Банкеръ Weekly

Съдби

Непредизвестеният папа

Habemus Papam!(Имаме Папа), с тези думи кардинал-протодяконът Жан-Луи Туран обяви успешния избор на новия 266-и понтифик на римокатолическата църква. Седемдесет и шест годишният епископ на Буенос Айрес, Хорхе Берголио, който прие името Франциск, беше избран за папа при петия вот на втория ден (13 март) от събирането на конклава. Той е първият понтифик от Аржентина в цялата история на църквата и първият папа, принадлежащ към Йезуитския орден. Любопитно е, че Берголио не фигурираше в нито един от списъците с най-вероятните кандидати, които бяха разпространени в дните преди изборите. Церемонията по интронизацията на новия папа е насрочена за 19 март


Хорхе Марио Берголио е най-малкото от петте деца в семейство на италиански емигрант, работник в железниците. Учил е в семинарията Вила Девото в Буенос Айрес. След това през 1958-а постъпва в католическия Орден на йезуитите. През 1969-а става свещеник, а после е назначен за професор в теологическия факултет на колежа Сан Мигел в аржентинската столица.


След смъртта на архиепископ Карачино през 1998-а Берголио го наследява и става архиепископ на Буенос Айрес. А през февруари 2001 г. е издигнат от папа Йоан Павел Втори за кардинал.


Новоизбраният понтифик Франциск е противник на евтаназията, абортите и еднополовите бракове. Докато е архиепископ, неведнъж се е обръщал към миряните и духовниците с изказвания в този дух. Той обаче винаги е проповядвал, че хомосексуалните трябва да бъдат уважавани като всички останали хора.


През 2010-а Берголио открито се обяви срещу въведения в Аржентина закон, разрешаващ еднополовите бракове, и го квалифицира като човешки регрес. В писмото си до манастирите в Буенос Айрес той призова хората да не бъдат наивни, определяйки легализирането на еднополовите бракове като заплаха за плановете на Бога и коварен замисъл на дявола, който се опитва да обърка Божиите чеда. Според него осиновяването на деца от еднополови двойки е форма на дискриминация. Тогава президентът на Аржентина, Кристина Фернандес де Киршнер, разкритикува рязко позицията на църквата и я нарече средновековна.


Хорхе Марио Берголио е известен с обикновения си и скромен начин на живот. Знае се, че се е отказал от лимузина и личен шофьор в полза на обществения транспорт и според някои източници приготвя сам храната си. Когато през 2001 г. посещава един хоспис, архиепископът измива и целува краката на дванайсет болни от СПИН.


nbsp;


nbsp;


Франциск, а не Франциск ПървиНовоизбраният глава на Римокатолическата църква ще носи името Франциск, уточниха от Ватикана. Сегашният понтифик ще остане в историята като Франциск Първи, ако в бъдеще друг папа също избере името Франциск. Мнозина свързват избора на името на новия понтифик с живелия през XIII в. свети Франциск Асизки - родоначалник на Францисканския орден и символ на аскетизма.Традицията папите да приемат нови имена съществува от много векове в римокатолическата църква. Първият, който прави това, е римлянинът Меркурий, живял през VI век. Той решава, че името на езическия бог не подхожда за папа и приема името Йоан Втори. Традицията се утвърждава окончателно през Средновековието. А след понтификата на Анастасий Трети (911-914)папите винаги взимат имената на някой от своите предшественици. Това се променя през 1978-а, когато Йоан-Павел Първи за пръв път приема двойно име.nbsp;


nbsp;


Футболен запалянкоБогът на футбола е аржентинец, а сега и папата е аржентинец, което прави моята страна щастлива - нескромно се пошегува футболната легенда Диего Марадона веднага след избирането на новия понтифик. Спортната звезда се надява на скорошна аудиенция при папа Франциск. Известно е, че още като архиепископ на Буенос Айрес Хорхе Берголио никога не е крил футболните си пристрастия и своите симпатии към аржентинския клуб Сан Лоренцо.


Facebook logo
Бъдете с нас и във