Банкеръ Weekly

Съдби

Назърбаев ще преоблече чиновниците

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев призова държавните чиновници да носят "дрехи родно производство". По думите му, на леката промишленост в републиката не се отделя достатъчно внимание, а повечето й жители купуват неща, изработени в чужбина. Казахстанският лидер веднага направи уговорката, че пропагандирането на новия почин е за "обикновения народ". Според него хората с по-висок социален статус няма как да бъдат превъзпитани: "Е, има и такива, които се водят по модата, на тях им дай "шанел-манел" и така нататък."

На разширено заседание на правителството в края на януари държавният глава попита вицепремиера Ерболат Досаев защо казахстанските производители не получават достатъчно подкрепа. В отговор Досаев потвърди, че вносът на дрехи в страната преобладава, но отбеляза, че програмата на кабинета предвижда необходимото ниво на производство на стоки за населението. На свой ред президентът посъветва всички присъстващи да започнат да купуват бизнес костюми, произведени в Казахстан. И побърза да увери подчинените си, че в това "няма нищо лошо".

Още през 2015 г. дизайнери от Астана - със собствено производство в Казахстан, заявиха, че са представили на президента на републиката свои продукти. След време  и след разговори с политици Назърбаев започна да носи техните костюми. Експертите обаче отбелязват, че повечето млади дизайнери не са в състояние да създадат свои предприятия, така че за масов шопинг на казахстанците в местни бутици засега не може да става и дума. А и на фона на масовите магазини, които предлагат дрехи, произведени в Китай и близките държави - със съмнително качество и на ниски цени, шансовете на младите и талантливи производители не са много. Дори ако казахстанските марки произвеждат дрехите си зад граница, това не означава, че цените на продукцията им ще падне рязко - във всяка държава оригиналните и концептуални облекла трудно може да се конкурират с популярността на достъпните дрехи. Въпреки това  модната индустрия в Казахстан се развива до голяма степен благодарение на търговците, които внасят облекла от малко известни европейски модни къщи за големи бутици на Астана, а местните дизайнери се стремят да научат нещо от чуждестранните си колеги.

Все пак  съветвайки настойчиво чиновниците да се придържат към местното производство, държавният глава на Казахстан следва световната тенденция. Много политически лидери  предпочитат стоките, изработени в собствените им държави. Еманюел Макрон  например  избира само дрехи на френски дизайнери, а тоалетите на съпругата му Бриджит винаги включват един или два детайла от Louis Vuitton.

Членовете на британската кралска фамилия също се обличат най-вече "по британски". Кеймбриджката херцогиня Катрин избира тоалетите си от Alexander McQueen, а херцогинята на Съсекс Меган успява да спази негласното правило благодарение на факта, че  англичанката Клеър Уейт Келър стана творчески директор на любимата й френска модна къща Givenchy.

За това пък Мелания Тръмп редовно провокира медиите с откровеното се нежелание да носи дрехи на американски дизайнери. Подобно на предшествениците си Доналд Тръм също предпочита костюмите на италианския бранд  Brioni.

Facebook logo
Бъдете с нас и във