Банкеръ Daily

Съдби

Наполеон прослави остров Света Елена, който днес е туристическа атракция

Имението, в което е бил заточен в изгнание Наполеон Бонапарт.

Любопитството ни води и ни кара да обикаляме градове и селища, да четем и да слушаме историите на местните, да запечатваме кадър след кадър и да го споделяме...

Малкият остров Света Елена в южната част на Атлантическия океан става много известен благодарение на френският император Наполеон Бонапарт, който е заточен там и изкарва в изгнание тук последните си години. Туристическата промишленост на острова в голямата си част е свързана именно с този аспект от историята на острова.

Любителите на пътешествия вече имат възможност по-бързо да достигат до него. Освен с кораб туристите ще могат и да летят до там. Веднъж седмично ще има полет от летище Йоханесбург, съобщават световните агенции.

Днес малката британска отвъдморска територия ще приеме първия редовен граждански полет. Новият авиопорт  ще приема гостите след само четири часа и половина полет от най-големият град в Република Южна Африка. Южноафриканската авиокомпания Airling започва седмични полети от Йоханесбург до Виндхук, столицата на Намибия, и оттам до Света Елена. Обръщаме внимание на най-нетърпелите. За да бъде обаче самолетът достатъчно лек и да може да използва по-малка част от пистата, избягвайки зоните с най-силни ветрове, ще бъдат запълвани само 76 от 99-те пътнически места. 

Две седмици по-късно (в края на октомври) ще отвори врати и първият луксозен хотел на Света Елена - 30 стаи, разположени в три сгради от джорджианската епоха (от 1714 до 1830 г.).

Заради липсата на транспортни връзки едва няколко хиляди туристи годишно могат да си позволят да пристигат на острова. В момента пощенският кораб - в комбинация от товарен и пътнически, има само няколко курса в месеца. Летището досега пък можеше да приема само частни полети. Изграждането на "най-безполезното летище в света", както някои го наричат, погълна над 400 млн. щ.долара. То трябваше да превърне остров Света Елена в атрактивна туристическа дестинация и да допринесе за икономическата му независимост. Месец преди откриването му през 2016 година обаче изпитателни полети на аеропорта установиха опасни въздушни течения и приемането на граждански полети бе отложено. Затова на летището кацаха само частни и медицински самолети.

Света Еле́на (на английски: Saint Helena) е остров в южната част на Атлантическия океан, разположен на 2800 км на запад от бреговете на Ангола (страна, намираща се в южната част на Централна Африка). Той е част от задморската територия Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня на Обединеното кралство. Малка част от острова: две къщи, където е живял Наполеон Бонапарт, и долината, където е погребан, са територия на Франция. Той е пленен от англичаните след като губи битката при Ватерло и прекарва в изгнание на острова от 1815 до 5 май 1821, когато умира.

На 4 километра югозападно от столицата Джеймстаун се намира селището Лонгуд, където е бил заточен и умира Наполеон. За местообитание на Наполеон и свитата му е определено просторната къща Лонгуд Хаус (бивша лятна резиденция на генерал-губернатора), разположена на възвишение, на 8 километра от Джеймстаун. Домът, който е обитавал, с оригиналното си обзавеждане, днес се охранява от правителството на Франция. Той е сред остовните туристически атракции на острова.

Друга забележителност на късчето земя насред океана е и спиртоварната, която е най-отдалечената в света. Неин специалитет е "тунджи" - бяла алкохолна напитка, направена от бодлива круша, продавана в стъклени бутилки, чиято форма напомня прочутото стълбище.

Островът предлага и други възможности за авантюристично настроените пътешественици - за планинско колоездене, спортен риболов и гмуркане във води, в които видимостта достига 30 метра. Света Елена е сред малкото места на планетата, където хората могат да плуват заедно с големи (и пасивни) китови акули. Той е дом и на 185-годишна костенурка на име Джонатан, на най-дългото право стълбище в света, както и на игрище за голф, което любителите на този спорт трябва да обиколят два пъти, опитвайки междувременно да не уцелят някоя коза.

Света Елена е открит от португалски мореплаватели през 1502 година. Тогава островът е необитаван, а след 1657 г. е управляван от Източноиндийската компания. В колониалната епоха, до построяването на Суецкия канал, островът играе важна роля за корабите пътуващи между Великобритания и Индия. Там те се снабдяват с пресни продукти и вода.

Пристанищен град и столица на Света Елена е Джеймстаун. Градът е основан през 1659 г. от Източноиндийската компания. Изграден е на брега на залив Джеймс. Населението на остров Св. Елена е малобройно и си остава лоялно към Британия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във