Банкеръ Weekly

Съдби

Най-странните паркове в света

Паркът Хесинданг.
S 250 2e90534f a8b8 4515 81b0 ee89d999584b
S 250 3956e3dd 6d0f 472e 9eb1 5f2edb4b7993

Когато става дума за развлекателни паркове, повечето се сещат за "Дисниленд" или тези на студията Universal. Те наистина са популярни, но има по-интересни места, стига да знае човек къде да ги търси.

Библейският потоп

През 2016-а в щата Кентъки бе открит парк за религиозни американци. Засега в него има само един атракцион - точно копие на ковчега, в който Ной преживял Всемирния потоп. Строителите са спазили изцяло описанието в Библията - дължина 155 м, ширина 26 м и височина 16 метра. Проектът струва 102 млн. долара - средства, с каквито Ной определено не е разполагал.

Вътре в ковчега има три палуби - първата е заета изцяло от чучела на спасени животни. Авторите на атракциона са убедени, че светът съществува по-малко от 7 хил. години, затова съвременните зверове съседстват с динозаври, измрели преди стотици милиони години. На средната палуба са разположени работилницата и ковачницата на Ной, а на последния етаж посетителите могат да научат какво се е случвало зад стените на ковчега по време на потопа.

За година през парка са минали над 1 млн. човека. Сега неговите създатели възнамеряват да изградят копие на стария Йерусалим - юдейско село от времената на Христос и най-важното - Вавилонската кула. Макар че ако се вярва на Библията, строителите на оригинала са свършили зле.

Триста фалоси

Старинна корейска легенда разказва как млад рибар оставил годеницата си на брега и тръгнал на плаване. Докато го нямало огромна вълна връхлетяла върху девойката и тя потънала. Оттогава селяните престанали да хващат риба. Местните подозирали, че това е заради удавницата, но не знаели как да умилостивят неспокойния й дух. Те опитали всичко и накрая започнали да хвърлят във водата дървени фалоси. Мъртвото момиче се успокоило и рибата се върнала в морето. От тогава церемонията се повтаря всяка година. Междувременно в рибарското селище се натрупало огромно количество фалоси, които от 2007-а се демонстрират в парка Хесинданг, разположен в околностите на курортния град Самчхок. Той е посетен от десетки хиляди души, като две трети от тях са жени. 

В Хесинданг може да се видят почти 300 фалически статуи. Някои изобразяват мъжките генитали в натуралистичен вид, други са снабдени с очи и лица. В същата форма е дори фарът на брега, както и пейките, на които сядат туристите.

Боливуд в пустинята

Преди година в Обединените Арабски емирства бе открит парк за любителите на индийското кино. Покритата площ от 160 кв. метра е разделена на пет тематични зони - боливудски булевард с кафене и развлечения, мумбайско кръстовище с магазинчета и ресторанти, живописно индийско селце, кралски дворец в стил Тадж Махал, където показват мюзикъли и боливудска киностудия за желаещите да научат как се снимат любимите им филми.

Кралството на лилипутите

Китайският предприемачът Чен Мин от Съчуан, натрупал състоянието си от търговия с недвижими имоти, решил че е време да използва богатствата си в полза на останалите. Друг на негово място би се заел с благотворителност, но Мин решил да създаде собствен парк за развлечения.

Онези, които искат да работят в "Кралството на лилипутите" в китайския град Кунмин, не бива да надвишават 130 см, но много от служителите са още по-ниски. Най-малкият сред тях се назначава за "крал на парка". Той обикаля владенията си с малък мотоциклет и наблюдава строго как "поданиците" му разиграват сценки от китайски приказки, показват фокуси на многобройните посетители и танцуват "Лебедово езеро" с балетни пачки.

Чен Мин очаквал, че милиони туристи от цял свят ще дойдат да видят неговите лилипути и предварително задължил служителите си да учат английски. Но нещата тръгнали в съвсем друга посока - паркът придобил скандална слава, а предприемачът бил обвинен, че унижава малките хора. "Срещаме очевидно неразбиране. Противниците ни смятат, че експлоатираме лилипутите, - не се предава Мин. - Истината е, че им даваме възможност да почувстват собствената си значимост, да работят и съществуват свободно".

Мини Европа в Белгия

"Мини Европа" в северна част на Брюксел е една от главните забележителности на белгийската столица. Всяка година тя се посещава от 350 хил. гости. Върху площ от три футболни игрища са разположени стотици прочути сгради от 80 европейски градове. Всички те са изработени с потресаващо внимание към детайлите в мащаб 1:25. Което означава, че тамошната Айфелова кула е точно 25 пъти по-ниска от оригинала - 13 м, вместо 324. Но всичко останало си е като при истинската.

В парка присъстват парижката Триумфална арка, миниатюрната катедрала "Парижката Света Богородица", Брандебургската врата и Берлинската стена, атинския Акропол и Кулата в Пиза, венецианският Дворец на дожите и лондонския парламент, холандски вятърни мелници и макет на нефтена платформа в Северно море. Има и неочаквани експонати като вулкана Везувий и кораба на Жак Ив Кусто.

Изграждането на макета на брюкселския Гран Плаза е струвало 350 хил. евро. Останалите миниатюрни постройки също не са евтини, но това не е проблем. Паркът е построен от цяла Европа. Парижките обекти са платени от Франция, Германия се е погрижила за немските забележителности, Италия е изпратила копията на античните си сгради... Свой принос имат дори новите членове на общността - Естония е построила макет на талинската кула "Дебелата Маргарита", а Литва участва с миниатюрен кампус на университета във Вилнюс. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във