Банкеръ Weekly

Съдби

Наско Сираков: НЕ ИСКАМЕ ДА НИ ПОДКРЕПЯТ ХУЛИГАНИ И ПРЕСТЪПНИЦИ

След дербито ЦСКА - Левски футболистите ни играха в деветия кръг на първенството с черни ленти на ръцете. Сините изпратиха загиналия Младен Младенов, откриха банкова сметка за близките му. Спешни заседания, провокирани от трагичния инцидент, последователно събраха на Кърниградска 19, при кмета Софиянски, както и в столичните клубове Левски, ЦСКА, Славия и Локомотив представители на всички институции, обвързани с футбола. Набелязаха се свръхмерки за сигурност и борба с престъпното хулиганство, съпътстващо мачовете на водещите отбори. Темата обаче едва ли ще отшуми така бързо. За коментар по тези въпроси и за трансферите и състоянието на сините потърсихме изпълнителния директор на Левски Наско Сираков.

Г-н Сираков, как ще се нормализира атмосферата преди футболните дербита?


- Ще вземем всякакви мерки, няма да пожалим пари и сили за борба с футболното хулиганство. Но каквото и да се каже след трагедията, звучи оправдателно и жалко. Ние в Левски си даваме сметка за реалностите. Всяка седмица провеждаме срещи с феновете, но те са хиляди и каквото и да правим, не можем да ги обхванем всичките. Деветдесет и девет процента от тях ни подкрепят както трябва. Проблемът е този един процент. Много трудно е да имаме достъп до него, а това е зрънцето, което подвежда останалите. Сега ще изискваме паспорти, лични карти, тийнейджъри под 16 години няма да бъдат допускани на стадиона без придружител, камери ще следят най-буйните. Най-важното обаче е да се знае, че не желаем да бъдем подкрепяни от хулигани и престъпници. Разграничаваме се от тях. Не искаме и по никой начин няма да разрешим нацистки символи да се развяват на Герена. Към Левски ще се отнасят така, както заслужава името му.

Обвинихте ръководството на ЦСКА за нагнетеното напрежение около срещата в Борисовата градина.


- Още преди мача от феновете на ЦСКА се разпространяваше скандална брошура, да не казвам с какви надписи и рисунки. Простотиите пък на водещия по време на самия мач минаха всякакви граници и какво ли не още. Е, това не може да стане без разрешението на ръководството на ЦСКА. Гарантирам, че нищо подобно не може да се появи на Герена без мое знание. Затова смятам, че ако това е пътят на ЦСКА към Европа, той минава задължително през Азия, Анадола, обикаля дълго и някъде към 3500-ата година ще ги отведе на въжделеното място. При нас организацията винаги е перфектна и досега не сме имали проблеми с агитките, тъй като и местата им на стадиона са много раздалечени.

Поведението на феновете се влияе силно от техните водачи. Предишният председател на синия фенклуб си отиде със скандал от Левски. Какво очаквате от приемника му Златин Тепсиев?


- Председателят на нашия фенклуб е много възпитан и ерудиран човек. И не е краен като колегата му от ЦСКА - Димитър Георгиев-Дучето. Тепсиев може много да помогне в стремежа ни да има мир и спокойствие по терените, без да ги превръщаме в театри, разбира се. А Дучето е от пронацистки настроените хора, с които полицията трябва да се заеме. Тези, които отравят атмосферата, са малко и е необходимо овреме да се смачкат.

Левски ще рекламира Сименс до 2001 година. Поради недостиг на пари ли се стигна до този договор?


- Сименс е ангажиран с МобилТел и договорът е отговор на доброто сътрудничество, а не защото имаме финасови проблеми. Вярно е, че ще получим 98 хил. г. марки, но за нас по-важно е, че от Сименс ще ни осигурят някой и друг безплатен лагер в Германия, както и приятелски срещи с чуждестранни отбори, чийто спонсор е германският гигант. Надяваме се приятелството ни със Сименс да продължи и след 2001 година.

Има силно разместване на пластовете в отбора ви. Всъщност кога ще приключите със селекцията?


- Селекцията при нас е отворен процес и се съобразява с желанията на треньора Люпко Петрович. Вярвам, че през февруари ще имаме отбор, с който ще играем в Европа през юли. Ще изградим състав, който ще пробие до година, две или три в най-престижния клубен турнир. Затова ще вземем толкова нови футболисти, колкото са ни нужни. Ще напуснат отбора доста хора. Очаквам много спекулации. Защо продадохме Пажин? Един футболист се продава, когато цената му е висока и си сигурен, че ще вземеш друг на неговото равнище, но по-евтино. Следващият, който си отива, е Сашо Александров. Убеден съм, че той е изчерпан за Левски и ние дори закъсняхме с продажбата му.

Днес (28 октомври) гостувате на стадион Нефтохимик в Бургас - още един мач на истината за сините. Какво очаквате?


- Наистина мачът е много важен за нас и ние ще търсим достойната развръзка. Левски е отлично подготвен. Люпко Петрович ще излезе с чест от този сблъсък. Ще припомня, че през април Георги Иванов-Гонзо вкара златен гол във вратата на Нефтохимик и това може да се повтори. Нали ние пак ще сме шампиони. Дано само публиката на домакините не даде израз на низките си страсти и не помрачи атмосферата на стадиона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във