Банкеръ Weekly

Съдби

НЕ НАСТЪПВАЙТЕ БАНКНОТИ В ТАЙЛАНД

В света съществуват множество нелепи закони, които милиони хора са принудени да спазват.
В Швейцария например не бива да се пуска водата в тоалетните след 22.00 часа, в Тайланд - да се настъпват банкноти и т.н. Всички тези правила са закрепени законодателно.
Преди повече от два века третият президент на САЩ, дипломатът и философът Томас Джеферсън изрекъл мъдрите слова: Законите се пишат за обикновените хора, затова трябва да се основават на обикновените правила на здравия разум. Но ако човек се вгледа в някои от нормите, действащи в различни държави, става ясно, че далеч не всички са последвали съвета на Джеферсън.
Странните укази дават възможност да се изучат традициите и особеностите на манталитета на определена нация. Жителите на Сингапур например се отнасят много внимателно към обществения ред. В този град-държава всеки опит за нарушаване на чистотата се санкционира със зашеметяващите глоби. За изхвърлен боклук на улицата виновният е задължен да плати сума, равна на 600 долара. В продължение на 12 години в Сингапур е била забранена продажбата на дъвка. Тази радикална мярка е насочена срещу хулиганите, които я лепят където им падне. През 2004 г. търговията с дъвка все пак беше разрешена, но само в аптеките.
В Тайланд пък със закон е забранено да се настъпват пари. На пръв поглед тази норма изглежда напълно безсмислена, но има подробности, които изясняват ситуацията. Всъщност на всички банкноти и монети в Тайланд е изобразен кралят на тази държава. Настъпването на изображението му се смята за неуважение към монарха и се наказва със затвор.
Някои законодателни актове са направо опасни. Във Великобритания продължава да съществува закон, който признава за държавен изменник всеки, който залепи на обратно (с главата надолу) пощенска марка с изображението на монарха. А в град Йорк и досега е разрешено да се убиват шотландци, макар и само при условие, че носят лъкове и стрели. Най-обидното обаче е, че на Коледа в Англия е официално забранено да се ядат сладки банички с пълнеж от стафиди. Палмата на първенството в британското законодателство обаче държи законът, който забранява да се умира в парламента. Впрочем подобни инциденти не са случвали в цялата история на кралството.
Кметът на бразилското градче Биритиба също забранил да се умира. В страната кремацията е отдавна забранена и когато градското гробище, открито през 1910 г., се препълнило, градоначалникът на Биритиба се оказал в безизходица. За да разреши законодателния казус, той предложил да се приеме неизпълним закон, който задължавал гражданите да се грижат за здравето си с цел да избегнат смъртта и предвижда привличане на нарушителите към отговорност.
Съществуват и твърде строги мерки по отношение на обществения морал. В американския щат Охайо на жените е забранено да носят лакирани обувки - смята се, че тяхната повърхност може да отрази долното им бельо.
В Айова е забранено целуването повече от пет минути. А жителите на Сан Франциско не могат да мият автомобилите си, използвайки старо бельо, нито да къпят две бебета в една вана едновременно. Впрочем там е забранено и да се чупят повече от три чинии дневно.
В Маями е забранено карането на велосипеди, които не са оборудвани със звуков сигнал. В същото време обаче на велосипедистите им е забранено да използват звукови сигнали.
Сред очевидно нелепите закони е изискването към шофьорите в Белорусия да държат в автомобилните си аптечки не по-малко от три презерватива. При установена липса на контрацептивите безпощадно били глобявани не само мъжете, но и жените и дори свещениците. Все пак през 2007 г. белоруските власти отмениха това правило.

Facebook logo
Бъдете с нас и във