Банкеръ Weekly

Съдби

НЕЛЕГАЛНИ РЕСТАВРАТОРИ ШЕТАТ ИЗ ПОДМОЛИТЕ НА ПАРИЖ

Малка парижка сензация - в продължение на двайсет години група почитатели на френското културно наследство реставрирали в пълна тайна исторически забележителности в града. Нещата излизат наяве, когато шестимата й членове се срещат с директора на Пантеона, за да му кажат, че са поправили стария часовник, който ръждясваше под вътрешния купол на сградата вече четири десетилетия. Вместо да им благодари обаче, директорът Бернар Жано ги дава под съд. В отговор на което самозваните реставратори обявяват, че вече ремонтират следващия обект.
Групата се нарича Унтергюнтер и се състои от медицинска сестра, часовникар, киномонтажист, архитект, адвокат и историк. Тя не е единствената - във френската столица има още няколко подобни граждански формирования, обединяващи вероятно около 150 ентусиасти. Всички те действат в голяма секретност и поради това за тях се знае малко. Унтергюнтер обаче е разконспирирана, а говорителят й Лазар Кунстман охотно дава импровизирани пресконференции за журналисти в кръчмата Piano Vache в Латинския квартал.
По думите на Кунстман всичко започва през 80-те години, когато студенти от вузовете в квартала започват да уреждат купони и други атракции в парижките подземни галерии, крипти, каменоломни и катакомби. С времето интересът на някои от тях към подземен Париж се задълбочава и в крайна сметка спонтанно възникват и групички, които изучават и реставрират подземни забележителности. Освен това те прогонват от културните обекти хулигани и други натрапници, като ги плашат със записи на кучешки глутници. Системата се задейства с фотоклетка. Това е много ефективно - смее се Кунстман. - Понякога дори ние самите се стряскаме.
И така, Унтергюнтер е част от по-голямо подмолно движение, наречено UX (съкращение от Urban Exploration, проучване на града). Проучването на Париж се извършва в труднодостъпни места. Под града има множество тунели, канали, галерии, катакомби, старинни църкви, исторически постройки, до които рядко се допуска публика. Хората от UX смятат, че именно там се вижда истинското лице на града такова, каквото е - незагрозено от грижите на архитекти, строители и рекламни фирми.
Ремонтът на часовника в Пантеона, който продължава повече от година, е добра илюстрация за чудесата, които вършат реставраторите от UX. Вечер след затварянето на мавзолея за посетители членовете на Унтергюнтер, сред които има и самоук специалист по алармените системи, се промъкват незабелязано в сградата, в която са погребани много велики французи. В продължение на дълги месеци те не само ремонтират часовника, но уреждат в галерията под вътрешния купол огромна всекидневна със съответното канапе, фотьойли и дори солидно барче. Накрая изработеният през 1850 г. часовник започва отново да отмерва времето. Но тиктака само няколко дни. После се намесва директорът на Пантеона, който наема специализирана фирма да възстанови статуквото, тоест да спре механизма. Фирмата отказва поръчката, но часовникът и така спира, тъй като директорът е забранил да го навиват. А реставраторите са изправени пред съда по член от Наказателния кодекс, който предвижда до една година затвор и 15 хил. евро глоба - за нахлуване в чуждо домакинство. Парижкият съд обаче оневинява извършителите, защото няма как да се докаже, че Пантеонът е... домакинство. За нещастие във френското законодателство няма параграф, по който да осъдите някого за това, че ви е направил добро, иронизира Кунстман.
Но феноменът на нелегалните реставратори и проблемите, които възникват с тях, остават. Така например в града съществува и групата Мексиканска перфорация, която урежда независими кинопрожекции в света на парижките потайности. Неотдавна полицията откри нелегална, напълно оборудвана кинозала под двореца Шейлот недалеч от Айфеловата кула. Този път срещу Мексиканска перфорация бе предявен иск от енергоразпределителното дружество - заради незаконно потребяване на ток.

Facebook logo
Бъдете с нас и във