Банкеръ Weekly

Съдби

НАСИМ МЕЧТАТА

В един мразовит мартенски ден на 2007-а Насим Никълъс Талеб влязъл в конферентната зала на централата на Моргън Стенли (Morgan Stanley) в Манхатън, за да изнесе поредната си лекция на група мениджъри по управлението на риска в инвестиционната банка. Посланието на лектора било: Вашите модели не работят. Изписвайки на бяла дъска поредица изчисления, 48-годишният днес Талеб започнал една от проповедите си за пазарното поведение в случай на погром.
Шест месеца по-късно, като че в потвърждение на предупреждението на Талеб, Моргън Стенли понесе първия си погром. Вторият в световната класация консултант на корпоративни сливания и поглъщания оповести през декември 2007-а, че е намалил с 9.4 млрд. щ. долара стойността на свои рискови активи, след като банковите търговци не успяха да оценят вярно докъде ще потънат цените на дълговите инструменти със съмнително качество. С други думи, техният рисков мениджмънт се бе провалил.
Роденият в Ливан Талеб - започнал да оплешивява мъж, определил се като философ на случайните събития, има мистичен усет към точния момент на настъпването им. Например последният му труд Черният лебед: Влиянието на невероятното, бе публикуван през май 2007-а, броени месеци преди фиаското на дълговите инструменти с ниско качество да разтърси световните пазари и да принуди банките да преоценят активи за милиарди долари. В книгата е представено предсказание за кризата - всички пазарни играчи са слепи за редките събития и традиционно се самозалъгват, че могат да предвидят рисковете и обезщетенията.
Талеб твърди, че историята е пълна със случайни събития с огромно влияние, като: дълговата криза в Латинска Америка от 1982-а, крахът на щатския фондов пазар през октомври 1987-а и фалитът на хеджинговия фонд Лонг-търм кепитъл мениджмънт през 1998-а. Като основател и мениджър на базирания в Ню Йорк хеджингов фонд Емпирика, който управлява в продължение на шест години до закриването му през 2004-а, Талеб изгражда инвестиционна стратегия, базирана на търговията на опции. Тя е предназначена да предпазва инвеститорите от пазарни сривове и същевременно да реализира печалба от случайни събития. Двадесетгодишната му търговска кариера е белязана с джакпоти, следвани от продължителни периоди на суша. Макар че се е оттеглил от оперативната търговия, той е останал съветник на хеджинговия фонд от Санта-Моника, щата Калифорния, Юнивърса инвестмънтс, който започна дейността си през миналата година под управлението на 36-годишния Марк Спитцнейджъл - бивш търговски партньор на Талеб в Емпирика.
Талеб извървя пътя от водещ еретик от Уолстрийт (който се противопоставяше на икономистите и на авторите на количествени модели) до мини институция, чиято притегателна сила се простира далеч отвъд финансовата вселена. Над 370 хил. копия от Черният лебед се печатат в САЩ и във Великобритания и 17 седмици книгата, която е преведена на 27 езика, оглавява класацията на бестселърите на Ню Йорк таймс. Заглавието на книгата е символ на изненадващо събитие, подобно на открития в Австралия през ХVII век черен лебед, след като дотогава се е смятало, че тези птици са само бели. Миналата година тя изпревари по продажби дори мемоарите на бившия шеф на Федералния резерв Алън Грийнспън Ерата на турбуленции: Приключение в Новия свят (излязла от печат също през 2007-а).
Повече от десетилетие Талеб се опитва да се превърне от търговец във философ. А за случайните събития научава от първа ръка. Роден във видно семейство ортодоксални християни, той е свидетел на пропадането на Ливан от небето до ада, когато през 1975-а в родината му избухва гражданската война. По онова време той е на 15 години и е ученик в елитния френско-ливански лицей в Бейрут. Възрастните се надяват, че конфликтът скоро ще приключи, но той продължава почти 17 години. Дядо му е Фуад Госън, бивши вицепремиер на страната.
Талеб напуска родината си, когато се записва да следва в университета в Париж, а след дипломирането си защитава магистърска степен по бизнес администрация в университета в Пенсилвания (през 1983 г.), където се влюбва в опциите. Две години по-късно получава първия си практически урок по финансова несигурност, когато, след кратък стаж в Бенкърс тръст (Bankers Trust Corp.), постъпва на работа като търговец на валутни опции във френската банка Индосуец (Indosuez), днес част от Креди агрикол (Credit Agricole). На 22 септември 1985-а Франция, Западна Германия, Япония, Великобритания и САЩ подписват Съглашението от Плаза за девалвация на щатския долар с цел снижаване на дефицита по щатската текуща сметка. Талеб имал валутни опции (които дават право на инвеститорите да продават или да купуват валута по определени обменни нива), които купил за стотинки. Следващия ден цената скочила, а френският му колега Жан-Манюел Розан го нарекъл Боби Фишер на опциите.
През 1986-а Талеб се преместил във Фърст Бостън (First Boston) - днес част от швейцарската Креди Сюис груп (Credit Suisse Group), където си спечелил прякора Насим мечтата. През 1991-ва започнал работа в Ю Би Ес (UBS) като шеф на звеното за търговия на опции, но след по-малко от година напуснал, уморен от безкрайните съвещания. През 1992-ра обърнал гръб на Уолстрийт и се преместил на борсата в Чикаго (Chicago Mercantile Exchange). Там видял как реалните пазари определят цената на опциите далеч не според математическите модели. Същевременно той работел и по доктората си по същата тема в парижкия университет, който защитил през 1998-а. През 1994-а се върнал в Ню йорк и започнал работа в поделението на банката от Торонто Кънейдиън импириъл бенк ъф комерс (Canadian Imperial Bank of Commerce), а по-късно се преместил във френския банков първенец БНП Париба (BNP Paribas) като търговец на опции. През 1999-а напуснал и оттам и основал фонда си Емпирика. Същата година започнал да води в Нюйоркския университет вечерни курсове за дипломанти по провал на финансовите количествени модели, които привличали будни студенти, включително и Спитцнейджъл. Учебните занятия приключвали с питие в кафене Одеон в Манхатън със студенти и математици от Уолстрийт.
Теорията за черните лебеди днес се прилага за всички събития с висока степен на несигурност и извън сферата на финансите, които могат да предизвикат хаос.

Каре:
В интервю за щатското списание Форчън Талеб обяснява изключително находчиво корените на сегашната банкова криза, последвала срива на кредитните пазари: Черният лебед е въпрос на перспектива. Хората хранят всяка пуйка 1000 дни, като всеки ден й внушават усещането, че това е в неин интерес. На 1001-вия ден обаче идва касапинът и настъпва изненада - естествено за пуйката, не за месаря. Всеки, който познава банковата история (или си спомня дълговата криза в Латинска Америка през 1982-а или краха на спестовните и кредитните институции в САЩ през 90-те години на ХХ век), ще ви каже, че крахът на ипотеките с ниско качество е трябвало да се случи. Банките са изложени на толкова много експлозии. В исторически аспект банкерите винаги са били пуйката. Затова аз наричам тези кризи сиви лебеди. И казвам на всички, които искат да чуят, че банките седят върху бомби с часовников механизъм, докато убеждават себе си, че са консервативни и неподатливи на колебания.
А на въпроса дали има нещо фундаментално сбъркано в структурата на щатската финансова система, Талеб отговаря, че днес тя се доминира от няколко огромни групировки с почти еднакви експозиции. Така че системата става все по-малко податлива на колебания, но в замяна на това - по-рискова. Или, както обича да казва Талеб, Търгувате с банка и накрая се оказва, че сключвате сделки с Джей Пи Моргън. (Точно какъвто е случаят със спасителната акция на Беър Стърнс преди едно-две седмици).

Facebook logo
Бъдете с нас и във