Банкеръ Weekly

Съдби

Наследници на милиардери

Не всички велики компании след смъртта на създателите им се управляват от техните потомци. Някои не могат да въртят бизнес, други - просто не искат. Всъщност животът на богатите деца далеч не е толкова лесен, колкото си мислят мнозина. Режисьорът Джейми Джонсън, един от правнуците и наследници на основателя на Johnson amp; Johnson - Робърт Джонсън, през 2003 г. засне документален филм за това какво означава да се родиш богат. Той включва няколко интервюта с негови приятели, наследници на прочути родители от рода на Ивана Тръмп и Джорджина Блумбърг. И макар че Джейми не продължи делото на предците си, той е преуспял човек - дебютният му филм Born Rich получи наградата Еми.


Сред наследниците обаче има и такива, които последователно са се подготвяли да застанат зад кормилото на семейния бизнес.


nbsp;


Карлос Слим-младши, председател на съвета на директорите на Grupo Carso


Той е най-големият син и дясната ръка на най-богатия човек в света - магната Карлос Слим. Милиардерът предпочете да не праща децата си в престижни университети, а сам да ги учи на бизнес. Карлос Слим от дете обяснява на Карлос-младши, както и на братята му - Марко Антонио и Патрик, защо едно или друго решение в икономиката е добро или лошо, защо производствената база трябва да се обновява и т. н. Карлос-младши работи в компаниите на баща си от 14-годишна възраст. Впрочем има неща, които децата са научили от баща си - до 1996-а Слим-старши не използваше компютър, докато неговите синове не му подариха ноутбук за Коледа. Сега Карлос-младши оглавява управляващата компания на холдинга Grupo.


nbsp;


Леонард Лаудер, председател на съвета на директорите на Estee Lauder


Най-големият син на основателите на компанията Есте и Джоузеф Лаудер е на 131-во място в списъка на световните милиардери. Започва работа в семейната фирма на десет години като куриер. От 1958-а, след служба във военноморския флот на САЩ, започва да се занимава сериозно със семейния бизнес. Тъкмо той е автор на теорията, че по продажбите на червило може да се съди за състоянието на икономиката (т. нар. Lipstic Index). От 1999-а е генерален директор (легендарната му майка умира през 2004 година). Седемдесет и девет годишният Леонард и досега участва в управлението. Той подготвя сина си за свой приемник по методиката на родителите си. Потомъкът му започна като агент по продажбите и едва след 15 години работа в компанията стана неин генерален директор. В ръководството на фирмата работят и двете племенници на Лаудер. Вторият му син обаче предпочете да се занимава с инвестиции в Калифорния.


nbsp;


Жан-Виктор Мейер, член на съвета на директорите на L'Oreal


Двадесет и пет годишният Жан-Виктор Мейер е опекун на 89-годишната си баба, която е най-богатата французойка и наследничка на акциите на компанията L'Oreal. След като Лилиан Бетанкур бе призната от съда за частично невменяема, през април 2012-а Жан-Виктор зае нейното място в съвета на директорите. Той е в семейния бизнес от 2011-а. Преди това изучава икономика във Франция и в САЩ и се интересува нетолкова от козметичната промишленост, колкото от света на модата. Нещо повече, създател е на скъпия мъжки бранд Exemplaire, под който се предлагат пуловери и кожени чанти.


nbsp;


Джина Райнхарт, собственичка на компанията за желязна руда Hancock Prospecting


Джина наследява компанията, създадена от баща й, през 1992 година. Тя прекарва детството си в мините. На 19 години баща й я взима със себе си на поход - двамата се катерят по планински върхове, спят на палатки и провеждат дълги разговори за рудата. Когато в едно интервю питат Джина какво според нея е еталон на красотата, тя отговаря, без да се замисли: Мина на желязна руда.


Когато Джина поема кормилото, бизнесът не е в много добро състояние. През последните години от живота на баща си двамата са скарани. Причината е бракът му с неговата болногледачка. Той пък я отстранява от ръководството на компанията и нещата тръгват надолу. Постепенно Джина успява да въведе ред и да завоюва добра репутация на пазара, компанията й сама започва да се занимава с добив на руда от находищата и намира клиенти в Азия. Джина има четири деца от двама съпрузи. Дъщеря й Бианка, която се сочи като най-вероятна наследница на майка си, сега изучава китайски. Вероятно защото доставките в Азия са стратегически важни за компанията.


nbsp;


Дейвид Кох, вицепрезидент на Koch Industries


Основаната от бащата на Дейвид - Фред Кох - компания Winkler-Koch Engineering Company, предлагаща нова технология за преработка на нефт, печели първите си големи пари в СССР. За отношенията си с комунистите Фред разказва откровено едва през 1960-а в мемоарите си. По-големите му синове, Дейвид и Чарлз, тръгват по пътя на баща си, изучавайки химическо машиностроене. Преди да влезе в семейния бизнес, Дейвид работи като инженер в три компании. След смъртта на бащата през 1967-а братята оглавяват семейния бизнес, който преименуват на Koch Industries в чест на своя родител. През 1983 г. Дейвид и Чарлз купуват за 1 млрд. долара дяловете на другите си братя - Фредерик и Уилям. Те разширяват бизнеса, като включват в него няколко нови направления. Днес Koch Industries е една от най-големите частни компании в САЩ. Дейвид и Чарлз притежават по 42% от акциите й. А когато журналисти питат Чарлз Кох дали предстои компанията да стане публична, той отговаря кратко: Само през трупа ми.


nbsp;


Роб Уолтън, председател на съвета на директорите на Walmart


Най-големият син на основателя на най-голямата търговска верига в света е на 18-о място в рейтинга на най-богатите хора в света, отстъпвайки на други представители на семейството - сестрите му Кристи и Елис и по-малкия му брат Джим. Приживе Сам Уолтън се е погрижил компанията да си остане семейна - нито един от роднините не може да продава акции на външни хора без съгласието на останалите. Бизнесът се оглавява от Роб - той е председател на съвета на директорите на компанията от 1992 г., пост, който заема два дни след смъртта на баща си.


Като дете Роб сгъвал картонени кутии в магазина на баща си. След това изучава счетоводство и получава престижно юридическо образование. Работи в кантората Conner amp; Winters, където се занимава и с дела на баща си. След като се развежда със съпругата си, Роб се връща в своя роден град и през 1982 г. става старши вицепрезидент на Walmart. Когато баща му заявява, че правото е недостатъчно, за да управлява семейния бизнес, Роб започва да изучава въпроси, свързани с недвижимите имоти. Той притежава фотографска памет, не се задълбочава в сметките, но може точно да каже, че магазинът на веригата в еди-кой си град се намира вдясно от Burger King. Тъкмо Роб убеждава баща си, че бизнесът им трябва да се разшири извън пределите на САЩ.


Сега той изпълнява ролята на буфер между мениджмънта и семейството - и двете страни се вслушват в неговото мнение. През миналата година Роб получи дивиденти в размер на 200 млн. долара. Но за разлика от много други наследници, винаги е готов да инвестира печалбата в бизнеса. Освен това е скромен като баща си - кабинетът му не е по-голям от този на останалите топмениджъри.


nbsp;


Стефан Квант, член на съвета на директорите на BMW


През 1982 г. внукът на основателя на машиностроителния концерн наследява след смъртта на баща си, Херберт Квант, 17.5% от акциите на BMW и пакети с акции в няколко други големи предприятия в Германия. Тогава той е едва 16-годишен. Стефан учи за инженер, работи известно време в Boston Consulting Group, а след това е регионален мениджър за Хонконг в компанията за кредитни карти Datacard Corporation, чиито акции принадлежат на семейството. От 1997-а той и сестра му Сузана Клатен, която преди това работи в рекламния бизнес, започват да се занимават с делата на BMW. Тяхната майка - Йохана, бивша секретарка на Херберт Квант, решава да се оттегли от оперативното управление, след като навършва 70 години. Сестрата, която контролира и големия фармацевтичен концерн Altana, е по-богата и заема 59-а позиция в рейтинга на световните милиардери, а Стефан е на 76-о място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във