Банкеръ Weekly

Съдби

НЕТЪРПЕЛИВАТА СПАСИТЕЛКА НА ШЕЛ

Преди да се съгласи да бъде интервюирана от авторитетния всекидневник Файненшъл тайм, Линда Кук - шеф на поделението за природен газ и електричество в Роял Дъч Шел (Royal Dutch Shell) и една от жените с най-високо положение в международната енергийна индустрия, поставя няколко условия. Тя не желае никакви позьорски снимки, предпочита да не обсъжда католическата си вяра и е готова да отдели за разговора не повече от 45 минути. Последната от тези забележки означава, че няма да има време нито за незначителни въпроси, нито за съзерцание на гледката от офиса, разположен на 24-ия етаж на фирмената сграда. Четиридесет и седемгодишната американка от Канзас, по специалност петролен инженер, явно не е човек, който търси или предлага безцелни разходки.
Какво биха казали за мен хората ли? Че съм нетърпелива, че имам високи очаквания, че когато някой си постави цел или заяви, че нещо ще бъде свършено за определено време, очаквам това да се случи - категорична е Линда. - Колкото по-предизвикателна е работата, вероятно толкова по-нетърпелива ставам. Не си позволяваме да се провалим и не оставяме времето да се превръща в наш враг.
Оползотворяването на времето винаги е било важно за нея. Когато за последно ръководи бизнеса с газ и електричество, преди да стане главен изпълнителен директор на Шел Канада, Линда въвежда използването на пейджъри и срещите на екипа винаги се провеждат навреме. Заплаших да върна тази практика, но хората се оказаха добре обучени, смее се тя и отрича възможността педантичният й стил да плаши служителите наоколо.
Като една от малкото жени, успели да стигнат до върха в енергийна компания от световен мащаб, Линда Кук печели официално признание за постиженията си. Неотдавна Файненшъл таймс я посочи сред 25-те водещи бизнесдами в Европа, а Уолстрийт джърнъл я постави между общо 21 жени по света, които най-добре ръководят собствен или чужд бизнес. Тя е и сред петимата изпълнителни директори на компания, преминала през последните две години през истински ад поради огромното надценяване на нефтените и газовите запаси, което доведе до отстраняването на председателя на борда сър Филип Уотс и на още двама директори, до глоби в размер на 150 млн. щ. долара и до преразглеждане на фирменото управление.
Възвръщането на духа и възстановяването на съсипаната репутация на Шел без съмнение са най-важните цели пред Кук. Вътрешно проучване, проведено по-рано тази година, показа, че по-малко от половината от 112-те хиляди служители смятат фирмата за добре управлявана. Според Линда Кук обаче неприятностите до голяма степен вече са минало: Като директори ние често имаме срещи с хората и въпросите, които те ни задават сега, са много повече свързани с настоящето и бъдещето, отколкото с проблемите в миналото.
Групировката има и друг въпрос за решаване - закъсненията и прекомерните разходи по някои от най-големите си начинания, например руския проект Сахалин-2. Ясно е, че Шел подцени огромните предизвикателства, свързани с него, отбелязва Кук, но е убедена, че в дългосрочен план компанията ще е доволна от това участие.
Издигането й до борда на директорите е резултат от скандала, разтърсил Шел. Така само година след като заедно със семейството си заминава за Канада, Линда отново се връща в централата в Хага. Тъй като харесва и уважава сър Филип Уотс, трудно преглъща случилото се. Никой не може да работи за една фирма толкова дълго и да не приема нещата лично, обяснява тя.
Нефтът присъства неизменно в живота й още от времето, когато като тийнейджърка работи през лятото в бензиностанцията близо до млекарната на семейството си. Като една от общо пет дъщери никога не й се налага да чуе, че има работа, която не може да се върши от момиче.
Всичко се променя, когато Линда завършва университета с диплома по петролно инженерство и се сблъсква с реалния свят. Веднъж, току-що постъпила като инженер в Шел, тя се натъква на работник, чийто паркиран камион пречи на достъпа й до петролен кладенец в Мичиган. Жените нямат право да влизат, казал й той. Но амбициозната и борбена Линда не е човек, когото могат лесно да отблъснат. Колкото повече някой ми натякваше, че има нещо, което не мога да направя, толкова по-силно исках да го направя, споделя тя. Следващите 18 години прекарва в отдела за проучвания и производство на Шел, а после се премества в търговската част на компанията.
Изведнъж Линда Кук предупреждава, че остават още пет минути от интервюто, и разговорът се насочва към това как успява да напредне в един толкова мъжки свят. Въпросът не е да бъдем същите като мъжете, изтъква Кук: Аз не ходех с тях да играя голф след работа. Имах собствен живот, съпруг и деца. Дали съм била по-добра от тях, е трудно да се каже. Свърших добра работа и се разбирах с хората.
Заради повишенията й през последните седем години съпругът Стийв загърбва кариерата си на търговец на газ и поема грижата за дома. Жени като Линда, с високо положение и три-четири деца, често се сочат като модели за представителките на своя пол. Тя обаче благоразумно отрича подобно определение: Хората трябва да намерят собствения си път и да правят собствения си избор. Аз просто съм късметлийка, че имам такъв страхотен съпруг.
Независимо че графикът с пътуванията й е безпощаден, Кук съзнава, че някои служители не я виждат достатъчно често. Причината е, че е принудена да подрежда задачите си по важност, което означава да прекарва времето си с клиенти, енергийни министри и висши служители. Това е пътят, по който ще променя най-много компанията, смята тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във