Банкеръ Daily

Съдби

Най-високата жп линия в света свързва Лхаса със света

Над 19.902 млн. туристи са посетили тибетската столица Лхаса през миналата година, според информация от агенция "Синхуа". Чуждестранните гости са били с почти 24 на сто повече, като те са донесли общо 28.276 млрд. юана (4.2 млрд. долара) или с около една четвърт повече на годишна база в бюджета на автономния район.

Лхаса е град в Тибѐтският автоно̀мен регио̀н. Днес в него се е установило правителството на автономния район, а в миналото е бил столица на независимата Тибетска държава.

Свещенният град, населен от над половин милион човека, се е извисил на височина 3656 метра. Лхаса е религиозен център с много паметници, манастири и храмове. Той е свещен град за изповядващите будизъм. Тук се намира и известният дворец и будистки храмов комплекс Потала, единственият по-рода си на такава височина. Със своите 13 етажа и височина 110 м, дворецът Потала е бил сред най-високите здания в света преди XX век и появата на небостъргачите. Комплексът се състои от две основни здания. Най-важно е бялото здание, което е в основата на композицията и е разположен стъпаловидно над целия хълм. Тук е зимната резиденция на Далай лама. Централната част на Потала е Червеният дворец, който е имал духовни функции и в него се помещават забележителни храмове и реликви.

Любопитна е историята на построяването му. Строителството започва един от тибетските владетели преди 1300 години. Първоначалната идея е сградата да бъде павилион за медитация. По времето на петия Далай лама през 17 век павилионът е значително разширен. Централната част на сегашната сграда, висока колкото тринайсететажно зднаие, е построена по негово нареждане. Докато той лежал на смъртния си одър, постройката била издигната едва до втория етаж. Когато усетил, че наближава смъртта му, Далай лама наредил на министър-председателя да запази в тайна кончината му, защото се опасявал, че строителството може да спре. Премиерът изпълнил заръката и крил истината тринайсет години до приключване на строежа.

В централната част на двореца Потала са залите за церемонии, трийсет и пет богато украсени светилища, четири уединени стаи за медитация и гробните ступи на седмина Далай лами - някои високи около девет метра и покрити със злато и скъпоценни камъни.

В западното крило на сградата, построено по-късно, са живели 175 монаси, а в източното крило са били правителствените канцеларии, училище за монаси и залите за заседания на Държавния съвет - парламентът на Тибет. Преди китайското нахлуване в Тибет през 1959 г. дворецът Потала е основна резиденция на Далай лама и символ на традиционната им власт в Тибет.

Дворецът Потала е част от Историческият ансамбъл на двореца Потала, който включва три разположени близко една до друга сгради - Дворецът Потала, дворецът Норбулинка (лятна резиденция на Далай лама, смятан за един от образците на тибетската архитектура и изкуство), храмът Джоканг (най-важният будистки храм в Тибет), историческата улица Баркхор и други. Днес повечето от помещенията на двореца са огромни библиотеки с ценни книги, свитъци и ръкописи, а също така и музеи с бижута, антики и ценни артефакти..

Лхаса вече е свързана със света по различни начини. Има жп връзка от 2006 г., когато Цинхай-Тибетската железница започва пътнически превози до града. Тя свързва Лхаса със град Синин и всъщност това е най-високата жп линияа в света. Съществува план за удължаване на жп линията до Катманду, столицата на Непал, с тунел под връх Еверест, до 2020 година.

Летището Гонгар, построено през 1965 г., е авиационният хъб на Тибет. То се намира южно от града и обслужва редовни полети до някои от големите градове в Китай, а понякога и до Катманду.

Лхаса е свързана с автомобилни пътища и магистрали с различни китайски градове.

Историческите паметници в града са с голяма историческа стойност за световната култура и привличат вече много туристи. За поклонниците в Лхаса са обособени три кръгови маршрута за ритуален обход на светите места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във