Банкеръ Weekly

Съдби

НАШ ДЪЛГ Е ДА СЕ ПРИСМИВАМЕ И НА НАЙ-МРАЧНИТЕ НЕЩА

Ако не беше появата на Хари Потър, той щеше да е най-четеният съвременен британски писател. Но и второто място в тази класация вероятно устройва Тери Пратчет, на чиято сметка до момента има над 55 милиона продадени книги на близо петдесет езика. Създателят на прословутия Свят на диска е любим автор на цяло едно поколение, затова и не е чудно, че през декември, когато обяви, че е болен от синдрома на Алцхаймер, новината предизвика всеобщо униние.
Самият Тери признава, че първоначално се колебаел дали да не запази състоянието си в тайна. Отначало си мислех: ще кажа само на осем или десет от най-близките ми хора - разказва той. - Но после си рекох: защо го правя? Защо да пазя тайна? Не съм сторил нищо нередно, нали така? И реших да спра с преструвките.
Според съобщението на писателя той е диагностициран с
една рядка форма на синдрома на Алцхаймер
проявяваща се в по-ранна възраст от обичайното. В открито писмо, публикувано в сайта на неговия илюстратор и близък приятел Пол Кидби, Тери обясни: Искаше ми се да не се шуми около това поне известно време. Но нямаше да е почтено към моите издатели да премълча. Очаквам да изпълня непосредствените си ангажименти, а след това и по-далечните - дотам, докъдето мога.
Впрочем всеки почитател на Пратчет ще ви каже, че писателят се шегува със Смъртта от няколко десетилетия. Трийсет и шестте (засега) новели за Света на Диска, които го направиха световноизвестен, разказват за плосък свят, носещ се из Космоса върху гърба на гигантска костенурка, и описват Мрачния жътвар като комична фигура с кон на име Бинки и със слабост към кърито. Един английски журналист припомни фразата на Албер Камю, че няма съдба, която да не може да бъде победена с презрение. При Тери Пратчет тя би прозвучала така: няма съдба, която да не можем да победим, като си правим шеги с нея. Той постъпва точно така - въпросното обявление в сайта на Кидби завършва със следния послепис: Бих искал да подчертая, че
горното трябва да се тълкува като Аз не съм мъртъв
Естествено, след известно време ще бъда, както и всеки друг човек. Но това известно време може да се окаже по-дълго, отколкото си мислите - просто още е твърде рано да се каже. Напълно в стила на човека, който бе казал, че да се присмиваме на мрачните неща е наш дълг.
В същото време Тери признава, че си остава несигурен дали диагнозата е правилна, и че няма понятие какво готви бъдещето за него, жена му Лин и дъщеря му Риана. Ние тук предпочитаме да гледаме на нещата с умерен оптимизъм... Предлагам същия подход и на почитателите си - мисля, че имам време за още няколко книги, обясни Пратчет. И действително, едва завършил последната си новела Нация (Nation), той се захвана да пише и следващата си история за Света на Диска.
Родена преди около четвърт век, тази поредица бе описвана първоначално като мястото, където Джером К. Джером среща Джон Толкин (с нотки от Питър Пан). Но постепенно - с удивителното темпо на Тери от две нови книги годишно - неговият свят се разрастна толкова, че сравненията с другите безсмъртни образци в жанра станаха безсмислени. Самият Пратчет признава, че вече имал пълен набор инструменти за Света на Диска и затова пишел с лекота следващите истории, докато книги като Нация (тя не е от поредицата) изисквали несравнимо повече усилия.
Тери Пратчет е роден в Бийкънсфийлд през 1948. Като юноша се увлича най-вече от астрономията и мечтае за научна кариера, но после е принуден да се откаже - както сам обяснява,
защото нищо не вдявах от математика
Вместо това завършва курс за журналисти и започва работа в местен вестник. В свободното си време пише за удоволствие - най-вече хумористични пародии на наложения от Толкин жанр фентъзи. Покрай едно интервю в началото на 70-те се запознава с бъдещия си издател Колин Смайт. През 1971-ва излиза от печат първата му книга - Килимените хора. Световна известност обаче му донася отпечатаната през 1983 първа книга за Света на Диска - Цветът на магията. Тери за кратко работи и като пресаташе на една енергетична компания, но успехът на романите му го подтиква да се посвети изцяло на писането (1987-а).
Не съжалява и за миг, че е зарязал журналистиката. В един момент ми писна да задавам въпроси от типа: Какво почувствахте, госпожо Смит, когато синът ви бе намушкан до смърт от бандитите?. Какво може да се отговори на това? О, и без това не го харесвах особено? Мразех това. Журналистиката е хубаво начало за един писател, но никога не съм искал да остана в нея завинаги.
Пратчет не е голям почитател и на киното, ако се съди по упорството, с което отказва да продава правата за произведенията си (включително и
и на знаменития Тери Гилиъм
ако се вярва на мълвата). До миналата година имаше само една екранизация по негова новела от Света на диска. Сега по кината на Острова тръгва втората - Цветът на магията. Тери обаче признава, че се чувства странно да гледа героите си на екрана.
В едно интервю за Гардиън го запитаха какви са симптомите на болестта му. Нали виждате, аз съм пълна развалина, неспособна да води и най-елементарен разговор, разсмя се Пратчет и добави, че до момента няма директни проявления. Само прецизните медицински изследвания показват, че задните части на мозъка му започват постепенно да се свиват. Няма как да съм сигурен, че тези тестове са верни - обяснява писателят. - Вече съм на 60 и ми е трудно да преценя дали някои от така наречените симптоми се дължат на болестта, или просто на факта, че съм остарял. Ако ви кажа, че често губя ключовете си, нищо чудно половината ви читатели да се усъмнят, че и те имат Алцхаймер. Пратчет разказва как лекарите се обърнали към жена му и към неговия пресагент с въпроса дали откриват странности в поведението му. Двамата написали съвместен отговор: Като всеки писател, който е на път да започне нова книга, Тери показва всички признаци на деменция: той е мълчалив, не обръща внимание на нищо, става антисоциален и постоянно сърдит.
Нищо чудно всички писатели да сме болни
от години, без да го знаем, обобщава Пратчет.
Още преди години, когато се оттегли в уединеното си имение в Западна Англия, писателят се бе заканил да направи живота си колкото се може по-скучен, за да може в него да не се случва нищо освен писането на книги. Това не се е променило и сега. Единствената разлика е, че пощата му е препълнена не само с молби за автографи и лични срещи, но и със съвети как да се бори с болестта. Според един от почитателите му причина за заболяването били старите метални пломби на зъбите. Тери признава, че обръща внимание на всички съвети, дори и на налудничавите. Но иначе единствената мярка, която взема срещу болестта, е средството Aricept (което е принуден да си плаща, понеже според британската здравна каса бил твърде млад, за да го получава безплатно).
Разбира се, плащането не е проблем за писателя, който от десетилетия е в списъка на мултимилионерите. Преди две седмици Пратчет дари близо 740 000 евро на една фондация, която разработва лечения и подпомага жертвите на Алцхаймер. Не знам какво ми готви бъдещето - признава писателят. - Но каквото и да е то, аз ще продължавам да пиша, докато мога.

Facebook logo
Бъдете с нас и във