Банкеръ Daily

Съдби

Неапол омайва с богата си история, култура и гастрономия

Неапол е разположен е живописно край Неаполския залив.

Неапол (на италинаски: Napoli, от гръцки Nea polis, Нов град) след столицата Рим и Милано е третият по големина град в Италия.

Неапол е столица на провинция Неапол и на региона Кампания. Разположен е почти централно на едноименния залив между Везувий и вулканичната област на Кампи Флегрей. Неговото голямо артистично и архитектурно наследство е защитено от ЮНЕСКО, която в 1995-а включва историческия център на Неапол, най-широкия в Европа, между местата на световното хуманитарно наследство.

Неапол е основан между IX и VIII век пр. Хр. от гръцки колонизатори, по-късно е наново издигнат като Неаполис в края на VI в. и началото на V век пр. Хр и се нарежда между главните градове на Велика Гърция. В своята почти трихилядолетна история Неапол попада последователно под дълги и многобройни чуждестранни владения, тъй като покрива една важна позиция за Италия и Европа.

От Неапол, в началото на XV в., под водачеството на Ладислао I ди Дурацо, тръгва първото усилие за обединение на Италия. Впоследствие градът се превръща в политически център на Арагонската империя. Поради исторически, художествени, политически и географски причини става, от късното Средновековие до Обединението, един от главните културни центрове, наравно с другите европейски столици.

Вече като столица на Кралството на двете Сицилии, след присъединяването към Кралство Италия, градът и цялата южна част на Италия, претърпяват относителен социално-икономически упадък.

В Неапол се намира Вила "Роузбъри", една от трите официални резиденции на Президентството на Република Италия.

Неапол е разположен е живописно край Неаполския залив.

Неапол е един от световните градове с най-голяма гъстота на културни ресурси и паметници. Историческият център, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е резултат на застъпването на архитектурни стилове, като обхваща приблизително 2800 години история и наследство на различни цивилизации - фактори, допринесли за една универсална стойност без еквивалент. Върху една относително малка територия се намират голям брой замъци, кралски резиденции, величествени сгради, исторически църкви, останки от класическата епоха. Можете да се възхитите на наследството на тази хилядогодишна история в целия град и околностите му.

Слабото разработване и липсата на средства за евентуална реставрация, водят до разруха или упадък на част от това наследство (има повече от 160 църкви в историческия център с тежки структурни проблеми, сгради, а също така фонтани, обелиски, антични архитектурни обекти и др.). За да се справят с тази спешна ситуация, много граждански организации търсят намесата на ЮНЕСКО. Също така, въпреки постоянния ангажимент на асоциациите за защита на неаполитанското наследство, които навременно уведомяват компетентните органи за най-критичните ситуации, случаите на разруха засягат също и различни обекти извън центъра на Неапол.

С висока архитектурна стойност, и един от най-добрите примери за барокова архитектура, е църквата la Certosa di San Martino.

В Неапол е роден Виктор Емануил ІІІ (1869 – 1947), последният крал на Италия.

Футболният отбор на града носи името "Наполи" и той е една от емблемите на глада. В него е играл прочутият аржентински футболист Диего Марадона. Исторически погледното, Наполи е деветият най-успешен италиански отбор и най-успелият от Южна Италия.

Важна роля в Неапол има музиката - било то романтична - с китара или мандолина, опера или традиционна италианска музика. Неапол е и синоним на пица - смята се, че тук е поставено нейното начало.

Централният и основен площад е Piazza del Plebiscito. Източно на площада се намира кралския дворец (това е една от резиденциите на Бурбонските крале на Неапол), а на запад е църквата San Francesco di Paola (фасадата има портал с шест колони и два йонийски стълба, а отвътре църквата е кръгла с два параклиса отстрани). Наблизо се намира и Teatro di San Carlo - най-старата опера на италианския полуостров. Неапол е известен и със своите замъци - древния Castel Nuovo (новия замък или наричан още Maschio Angioino, завършен е през 1282 година. И е архитектурен символ на Неапол), Castel dell'Ovo ("замъка яйце" - намира се на малкия полуостров Мегариде) и Sant'Elmo (завършен е през 1329 г. и има форма на звезда). Интересна е подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са следствие на дейности в мините през вековете. Организират се турове в подземния Неапол, като там можете да посетите дори и музей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във