Банкеръ Weekly

Съдби

НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ ЖЕНИ В АМЕРИКАНСКИЯ БИЗНЕС

Форчън публикува рейтинга си на най-влиятелните жени, работещи в американските компании. В класацията, която списанието прави всяка година, първите три места са отредени за топмениджърите на компаниите Пепси (PepsiCo), Ксерокс (Xerox) и иБей (eBay).
Според версията на Форчън най-влиятелната жена в американския бизнес е Индра Нуи, главен изпълнителен директор на Пепси. През миналата година тя заемаше 11-а позиция в рейтинга. По-рано тя е била президент и финансов директор на компанията. Индра Нуи постъпва в Пепси през 1994-а и гради кариерата си в продължение на 12 години. Пазарната стойност на Пепси се оценява на 106 млрд. долара.
На второ място списанието е поставило Ан Мулкахи. Тя извади компанията от кризата, пускайки няколко нови продукта на пазара под марката Ксерокс. Принтерът iGen например, за чиято разработка компанията е похарчила над 1 млрд. долара, я направи лидер на пазара на цветната полиграфия. Само през 2005 г. Ксерокс пусна в производство линия от 49 продукта. През същата година Ан Мулкахи отново заемаше почетното второ място в класацията на Форчън.
Третата позиция в рейтинга заема Мег Уитман. Тя е главен изпълнителен директор и президент на ИНТЕРНЕТ аукциона иБей. Мег Уитман загуби първото си място в класацията от 2005 г. и се спусна до третото. Според Форчън причината за това е снижаването на стойността на акциите на компанията с 40% вследствие на редица покупки, които не донесоха прогнозираната от иБей печалба.
Лидерите в класацията на Форчън попаднаха и в рейтинга на най-влиятелните жени в света на списанието. Нуи заема четвърто място в него, а Ан Мулкахи - пето. Мег Уитман обаче не попадна в първата десетка на Форбс. Списанието нареди на първите три места жени от политиката - Ангела Меркел, Кондолиза Райс и министъра на здравеопазването на Китай У И.
Затова пък Мег Уитман заема първото място в класацията на списанието на най-високоплатените длъжности. Президентът на иБей получава 16.2 млн. долара годишно.
Струва си да се отбележи, че от 50-те най-влиятелни жени в американския бизнес само една е по-млада от 40 години. Това е изпълнителният директор на компанията Дженеръл Илектрик Шарлийн Бъгли, която е на 22-ро място в рейтинга.
Списание Форчън отбелязва, че въпреки успехите в кариерата на участничките в класацията, делът на жените в топмениджмънта на най-големите компании е малък.

Facebook logo
Бъдете с нас и във