Банкеръ Weekly

Съдби

Найджъл Кенеди представя класиките на Джими Хендрикс в София

Виртуозният цигулар Найджъл Кенеди ще посети страната ни с новия си вълнуващ проект, в който представя класиките на легендарния китарист Джими Хендрикс. Шоуто ще се състои на 10 май в зала 1 на НДК в София.

Стиловото разнообразие при Найджъл Кенеди е голямо. В композициите му има много влияния - от рок, блус и келтска музика до транс и експериментални стилове.

На сцената той е изпълнявал класически произведения на Вивалди, Бетовен, но свири и със съвременни музиканти като Стефан Грапели, Робърт Плант и Пол Маккартни. От началото на кариерата си виртуозният цигулар винаги се връща към един композитор - това е Джими Хендрикс.

Найджъл Кенеди не е първият музикант от семейството си. Дядо му Лаури е бил главен челист в симфоничния оркестър на Би Би Си, а баща му Джон има участия в ливърпулската филхармония, като по-късно става главен челист в кралската филхармония под диригентството на сър Томас Бийчъм. Английският цигулар е ученик на Йехуди Менухин и Дороти Дилей. Изнасял е няколко концерта в София, а през 2007-а гостува и на сцената във Варна.

Ден преди да стъпи на българска сцена световноизвестният цигулар ще присъства на откриването на изложбата на своя приятел - художника Румен Рачев в галерия „Нюанс". Дружбата между двамата артисти започва през 1995-а, а творческото им сътрудничество - през 2000 г., когато Кенеди кани Рачев за създаването на графичното оформление и дизайн на албума Kennedy plays Bach, отличен с престижната British Classic Award.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във