Банкеръ Weekly

Съдби

НАУЧНИТЕ ПРИСЪДИ И СБЪДНАТИТЕ ПРЕДСКАЗАНИЯ

* Прародителят на самолета е потеглил в годината, в която е обявен за антинаучно бълнуване (1903).
Проектът за създаването на танкове носи резолюцията: Бълнувания на луд! Годината е 1912-а.
Телевизията е едно от откритията, за които можеш да помечтаеш няколко часа и толкова - това са думи на изобретателя на диода, Ли Ди Форест, 1926 година.
Мисля, че световният пазар на компютрите едва ли някога ще превиши пет бройки, казва шефът на Ай Би Ем Томас Уотсън през 1943 година.
През 1933 г. Айнщайн е наречен шарлатанин, заради теорията на относителността.

Бумът от прогнози и пророчества за ХХI в. и третото хилядолетие започна още преди година, когато нетърпеливото човечество реши да посрещне милениума предсрочно. Той продължава и сега. Не по-малко интересно е обаче да се припомнят предсказанията и прогнозите за отминалия ХХ в., за да се види кои от тях са се сбъднали и кои са се оказали напълно погрешни.
Всъщност списъкът на изобретенията и откритията, оценявани от властите и дори от научните общности като несъществени е твърде голям. Подобна участ имали радиото, електричеството, звукозаписът, телевизията, автомобилът, комбайнът, космическите полети и компютърът. През последните две столетия всяко от тези изобретения имало твърде сложна съдба, при това в държави, които са се смятали за авангард на техническия прогрес. Доказателство за това дава

един уникален документ

- докладна записка на директора на Националното патентно бюро до 25-ия президент на САЩ Уйлям Маккинли. В нея главният научен експерт на страната предлага да се закрие неговата кантора, тъй като всичко, което може да се изобрети, е вече изобретено. И това е написано през 1899 година.
А ето и друг цитат: Никакви вероятни съчетания на известните вещества, известните типове механизми и известните форми на енергия не могат да бъдат въплътени в апарат, който да е практически годен за полет на човек във въздуха. Тази присъда принадлежи на големия научен авторитет, професорът астроном и контраадмирал Саймън Нюкъм. Любопитното е, че неговата статия, която разбива на пух и прах антинаучните бълнувания за полети на апарати, по-тежки от въздуха, е написана през 1903 година. Точно през същата година братята Райт за първи път се издигат във въздуха със своя биплан.
А ето и два по-пресни цитата, принадлежащи на американци, които никой не би посмял да обвини в ретроградност и липса на търговски нюх:
Въпреки че теоретично и технически телевизията може да бъде създадена, от търговска и финансова гледна точка аз считам, че това е невъзможно. Телевизията е едно от откритията, за които може помечтаеш няколко часа и толкова. Това мнение принадлежи на изобретателя на диода Ли Ди Форест и е от 1926 г., когато са демонстрирани първите телевизионни инсталации.
Мисля, че световният пазар на компютрите едва ли някога ще превиши пет бройки. Такава е оценката на Томас Уотсън, председател на съвета на директорите на АйБиЕм (IBM) от 1943 г., направена по време на подготовката на първите компютри на компанията.
Както е известно, именно англичаните произвеждат през 1915 г. танковете, които година по-късно получават бойното си кръщение в битката при Сома. По-малко известно е обаче, че проектът за бойните машини събира прах в архива на английското военно министерство от 1912 г. с резолюцията Бълнувания на луд!.
Във Франция пък Парижката академия на науките отхвърля

теорията за произхода на метеоритите

с бележката: Камъните не могат да падат от небето, защото на небето няма камъни, под която се подписват много велики учени, включително и Лавоазие). По-късно тази общност на учените отхвърля и теорията на относителността. Когато през 1933 г. намиращия се в зенита на славата си Айнщайн се готви да посети благородното научно събрание, 33-ма от академиците заявяват, че ще напуснат залата, ако в нея се яви този шарлатанин.
В средата на отминалото столетие научните предсказания от хоби на единаци се превръщат в обществена необходимост. Всяко изобретение или иновация би могло да преобърне икономиката и дори политиката. Достатъчна беше появата на ИНТЕРНЕТ, който според историческите мерки е възникнал мигновено, за да промени веднъж завинаги представите на човечеството за свободата на информацията, правата на човека, системата на образование, търговията, свободното време, проблемите на младежта, частното и общественото, цензурата, политиката и дори методите за водене на война - полето на битката все по-често се оказва информационното.

Ражда се новата наука футурология

Тя бързо взема на въоръжение компютрите и най-новия математически и социологичен научен апарат. Водещите мозъчни центрове като Хъдзън Инститют (Hudson Institute), РАНД Корпорейшън (RAND Corporation) или Римският клуб се превръщат в място за поклонение на високопоставени поръчители - политици и бизнесмени. Те се интересуват в какво да вложат средствата си, какво да направят, за да предотвратят опасните тенденции в една или друга област и т.н.
Много от конкретните прогнози, разработени от специалистите в тези центрове, наистина се оправдават. Оказва се обаче, че футуролозите не грешат само тогава, когато нещата вървят линейно, без революционни взривове. В такива случаи схемата е проста: ако се знае как стоят нещата в момента в някоя област и скоростта на промените, може да се пресметне как ще изглеждат те утре. Двадесетият век обаче сложи край на спокойното линейно развитие и всяко не взето предвид изобретение или откритие - а те са лавина - може да преобърне футурологичната прогноза с главата надолу.

Когато експертите грешат

Прекрасна илюстрация в тази насока е подборката от прогнози 2000 г. и по-нататък, съставена през 1989 г. от водещи световни експерти от вече споменатите мозъчни центрове. Образът на света през следващото хилядолетие бил публикуван в същата 1989-а в научнопопулярното списание Omni.
Много от експертите са предсказали събитията разумно и точно - техните прогнози или вече са намерили блестящото си потвърждение, или несъмнено ще се потвърдят в близко бъдеще.
Заплахата от ядрена война наистина е избегната. Светът в значителна степен престана да бъде арена на противостоене на две свръхдържави - с тази разлика, че не последва многополюсна система, както предсказваха политолозите през 1989 г., а фактически еднополюсна.
Налице е и тенденция към друго прогнозирано противостоене: на богатия Север и бедния, раздиран от противоречия Юг. В това време когато малка част от човечеството ще живее във високотехнологичен

свят, приличащ на приказка

- пише един от експертите - по-голямата част от него ще води безцелен живот в пренаселените, обгазени от промишлени отпадъци мегаполиси, приличащи на кошмар.
Що се отнася до другите прогнози, те ще се превърнат в реалност твърде скоро. Не след дълго свръхзвукови влакове ще пресичат Европа за броени часове, а в повечето промишленоразвити страни от Стария свят ще бъде въведена дву- или тридневна работна седмица. Тоталната автоматизация все повече ще отделя (имат се предвид физическите контакти) индивида от неговите роднини, съседи и колеги. По градските улици ще се движат флотилии от автоматично управляеми таксита. Успехите на нанотехнологията ще позволят въвеждането на миникомпютри в кръвоносните съдове, след което електронните доктори сами ще поставят диагнозата и ще провеждат лечението на клетъчно ниво.
Прогнозата е, че в бъдеще домовете ще са пълни с електроника, а училищните стаи ще се превърнат от центрове за дресура и зазубряне в центрове за достъп и разкриване на творческите резерви на личността. Мултимедията, информационната супермагистрала и виртуалната реалност ще направят лесно достъпни за усвояване всякакви обеми знания, свързвайки домашните компютри със световна база от данни.
С помощта на новите технологии африканските пустини ще се превърнат в гигантски слънчеви енергийни комплекси с минимални загуби на електроенергия. Изкуствените човешки органи и кибердиагностиката ще се правят у дома. И още -

американската лунна колония

чието население към 2033 г. ще достигне 2.1 млн. души, ще бъде официално призната за нов щат на САЩ.
Всичко това според мнението на участниците в анкетата от 1989 г. би трябвало да се превърне във всекидневие още през първите три десетилетия на новия ХХI век. А ето още две прогнози на същите експерти. Първата е, че през 2033 г. съветско-американска експедиция, която ще стартира от космодрум на Луната, ще кацне на Марс. Отначало проектът ще бъде финансиран от академиите на науките на двете страни, но после той ще забуксува, поради липсата на средства, след което необходимият 1 трлн. долара ще бъде инвестиран от американската компания Орбитъл Индъстри (Orbital Industries) и съветската частна венчърна компания Гласност инкорпорейтед. И втората - след завършването на строителството на допълнителните транссибирски газопроводи СССР ще стане основен енергиен донор на Европа. Дребната подробност е, че СССР вече просто не съществува. Ето как едно събитие, което се е случило две години след публикацията на тези прогнози, радикално променя подреждането на прогнозните карти.
Възниква въпросът съществува ли надежден метод, чрез който смелите предвиждания да могат да се отделят от кухите проекти, които също изобилстват в историята на науката.
Известният писател фантаст и популяризатор на науката Артър Кларк е измислил закон, който носи неговото име. Той гласи следното: Когато заслужил, но възрастен учен заявява, че нещо е възможно, той почти сигурно е прав. Когато твърди, че нещо е невъзможно, той почти сигурно греши.


По материали на чуждестранния печат

Facebook logo
Бъдете с нас и във