на новия си миноритарен акционер. Айкан няма нищо против такъв изход, стига цената да го устройва. Според него всеки може да предложи подходяща цена.

На фондовия пазар следят внимателно новините около действията на Карл Айкан. Защото, както показва историята, той продава акциите на определена фирма, изстисквайки цялата й стойност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във