Банкеръ Weekly

Съдби

НЕТРАДИЦИОННИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ХУАН ЕВО МОРАЛЕС

Боливийците поднесоха в навечерието на Коледа един твърде неприятен подарък на Съединените щати. На президентските избори, състояли се на 18 декември, победи Хуан Ево Моралес - шеф на Конфедерацията на производителите на кока и лидер на политическата партия Движение към социализъм.
Хуан Ево Моралес Айма е на 46 години. По националност е индианец от племето аймара. За образованието си Моралес говори почти като писателя Максим Горки: Завършил съм университета на живота. Казано с други думи, завършил е средно училище, след това е служил в армията и на около 20-годишна възраст е започнал да отглежда кока. Макар че в очите на повечето хора коката е суровина за производството на наркотика кокаин, индианците от планинските райони на Боливия, както и в други страни на Латинска Америка, от векове употребяват листата й като своеобразна хранителна добавка. Те ги дъвчат или варят чай от тях за повишаване на тонуса и съпротивителните си сили срещу болестите. Прякото съдържание на наркотика в листата е нищожно малко. Разбира се, значителна част от реколтата на коката се преработва до кокаин. Както и на редица други места по света, където виреят растения, съдържащи наркотик (например мак или индийски коноп), в Боливия много селяни волю-неволю са принудени да изберат отглеждането на коката, за сметка на другите селскостопански култури.
Причината е проста и изцяло икономическа
- листата на коката могат да се продадат десетки пъти по-скъпо и от най-специалния сорт марули. Когато в края на миналото десетилетие тогавашният президент на Боливия Уго Бансер обяви по настоятелната молба и с финансовата подкрепа на САЩ т. нар. програма Достойнство, предвиждаща ликвидирането на всички посеви с кока до 2002-ра, индианците от провинция Чапаре възприеха това като посегателство към начина им на живот. Неслучайно представител на тази провинция в боливийския Конгрес беше Хуан Ево Моралес, един от най-големите производители на кока, наричан още кокалерос. На парламентарните избори през 1997-а Моралес получи такъв висок процент от гласовете на избирателите, с какъвто не можеше да се похвали нито един друг конгресмен. В провинциите Чапаре и Караско де Кочамба той спечели 70 на сто от вота на населението. В същото време армията унищожаваше планомерно посевите с обявеното извън закона растение. Онези, които се занимаваха с отглеждането му, бяха изпращани в затвора или просто убивани. Селяните се опитваха всячески да отстояват правата си - организираха демонстрации и блокираха пътища. Преломна се оказа 2001-ва, когато за първи път във войната срещу наркотиците загинаха повече войници, отколкото селяни. През лятото на същата година Хуан Ево Моралес издигна кандидатурата си на президентските избори. Той ги загуби, но спечелените от него 21% от гласовете убедиха властите да седнат на масата на преговорите с главния кокалеро на страната.
Разположението на силите беше променено
след терористичните актове в Ню Йорк от 11 септември. На конференция, посветена на проблемите на международния тероризъм, боливийският президент Хорхе Кирога нарече тероризма и наркобизнеса братя близнаци. Той сравни болвийските селяни, отглеждащи кока, с талибаните и охарактеризира Хуан Ево Моралес като главния терорист на Боливия. Моралес беше лишен от креслото си в Конгреса и принуден да премине в нелегалност, опасявайки се за свободата и дори за живота си. Опасенията му впрочем бяха съвсем основателни. През декември 2001-ва беше убит един от лидерите на профсъюза на производителите на кока. А през януари 2002 г. полицаи разстреляха на пазара четирима търговци на листа. В отговор на случилото се за два дни бяха убити четирима полицаи. Следващата стъпка на властите беше да арестува над 100 селяни. Тогава Моралес обяви гладна стачка и призова към провеждане на кампания на масово неподчинение, в резултат на която деловият живот в четирите най-големи града на Боливия беше изцяло парализиран. На 9 февруари 2002-ра властите за пореден път се съгласиха да седнат на масата за преговори с Хуан Ево Моралес и обявиха, че отново легализират отглеждането и използването на коката за традиционни цели. Във връзка с настъпилото примирие привържениците на Моралес издигнаха кандидатурата му за Нобелова награда за мир. Той не я получи, но през март 2005 г. Хуан Ево Моралес заяви, че оглавяваната от него социалистическа партия е готова да управлява Боливия.
Не без негово участие през юни миналата година в столицата бяха организирани масови безредици, в резултат на които бе изпратен в оставка поредният президент. Обявени бяха нови избори, на които Моралес излезе със следната програма: национализиране на богатият газов отрасъл, промяна на конституцията за предоставяне на повече права на индианците, пълно легализиране на коката и
пълен отказ от неолибералната икономическа политика
провеждана от предишните лидери на страната.
Данните показват, че на 18 декември 2005 г. Моралес е бил подкрепен от около половината боливийски избиратели. Политическите кумири на новия президент са Че Гевара, Фидел Кастро и президентът на Венецуела Уго Чавес. Сега Хуан Ево Моралес се заканва, че ще се присънва на властите на САЩ в най-страшните им кошмари.
Ако в Боливия нямаше нищо друго освен кока, Съединените щати можеха просто да забравят за тази латиноамериканска държава. Но запасите й от газ напълно си заслужават опитите Хуан Ево Моралес да бъде изкаран едва ли не новия Садам. Така че най-вероятно съвсем скоро в речите на американските политици ще зазвучат обвинения по адрес на новия боливийски държавен глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във