Банкеръ Weekly

Съдби

НЕОБХОДИМИЯТ УБИЕЦ

Дерк ван Вийк печели пари от убийство на птици. В своята ферма той е разработил различни устройства за масово унищожение на кокошки. А след началото на епидемията от птичия грип неговия бизнес процъфтява.
Хуморът на Дерк ван Вийк е малко стряскащ и е необходимо време, за да свикнеш с него. Ето влакът за никъде - шегува се предприемачът, докато показва видеозаписи и фотографии от първата си голяма операция. На екрана на лаптопа му се виждат голям брой пуйки върху конвейерна лента, която отвежда към голяма тръба. Там птиците ще попаднат в среда от въглероден двуокис с висока концентрация. Те просто заспиват и това е най-хуманният метод за унищожаването им - коментира ван Бийк. Като по поръчка на екрана се появява птица, която като в забавен кадър отваря човката си, след което главата й клюмва. Виждате ли, те дори не изпадат в конвулсии.
AED Eco - така се нарича подвижната система за умъртвяване, която струва между 350 и 400 хил. евро. Поръчват я рядко, защото са скъпи, твърди Ван Вийк. Но той предлага и по-евтини устройства, чиито цени започват от 10 хил. евро. Фирмата му HKI разполага с офис в холандския град Вагенинг. В него работят десет служители, които разработват мероприятия за борба с птичия грип. Ван Вийк твърди, че може да гарантира умъртвяването на половин милион кокошки само за два дена, при това с висок професионализъм.
Впрочем напоследък бизнесът му процъфтява. Само през последните шест месеца той е продал около 30-40 от инсталациите си. Обикновено успявам да продам такова количество за една година - твърди Ван Вийк. Той доставя оборудването си в Испания, Белгия и Германия. Обикновено към него се обръщат местни органи на властта, а също професионални обединения и големи предприятия. Ван Вийк дори е успял да поработи няколко месеца в Китай като консултант по птичия грип. Аз съм само един дребен убиец на кокошки - шегува си той и добавя: Винаги е необходим малко хумор, когато става дума за тъжни неща.
Вайн Вийк знае, че мнозина имат предубеждения към дейността му. Затова пък твърди, че организациите за защита на животните хвалят неговите методите. Когато го питат защо в Азия събират мъртвите птици в чували и ги заравят в земята, вместо да се възползват от услугите му, предприемачът изтъква разумни основания. За азиатския пазар това е правилно решение. - казва Ван Вийк. - Там има излишък на работна ръка и малко пари.
Впрочем Дерк ван Вийк е бизнесмен до мозъка на костите си. Той е не само съсобственик на HKI, но и съосновател на фирми, разработващи софтуер и на предприятие за търговия с електроенергия. От всичко това Ван Вийк печели достатъчно, за да си позволи освен автомобила си Ауди да притежава две поршета, както и едно Алфа Ромео, произведено през 1964 година. Като човек, който се занимава с професионално унищожаване на животни, той предлага подобни услуги и за свине, кози и овце. Ван Вийк смята, че е открил доходен и незает сегмент от пазара. Епидемии ще има винаги. - твърди предприемачът. - А фирмите, специализирани за борба с тях, са малко.
Днес основното направление на дейността на HKI е борбата с птичия грип. За целта предприятието предлага цяла серия различно оборудване. Вийк показва снимки от 2003 г., когато фирмата му е унищожила в Холандия около 26 хиляди животни. Не бих искал децата ми да виждат такива неща - казва предприемачът. Той си спомня с неудоволствие за първоначалните неуспехи. Веднъж искахме да напълним едни курник с газ, но той постъпваше в помещението твърде бавно. Някои птици кудкудякаха тревожно. Гледката беше много неприятна. Затова е много важно да вършим работата си професионално - разказва Ван Вийк.
На рекламния проспект на фирмата си предприемачът е предпочел да стои глава на сокол. Бизнесът трябва да се поднася елегантно, твърди унищожителят на животни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във