Банкеръ Daily

Съдби

НАСА планира да строи градове в орбитата на Венера

Учени от НАСА разработват проект за построяване на градове в облаците над Венера, които ще дадат възможност на астронавтите да изследват планетата, без да стигат до опасната й повърхност, 

Авторите на концепцията предлагат проектирането на гигантски балони, които ще бъдат разположени в облаците на височина 50 км над повърхността на планетата. По този начин ще се избегне взаимодействието с атмосферата на Венера.

Предизвикателството за мисията е как сгънатите балони да стигнат до Венера, а след това да бъдат надути. Трудно ще е също корабът и слънчевите панели, които ще го захранват, да издържат на сярната киселина в атмосферата и на другите предизвикателства, докато се носи над планетата.

Бъдещите колонисти ще живеят в напълно поносими условия - 85% земна гравитация и пикова температура не по-висока от 80 ° по Целзий. И въпреки че подобна температура е доста над максималната за Земята, инженерите вече знаят как може да се преодолее този проблем чрез използването на съвременните технологии.

Температурата на Венера достига до 462 градуса Целзий, а атмосферното налягане е 92 пъти по-голямо от земното. Има и слой киселинни облаци. На 45 км над планетата обаче условията са почти идеални. Атмосферното налягане е сравнимо със земното, а гравитацията е малко по-слаба. Именно там според проекта Havoc (High Altitude Venus Operational Concept) могат да бъдат разположени балонообразните апарати за по двама астронавти. Те ще могат да работят в тях 30 дни.

Проектът още е само предложение. Директоратът по системен анализ и концепции ще продължи да работи по него, докато НАСА стане готова да стигне с астронавти до Венера. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във