Банкеръ Weekly

Съдби

Наследството на Березовски

Мнозина се опитат какво е останало от някога приказното богатство на Борис Березовски, който беше намерен мъртъв в собствения му дом край Лондон. Бивш математик и комбинатор в живота, той загуби едва ли не всички игри, в които участваше през последните 10-12 години. Включително и схватката със сегашната руска власт, на която някога заложи и която отдавна го отстрани и от кормилото, и от топлото място до яслата.


Провал и антидепресанти

nbsp;


Березовски вложи в оранжевата революция в Украйна около 30 млн. долара и тържествуваше за определен период от време. Но къде е днес Виктор Юшченко? През 2011-а пък инициира в Лондон процес срещу бившето си протеже - Роман Абрамович, за да го принуди да му върне уж недополучените при делбата на активите 5.5 млрд. долара. И отново се провали с гръм и трясък. При това с унизителна формулировка, че е дал съзнателно лъжливи показания. Наложи се да плати на Абрамович около 50 млн. долара за съдебни разноски, а след това се оттегли в израелска клиника, за да лекува нервите си. Березовски премина на антидепресанти. Опитвайки се да стабилизира своето финансово положение, започна да разпродава имущество, закри офиса си в Лондон и уволни част от сътрудниците си.


Разкаяние и прошка

nbsp;


Той мечтаеше да се завърне в Русия. В името на това беше готов дори моли за прошка Владимир Путин и руснаците, които свързват името на Березовски с откраднатите пари от АвтоВАЗ и Аэрофлот, със съмнителни контакти с чеченските сепаратисти и с влиянието върху политиката на Кремъл по времето на Борис Елцин. Преди година публикува откровено писмо, което завършваше с думите: Аз разбирам, че разкаянието не е само дума, но и действие. И то ще последва. Но сега е мъртъв.


Гол като сокол?

Партньорът на Борис Березовски, покойният Бадри Патаркацишвили, се занимаваше с управлението на всички негови имоти - разказва политологът Станислав Белковски. - И когато той умря през 2008-а, стана ясно, че нищо не е записано на Борис Абрамович - всичко бе оформено като собственост на роднини и приятели на Бадри. Като се започне от завода Боржоми и се стигне до двореца в Мароко, включително и къщата край Лондон, в която живее Березовски. Той изпадна в шок и води продължителни съдебни битки, за да си върне загубеното. Но остана без нищо. Вилата в Антиб, Франция, му бе отнета. Березовски загуби всички яхти и самолети, напоследък той пътуваше с обикновени авиокомпании, което преди това не бе правил в продължение на 15 години. Унижението за него бе смазващо. По думите на експерта обаче наследниците на самия Березовски не са останали с празни ръце: Първата му жена, Нина, получи активите на Борис Абрамович в Швейцария, където живее до ден днешен. След развода втората му съпруга, Галина Бешарова, успя чрез съда да му вземе милиони долари и къща край Лондон. Последната - Елена Горбунова, също получи своето.


На този фон руските власти продължават да се надяват на компенсации за загубите, нанесени от бизнесмена. Главният прокурор на Руската федерация Александър Звягинцев заяви, че продължават действията за връщането на активите, спечелени по престъпен начин от Березовски и съучастниците му, легализирани в чужбина. Както е известно, Борис Абрамович беше осъден задочно в Русия на 13 години затвор, а нанесените от него загуби са оценени на повече от 3 млрд. рубли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във