Банкеръ Weekly

Съдби

НАЙ-ТЪЖНИЯТ ШАМПИОН

Той налага направо унищожителен стандарт, който никой друг не може да покрие. Това момче издигна играта на съвсем ново равнище, заяви иначе неподатливият на емоции Стив Дейвис, докато гледаше как Рони О'Съливан методично печели втората си световна титла по снукър през 2004-а. Дейвис, който е живата легенда на този спорт, рядко греши в преценката си. И другите познавачи са категорични, че между О'Съливан и всички останали зее истинска пропаст. И същевременно този блестящ играч, най-доближилият се до съвършенството състезател в историята, си остава далеч назад в класацията за спечелени трофеи. Обясненията за този феномен са много и звучат почти като холивудски сценарий - нещастно детство, родители в затвора, проблеми с алкохола, странни експерименти с наркотиците, самота, психично разстройство, интерес към исляма...

Вероятно голяма част от странностите на Рони се дължат на баща му, бизнесмен с доста мъгляво минало и собственик на верига от сексшопове в Сохо. Старият Рон О'Съливан бил твърдо решен да направи сина си звезда в снукъра, още преди детето да навърши шест години. На десет Рони записал първия си официален сенчъри брейк (сто поредни точки), а на 15 - първия си максимум от 147 точки. В момента негов е и рекордът за най-бързия максимум - на световното през 1997-а, постигнат за 5 минути и 20 секунди (което прави по 9 секунди за вкарана топка).
Но блестящото партньорство между баща и син внезапно приключило пред 1992-ра, когато старият
О'Съливан бил арестуван за предумишлено убийство
В автобиографията си Рони твърди, че баща му и негов приятел пийнали по няколко питиета в нощен клуб и на тръгване започнали да спорят кой да плати сметката (татко винаги държеше той да плаща). Хората от охраната обаче помислили, че двамата отказват да си платят, стигнало се до размяна на обиди, после единият охранител ударил Рон с пепелник и му счупил два пръста, а след това татко измъкнал един нож от бара и това е всичко. Понеже убитият служител бил тъмнокож, съдът придал на целия случай расистка нотка и по бързата процедура осъдил О'Съливан на 18 години строг тъмничен затвор. На прощаване бащата дал на сина си последен съвет: да избере между снукъра и тогавашната си приятелка Пипа, защото двете били несъвместими. Ясно е какво е избрал Рони.
Година по-късно, още ненавършил 18, Рони спечели шампионата на Обединеното кралство. А след още година и майка му Мария се озова зад решетките за укриване на данъци и О'Съливан трябваше сам да се грижи за невръстната си сестричка и за семейния бизнес със сексшоповете. Не е чудно, че животът на младежа бързо се превърна в
непрекъсната оргия от пиене и наркотици
както пише сам в книгата си. Изключителният му талант бързо му спечели име в снукъра, но колкото повече успехи записваше О'Съливан, толкова по-нестабилен ставаше психически. През 1998-а Рони вече открито говореше, че иска да сложи край на кариерата си. Краткотрайният му престой в психиатричната клиника Прайъри (където му поставиха диагноза маниакална депресия) даде и краткотраен резултат - Рони спечели по блестящ начин световната титла през 2001-ва, само за да изпадне в нова дупка няколко месеца по-късно. Чувствах, че всичко вече ми се е изплъзнало, призна след време О'Съливан в едно интервю за Обзървър. Но тогава в живота му отново се намеси татко Рон. Притеснен, че синът му е попаднал в лоша компания, той телефонира от затвора на стария си приятел Рей Риърдън, друга жива легенда на снукъра, шест пъти световен шампион от 70-те години. Рей, отдавна вече скучаещ пенсионер, се съгласи да наглежда младия Рони. Оказа се, че се разбираме идеално и без думи - разказва О'Съливан. - С Рей никога не говорим за техническата страна на снукъра. Той просто ми дава увереност и спокойствие.
Резултатът от терапията дойде още през 2004-а на световното, където играта на Рони предизвика споменатия вече коментар на Стив Дейвис. Но хвалбите по-скоро притесняват скромния и затворен О'Съливан. Когато журналист от Би Би Си го попита
наистина ли се чувства като феномен
издигнал играта на ново равнище, Рони се засмя. След десет години аз вече няма да съм тук, а вие ще задавате същия въпрос на някой друг. Аз просто спечелих един турнир, това е всичко, отвърна той.
Другият повратен момент в живота на О'Съливан дошъл, когато към него на улицата се приближил съвсем непознат човек. Друг на негово място би отминал, но Рони се спрял. Човекът се оказа зъболекар, подаде ми една книга и каза: прочети я и кажи какво мислиш. Книгата била будистки трактат, озаглавен Силата на настоящето. От нея се научих да не мисля за бъдещето и да не се ядосвам, а винаги да се стремя да изразя себе си. Звучи просто, но преди това изобщо не ми бе идвало на ум. Въпреки това Рони не се смята за будист. И категорично
отрича, че станал убеден мюсюлманин
както писа един лондонски таблоид. Този слух се роди от приятелството ми с боксьора Принс Насим Хамед. Често се виждаме и веднъж доста го разпитвах за исляма - беше ми интересно. Иначе Принс ми казва, че би предпочел да е играч на снукър вместо боксьор, само че прекалено много обичал да нокаутира хората.
Колкото и добре да са му подействали различните терапии обаче, Рони съвсем не се е превърнал в нов човек. Депресията му периодично се проявява, понякога и нервите му не издържат, както бе на миналогодишното световно при загубата му от Питър Ебдън. Доста независими наблюдатели се усъмниха, че тогава Ебдън нарочно бавел всеки свой удар, за да изнерви свикналия на бърза игра О'Съливан. Питър е човек, който обича да наблюдава различни неща. Като електрически крушки например, заяви самият Рони след мача, като добави, че се оттегля завинаги от снукъра и ще замине да играе пуул в Америка (за щастие на безбройните му почитатели това решение не се оказа окончателно). Проблемите му с наркотиците също не са окончателно изтрити и Рони продължава да посещава сбирките на Анонимните наркомани. Тъкмо на тях се запознал и със сегашната си приятелка Джо. Щастлив съм, че вече не съм сам - сподели О'Съливан в едно от редките си интервюта напоследък. - Когато съм сам, започвам да върша странни неща - да си мия колата по два пъти дневно и да бърша прах от камината. Сега вече не ми се налага да го правя, и слава Богу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във