Банкеръ Weekly

Съдби

Немските лекари по-богати от политиците

Немският президент Франк-Валтер Щайнмайер получава най-висока заплата сред немските политици.
S 250 b7ed4620 c52a 488b b59a a0f6d357f21f

Системата, по която се изчислява размерът на трудовото възнаграждение на немските политици, едва ли може да бъде наречена проста и разбираема. Официално депутатите не получават за работата си заплата, а пари за представителни разходи, която наричат също така "диета". Но на парламентаристите далеч не им се налага да гладуват - депутат от Бундестага например взима 9542 евро месечно.

Към основната заплата парламентаристът получава допълнително 4318 евро за покриване на разходите за жилище близо до Бундестага, за храна и транспорт. Тази сума не се облага с данъци. Но и това не е всичко - депутатът има възможност да обнови оборудването в офиса си, харчейки до 12 хил. евро годишно. Включително за покупката на нов смартфон или за кафе-машина. Осребряването става срещу представени касови бележки. На всичко отгоре "диетата" на народните избраници всяка година се индексира в съответствие с ръста на средната заплата в страната.

За депутатите от ландтаговете също има "диета" и фиксирана сума за покриване на служебните харчове, но размерът им в различните райони не е един и същ. В Хамбург например възнаграждението е 2641 евро, без да се броят компенсациите от 350 евро. На свой ред членовете на ландтага в провинция Северен Рейн-Вестфалия печелят 9500 евро месечно, но не разполагат със сума за компенсиране на служебните разходи.

При все че немският президент има преди всичко представителни функции, най-много пари взима именно Франк-Валтер Щайнмайер. Според информацията на сайта на институцията неговото възнаграждение е десет девети от заплатата на канцлера. И тъй като сега Меркел получава 18 820 евро, Щайнмайер се разписва срещу 20 911 евро месечно.

Министрите във федералното правителство също не могат да се оплачат от доходите си - тяхното възнаграждение е около 15 хил. евро. При политическите лидери то се формира от размера на основното възнаграждение, плюс разнообразни добавки.

Въпреки че заплатата на канцлера е по-ниска от тази на немския президент, фактически Ангела Меркел заема най-значимия политически пост в държавата. Затова е любопитно сравнението между нейните доходи и тези на други премиери. Ако погледнем рейтинга, съставен от хамбургския институт  Statista, Меркел се намира в горната му част. Повече от нея печелят малцина, включително и американският държавен глава - с 33 хил. евро, както и абсолютният лидер в класацията премиер-министърът на Сингапур Ли Сян Лун, чието годишно възнаграждение е ни повече, ни по-малко от 1.5 млн. евро. 

Германците обаче обикновено сравняват доходите на своите политици не със заплатите на чуждестранните им колеги, а най-вече с тези на обикновените им съграждани. Размерът на възнагражденията както на членовете на правителството, така и на редовите депутати при всички случаи надхвърлят средния размер на заплатите в страната. Но е любопитно, че доходите на повечето от тях отдавна вече не могат да се сравняват с печалбите на лекарите, адвокатите или мениджърите. По данни на correctiv.org годишното възнаграждение на член на управлението на регионална банка може да превишава 850 хил. евро. Което е близо три пъти повече от заплатата на канцлера Меркел.

Обикновените граждани са настроени критично най-вече към факта, че депутатите сами определят размера на своите "диети", след като през 1975-а Конституционният съд призна тази практика за законна. Недоволство сред немските данъкоплатци предизвиква и това, че покрай законотворческата си дейност хората в Бундестага заработват и от странични дейности. Според някои изследвания всеки четвърти народен избраник си докарва по този начин над 10 хил. евро годишно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във